Történelem

A Bayern-Bochum barátság: 50 év közös történelem

Münchent és Bochumot 620 kilométer választja el légvonalban, a két város klubja között pedig még ennél is nagyobb a különbség a sikeresség szempontjából. Ennek ellenére az FCB-t és a VfL-t fél évszázada erős kötelék tartja össze.

A Bundesliga 2023/24-es szezonjának 5. fordulójában 80. alkalommal találkozik ez a két egyesület. Érdekesség, hogy a legelső közös összecsapást az ellenfél nyerte 2-1-re, még 1968 májusában, a Német Kupa elődöntőjében. Mostanra viszont a rekordbajnok 53 sikert tudhat magáénak a Bochum 10 győzelmével szemben.

Ezek a statisztikák semmit sem számítanak akkor, amikor a két klub szurkolói közti kapcsolatról van szó. A Bayern München és a Bochum drukkerei a német futball egyik legrégebbi barátságának 50. fordulóját ünnepelték a legutóbbi Allianz Arenában rendezett találkozón, februárban. Igaz, a cimboraviszony nem éppen a legharmonikusabban kezdődött…



Bayern fans mark 50 years of friendship with Bochum supporters

„50 év Bayern és VfL”

1973. november 3-án a Franz Beckenbauert és Sepp Maiert is a sorai közt tudó ikonikus csapat Uli Hoeneß góljával 1-0-ra nyert a Stadion an der Castroper Straßéban (mai nevén a Ruhrstadionban). Amíg a bajor játékosok a győzelmet ünnepelték, a lelátókon összeszólalkozott a két klub fanatikusainak egy-egy csoportja.

Néhány Bayern-drukkert ekkor megtámadott pár bochumi, de szerencsére a Kékek legrégebbi szurkolói csoportja, a Bochumer Jungen közbelépett és „rendet rakott” a konfliktusba ütköző felek közt.

Nem futballszurkolókról lenne szó, ha a történet nem egy kocsmában folytatódott volna. Ekkor született meg a barátság a drukkerek között, akik a következő egymás elleni bajnokikon egyre jobban összefonódtak egymással.



How did the fan friendship between Bayern and Bochum begin?

A Rückrundéban ezzel a zászlóval köszöntötték a bajorokat a bochumiak.

1974-ben, a müncheni Olympiastadionban rendezett tavaszi mérkőzés kezdőrúgása előtt a Bochumer Jungen engedélyt kapott arra, hogy a létesítmény futópályáján egy kört megtéve üdvözölje a hazaiakat. Ezzel a gesztussal még több ember tudomást szerzett a baráti kapcsolatról.

A következő években szépen lassan hagyomány alakult ki abból, hogy a közös mérkőzéseken együtt szórakoztak a nézők: ha Bochumban volt a soron következő meccs, a müncheniek hajnalban indultak útnak, hogy a délutáni kezdés előtt hangulatba kerüljenek, ha pedig Münchenben, a ruhr-vidékiek ugyanezt tették.

Annak ellenére, hogy a Bochum az azóta eltelt évtizedekben többször is liftezett az első- és másodosztály között, a barátság egyáltalán nem szakadt meg. A két klub szurkolói pedig izgatottan várhatják, mit hoz a következő 50 év.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Azért ideje lenne eltalálni a kaput | Beharangozó: Bochum-Bayern

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top