Akadémia

Holger Seitz: A csapat mindenek felett áll

A Bayern II mesterével az fcb.de készített mélyinterjút.


A Bayern München amatőrcsapata négy tesztmeccsen aratott négy győzelemmel zárta oberstaufeni edzőtáborát. A korábban az U19-et és az U17-et edző, az U23-masok élére idén kinevezett Holger Seitz nagyinterjúban válaszolja meg többek között az edzőtáborral, a csapatépítéssel és az új szezonnal kapcsolatos kérdéseket.

A Bayern II tesztmeccsei:

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Bayern 8-0 Ismaning” class=”out”]

Früchtl (46. Hoffmann) – Zaiser, Feldhahn (46. Mayer), Meier (46. Nollenberger) – Türkkalesi, Welzmüller, Will, Köhn – Evina, Nollenberger (30. Lange), Franzke

1:0/2:0 Nollenberger (13./14.), 3:0 Evina (16.), 4:0 Welzmüller (54.), 5:0 Nollenberger (58.), 6:0 Lange (73.), 7:0/8:0 Nollenberger (79./82.)

[/toggle]
[/toggles]

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Bayern 4-1 Ingolstadt” class=”out”]

Hoffmann – Senkbeil (46. Türkkalesi), Feldhahn, Meier (46. Mayer) – Yilmaz (46. Franzke), Will (46. Zaiser) Welzmüller (46. Fein), Köhn – Shabani, Wriedt (46. Nollenberger), Evina (46. Lange)

1:0 Wriedt (9.), 1:1 (13.), 2:1 Welzmüller (25.), 3:1 Shabani (53.), 4:1 Türkkalesi (64./büntető)

[/toggle]
[/toggles]

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Bayern 5-0 Wacker Innsbruck II” class=”out”]

Hoffmann – Senkbeil (63. Köhn), Zaiser, Meier – Türkkalesi (46. Will), Welzmüller, Fein (67. Franzke), Shabani – Evina (26. Lange), Wriedt, Nollenberger (73. Yilmaz)

1:0 Shabani (36.), 2:0 Welzmüller (42.), 3:0 Shabani (53.), 4:0/5:0 Meier (78./88.)

[/toggle]
[/toggles]

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Bayern 1-0 Freiburg II” class=”out”]

Früchtl – Feldhahn, Will (68. Mayer), Meier (46. Senkbeil) – Shabani, Welzmüller (46. Zaiser), Fein (46. Türkkalesi), Köhn – Evina (46. Franzke), Wriedt (46. Lange), Nollenberger

1:0 Nollenberger (25.)

[/toggle]
[/toggles]




Herr Seitz, az edzőtábor lezárásaként a csapat a negyedik tesztmeccsén a negyedik győzelmét aratta. Hogyan látta ezeket a mérkőzéseket?

Szeretnék gratulálni a csapatnak. Ahogy az intenzív edzéshét után közösen, komoly csapatteljesítménnyel győzni tudtak, az erős produkció volt. Tudtam, hogy a legutóbbi kemény napok miatt nem fog minden zökkenőmentesen alakulni. De ezért is értékesebb a csapat fellépése.

Milyen jelentőséggel bírnak a felkészülés során aratott győzelmek?

Erősítik az önbizalmat, minden meccset meg akarunk nyerni! Ezért a célunk természetesen az is, hogy ezeken a meccseken tovább rögződjön a játékstílusunk. A csapat különösen akkor tud összefonódni, ha sikeres futballt játszik. Ezért az ilyen győzelmek a csapatszellem miatt is nagyon fontosak, illetve pótolhatatlanok.

Hogyan használták fel az oberstaufeni edzőtáborban rendelkezésre álló idejüket?

Nagyon koncentráltan tudtunk dolgozni, mert a srácok bármikor rendelkezésünkre álltak. Az edzések közötti időszakot egyéni és csoportos megbeszélésekre használtuk fel, így meg tudtuk beszélni az edzések részleteit. Ennek eredményeképp a gyakorlataink még hatékonyabbak voltak, így mindannyian el tudtuk érni a kitűzött célokat.

Egy ilyen hét azért is különösen fontos, mert edzőként ön, és sok játékos is új a csapatban?

Abszolút! A csapat újjá lett építve. Pár játékos biztosan ismeri egymást az elmúlt évekből. A cél, hogy a csapat teljes egészében funkcionáljon. A különböző csoportoknak, akik már ismerik egymást, csapatként kell összeállniuk. Az edzőtábor különösen fontos volt a csapatszellem elősegítéséhez. Az a játék, amit a Freiburg ellen nyújtottunk, az a megfelelő út számunkra.

A csapatépítés területén ezért tett is pár dolgot. Milyen jelentősége van ezeknek az intézkedéseknek?

Még ha változatossággal is járnak, ezek természetesen fontos intézkedések. Mindazonáltal azon a véleményen vagyok, hogy egy csapatnak elsősorban a pályán kell összeállnia. Ha az ember meccseket nyer, ez különös módon sikerülhet, saját tapasztalatból tudom.

A felkészülés eddigi szakasza során a csapat nagyon harmonikusnak tűnik. Hogyan ítélné meg a jelenlegi hangulatot?

A keret nagyon jól összeállt. Pár játékost az U19-ben is edzettem, mindannyian nagyon jó karakterrel rendelkeznek, ezért meg sem lep, hogy jól kijönnek egymással. Természetesen eljön az az időszak is, amikor a kezdőtagság lesz a tét. De hozzátartozik a csapatsporthoz, hogy az ember elfogadja amikor a padon kell ülnie. Ha lesznek tisztázandó dolgok, az én feladatom ezeket kinyilvánítani. Ez alapvető feltétele annak, hogy jó klímát teremtsünk. A csapat mindenek felett áll és minden egyes játékosnak alá kell rendelnie magát ehhez.

Az edzőtábor során mire hárult a legfőbb figyelem?

A legfőbb cél, hogy minden egyes játékost egyénileg fejlesszünk, erősítsük az erősségeiket és dolgozzunk a gyengeségeiken. Számomra különösen fontos, hogy minden játékos tudatában legyen a saját erősségeivel. Az edzésmunka végsősorban a játék minden olyan aspektusáról szólt, amelyek egy futballmeccsből tevődnek össze. Dolgoztunk a fizikai állapotunkon. A tesztmeccseken visszavettünk a fizikai intenzitásból és nagyobb hangsúlyt helyeztünk a taktikai folyamatokra. Ez egy összetett csomag – minden általunk végzett játékformában gyakoroljuk az egy az egy elleni szituációkat, de egyidejüleg a csoportos taktikai elemeket is.

Az utánpótlásból a felnőtt labdarúgásba lépő játékosok miatt mennyire áll előtérben a fizikális szempont?

Izgalmas figyelni, hogy az ifiből érkező játékosok hogyan kapcsolnak át. Tudjuk, hogy teljesen más, ha például Buchbachban vagy Pipinsriedben lépsz pályára, mintha az U19-es Bundesligában szerepelsz. Erre készítjük fel a srácokat. Eddig jól igazodnak a szituációhoz.

Nico Feldhahn, Maximilian Welzmüller és Otschi Wriedt személyében több tapasztaltabb játékosuk is van a keretben. Mennyire fontos egy ilyen tengely?

Hihetetlenül az. Ezek a játékosok tudják mi vár rájuk a soron következő mérkőzéseken. Ezért nagyon örülök, hogy ez a hármas az edzésgyakorlatok során megmutathatja, hogyan játsszák a férfi részlegen a labdarúgást. Az a benyomásom, hogy a fiatal játékosok ezt nagyon jól fogadják. Ez a három személy a pályán kívül is irányadó.

Lukas Mai, Meritan Shabani és Franck Evina tavaly U19-esként játszhattak a profik között. Előny, hogy ilyen tapasztalatot gyűjthettek?

Nagy motiváció a srácoknak, hogy máris beleszippanthattak a Bundesliga légkörébe. Emellett a többi játékos számára is bizonyítják, nagyon is lehetséges, hogy elérjék az FC Bayern proficsapatát. Az ifirészlegen mindannyiunk nagyon boldog, hogy Jupp Heynckes megadta a lehetőséget ezeknek a játékosoknak – az még szebb volt, hogy kiválóan tették a dolgukat is. Az ifik céljának természetesen annak kell lennie, hogy további lehetőséget kapjanak a profik között. Biztos vagyok benne, hogy a klub és Niko Kovac is nagyon éber szemmel fogja figyelemmel tartani az utánpótlásrészleget. Ezt tükrözi az a tény is, hogy az elmúlt hetekben számos ifijátékos írt alá szerződést az FC Bayernnél, de más első és másodosztályú klubnál is.

A Bayern II felkészülésének elején ön kettős terhelés alatt állt. Hogyan kezelte ezt a dolgot?

Számomra nem volt teher, mindez csak a futballról szólt. Az U17-es egy csodálatos, nagyon tehetséges játékosokkal és nagyszerű fiatalokkal megtűzdelt csapat volt. Amikor részmunkaidőben az amatőrrészlegen voltam aktív, rendesen mentem dolgozni, este hétkor pedig őket edzettem – nagyszerű tapasztalat volt. Egész nap a labdarúgással foglalkozhatok, ezért abszolút rendben volt a dolog és hihetetlenül nagy örömet okozott számomra.

Két héten belül indul az új szezon. Mit vár a rajttól?

Optimistán tekintek rá, a felkészülés eddigi minden részfeladatát sikerrel vettük. Továbbra is keményen kell dolgoznunk a részleteken. Az, hogy Lukas Mai és Maxime Awoudja személyében két játékosunk hosszabb távon kidőlt, természetesen sajnálatos, főleg a srácok számára. De pont az ilyen esetek miatt van kiválóan megtervezve a keretünk, úgyhogy tőlem akár el is kezdődhet.

Mekkora az elővárakozás?

Óriási! Nagyon jól emlékszem a Bayern amatőrcsapatában lejátszott, SC Weisman elleni első mérkőzésemre. A szurkolók támogatása egyszerűen csodás volt. Sajnos egy kemény belépő okozta piros lap miatt idő előtt kellett elhagynom a pályát (nevet). Eichstättban is biztosan lesz pár történés. Ha úgy folytatjuk, ahogy eddig, meggyőződésem, hogy sikeres rajtot veszünk. Nagyon várom már!

Milyen célokat tűztek ki az új szezonra?

Játékosként és edzőként is mindig a maximális sikert állítottam fel célnak. A csapatunk kvalitása mellett a cél az, hogy a szezon végén begyűjtsük a bajnoki címet a Regionalligában. Ezért mindent meg fogok tenni. Tudatában vagyok annak, hogy a szezon során problémákba is ütközhetünk. Ennek csapatként fogunk ellenállni. A fő célunk az a játékosok egyéni fejlődése, ez az alapkövetelmény, amely kéz a kézben jár a csapat sportszakmai sikerével is.



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top