Egyéb

Alaba, a világ egyik legjobb középhátvédjeA Bundesliga hivatalos weboldala egy átfogó cikkben igyekezett elmagyarázni, mennyire jól sült el David Alaba pozícióváltása és milyen adatokkal mérhető mindez. 

„Hihetetlen tehetség. Bárhol tud játszani. Gyors, jó a támadásépítésekben és mindig százszázalékosan összpontosít. Kétségkívül a világ egyik legjobb középhátvédje lehet belőle. Óriási ajándék a Bayern számára.”

A fenti idézet a Manchester City jelenlegi trénerétől, Pep Guardiolától származik, aki még akkor nyilatkozta ezt, amikor a Bayern München alkalmazottja volt. Az edzőfenomén hároméves (2013-2016) regnálása során kezdődött el egy olyan változás Alaba játékstílusában, amely megalapozta az idei szezonban betöltött fontos szerepét.

David Alaba 15 esztendősen igazolt Münchenbe az Austria Wien csapatától – középpályásként. Később, Louis van Gaal irányítása alatt, 2010-ben a Hoffenheimhez adták kölcsön és itt sikerült először letennie névjegyét Európában. Azóta az egyik legjobb balhátvédként tartják számon szerte a világon.

Először Guardiola kezdte el alkalmazni több pozícióban is Davidet (középső középpályásként, szélsőként és védekező középpályásként is), majd Carlo Ancelotti állította egy újabb kihívás elé, amikor megbízta a hátvédsor középső részlegének megszervezésével. Niko Kovac második idényében (az ideiben) már sokkal inkább kényszerűségből kellett betöltenie ezt a posztot, hiszen a keret első számú centerhalfjai, Niklas Süle és Lucas Hernandez is hosszú időre kidőltek a sorból.

Az Eintracht Frankfurt elleni 5-1-es vereség Kovac bajorországi karrierjének végét jelentette, viszont Alaba a bekapott gólok ellenére új esélyt kapott. A következő fordulóban, Hansi Flick ideiglenes edzői debütálásán egy lövés sem találta el Manuel Neuer kapuját, a Bayern München pedig 4-0-ára nyert a Dortmund ellen. Csak hogy érzékeltessük ennek súlyát, mióta egységes adatgyűjtés van a Bundesligában (2004), egyszer sem fordult elő, hogy a Borussia ennyire impotens legyen a támadóharmadban.

FC Bayern München: Darum wird der Alaba-Poker für Bayern zur ...

Azóta David a Bayern védelmének centruma. A rekordigazolásként érkező Lucas Hernandez felépülése ellenére a 28. fordulóban, a BVB elleni sorsdöntő találkozón is Alabát bízta meg Flick ezzel a szerepkörrel, az osztrák pedig élt a lehetőséggel és nagyszerűen biztosította a kaput a félelmetes formában játszó Erling Haaland ellen.

„Nagyon boldog vagyok, mert David egy olyan játékos, aki vezető szerepet tölt be a hátsó négyesben és folyamatosan instrukciókkal látja el társait. Ő kezdeményez, kézbe veszi a dolgokat. Edzőként mindenki azt akarja látni, hogy a játékosai beszélnek a kollégáikhoz. David egy igazán intelligens labdarúgó és a fejlődése a középhátvéd poszton fenomenális. Uralja a tizenhatost.” – írta le a 27 esztendős játékos erényeit Flick.

Hogy a Dortmund elleni, 28. fordulóbeli találkozót vegyük alapul, megemlítendő, hogy Alaba fittyet hány testi adottságaira: 180 centisen mindhárom párharcát megnyerte a levegőben, míg korábbi csapattársa, a dortmundi Mats Hummels háromból hármat elveszített – dacára annak, hogy tizenegy centivel magasabb az osztráknál. David emellett a pályára lépő játékosok közül a legjobb passzpontosságot tudhatta magának, 95,4 százalékos aránnyal.

Egyik Bayern-játékos sem ért nála többször labdába (1893) azon a 20 bajnokin, amin középhátvédet játszott. Emellett ebben az időszakban ő tartja a rekordot a párharcok százalékos megnyerésében is (64%). Alaba sportszerűségét is bizonyítja, hogy nem kapott se sárga, se piros lapot ebben az idényben, mióta a védelem tengelyében játszik.

David Alaba reportedly unsure about future at Bayern Munich

„Szerintem David egy kiemelkedő balhátvéd, de ugyanakkor ő az egyik legjobb középső védő a világon. – nyilatkozta Joshua Kimmich, aki ugyancsak kitűnő formának örvend – Ezt már neki is mondtam. A testbeszéde és a támadásépítésből kivett szerepe is klasszishoz méltó, valamint nyomás alatt is nyugodt tud maradni.”

Alaba középhátvéd-szerepe utat enged a lenyűgöző fiatal balhátvédnek, Alphonso Daviesnek, aki így előrefuthat a csapat támadószekciójába. A nyolcszoros Bundesliga-bajnok osztrák játékos kénytelen volt ugyan otthagyni egykori kedvenc posztját, azonban mára már ő is belátja, hogy jól döntött, amikor átengedte Davies számára ezt a területet.

„Hálás vagyok, hogy egy olyan srác, mint David Alaba – aki az egyik legjobb balszélső védő a világon – játszik mellettem.” – nyilatkozta korábban Phonzie.

Squawka Football on Twitter: "Both of Bayern Munich's centre-backs ...

Amellett, hogy a világfutball egyik legtehetségesebb tinije felel a Bayern München bal oldaláért, Alaba talál lehetőségeket, hogy védelmi szerepét egy rövid időre lecserélje némi offenzív megoldásra. A bajorok meccsein többször is lehet látni, ahogyan Jerome Boatenghez hasonlóan ő is hosszú labdákkal keresi a csapat centerét, Robert Lewandowskit, olykor pedig világbajnok német társát hátrahagyva feljebb merészkedik a középpályás sorba.

„Alaba az a középhátvéd, akire a szezon elején senki sem számított, hogy azzá válik. Mára pedig a bajnokság legjobb bekkje.” – nyilatkozta róla Lothar Matthäus.

És ha már Guardiola, Flick, Kimmich, Davies és Matthäus is ilyen szavakkal illette a 27 éves játékost, akkor biztos igazuk is van. Hogy Süle és Lucas teljes felépülése esetén is marad-e David az első számú középhátvéd, az a jövő zenéje, bár igen jó esély van rá.

Alaba, a világ egyik legjobb középhátvédje
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top