Egyéb

Alaba, a világ egyik legjobb középhátvédje



A Bundesliga hivatalos weboldala egy átfogó cikkben igyekezett elmagyarázni, mennyire jól sült el David Alaba pozícióváltása és milyen adatokkal mérhető mindez. 

„Hihetetlen tehetség. Bárhol tud játszani. Gyors, jó a támadásépítésekben és mindig százszázalékosan összpontosít. Kétségkívül a világ egyik legjobb középhátvédje lehet belőle. Óriási ajándék a Bayern számára.”

A fenti idézet a Manchester City jelenlegi trénerétől, Pep Guardiolától származik, aki még akkor nyilatkozta ezt, amikor a Bayern München alkalmazottja volt. Az edzőfenomén hároméves (2013-2016) regnálása során kezdődött el egy olyan változás Alaba játékstílusában, amely megalapozta az idei szezonban betöltött fontos szerepét.

David Alaba 15 esztendősen igazolt Münchenbe az Austria Wien csapatától – középpályásként. Később, Louis van Gaal irányítása alatt, 2010-ben a Hoffenheimhez adták kölcsön és itt sikerült először letennie névjegyét Európában. Azóta az egyik legjobb balhátvédként tartják számon szerte a világon.

Először Guardiola kezdte el alkalmazni több pozícióban is Davidet (középső középpályásként, szélsőként és védekező középpályásként is), majd Carlo Ancelotti állította egy újabb kihívás elé, amikor megbízta a hátvédsor középső részlegének megszervezésével. Niko Kovac második idényében (az ideiben) már sokkal inkább kényszerűségből kellett betöltenie ezt a posztot, hiszen a keret első számú centerhalfjai, Niklas Süle és Lucas Hernandez is hosszú időre kidőltek a sorból.

Az Eintracht Frankfurt elleni 5-1-es vereség Kovac bajorországi karrierjének végét jelentette, viszont Alaba a bekapott gólok ellenére új esélyt kapott. A következő fordulóban, Hansi Flick ideiglenes edzői debütálásán egy lövés sem találta el Manuel Neuer kapuját, a Bayern München pedig 4-0-ára nyert a Dortmund ellen. Csak hogy érzékeltessük ennek súlyát, mióta egységes adatgyűjtés van a Bundesligában (2004), egyszer sem fordult elő, hogy a Borussia ennyire impotens legyen a támadóharmadban.

FC Bayern München: Darum wird der Alaba-Poker für Bayern zur ...

Azóta David a Bayern védelmének centruma. A rekordigazolásként érkező Lucas Hernandez felépülése ellenére a 28. fordulóban, a BVB elleni sorsdöntő találkozón is Alabát bízta meg Flick ezzel a szerepkörrel, az osztrák pedig élt a lehetőséggel és nagyszerűen biztosította a kaput a félelmetes formában játszó Erling Haaland ellen.

„Nagyon boldog vagyok, mert David egy olyan játékos, aki vezető szerepet tölt be a hátsó négyesben és folyamatosan instrukciókkal látja el társait. Ő kezdeményez, kézbe veszi a dolgokat. Edzőként mindenki azt akarja látni, hogy a játékosai beszélnek a kollégáikhoz. David egy igazán intelligens labdarúgó és a fejlődése a középhátvéd poszton fenomenális. Uralja a tizenhatost.” – írta le a 27 esztendős játékos erényeit Flick.

Hogy a Dortmund elleni, 28. fordulóbeli találkozót vegyük alapul, megemlítendő, hogy Alaba fittyet hány testi adottságaira: 180 centisen mindhárom párharcát megnyerte a levegőben, míg korábbi csapattársa, a dortmundi Mats Hummels háromból hármat elveszített – dacára annak, hogy tizenegy centivel magasabb az osztráknál. David emellett a pályára lépő játékosok közül a legjobb passzpontosságot tudhatta magának, 95,4 százalékos aránnyal.

Egyik Bayern-játékos sem ért nála többször labdába (1893) azon a 20 bajnokin, amin középhátvédet játszott. Emellett ebben az időszakban ő tartja a rekordot a párharcok százalékos megnyerésében is (64%). Alaba sportszerűségét is bizonyítja, hogy nem kapott se sárga, se piros lapot ebben az idényben, mióta a védelem tengelyében játszik.

David Alaba reportedly unsure about future at Bayern Munich

„Szerintem David egy kiemelkedő balhátvéd, de ugyanakkor ő az egyik legjobb középső védő a világon. – nyilatkozta Joshua Kimmich, aki ugyancsak kitűnő formának örvend – Ezt már neki is mondtam. A testbeszéde és a támadásépítésből kivett szerepe is klasszishoz méltó, valamint nyomás alatt is nyugodt tud maradni.”

Alaba középhátvéd-szerepe utat enged a lenyűgöző fiatal balhátvédnek, Alphonso Daviesnek, aki így előrefuthat a csapat támadószekciójába. A nyolcszoros Bundesliga-bajnok osztrák játékos kénytelen volt ugyan otthagyni egykori kedvenc posztját, azonban mára már ő is belátja, hogy jól döntött, amikor átengedte Davies számára ezt a területet.

„Hálás vagyok, hogy egy olyan srác, mint David Alaba – aki az egyik legjobb balszélső védő a világon – játszik mellettem.” – nyilatkozta korábban Phonzie.

Squawka Football on Twitter: "Both of Bayern Munich's centre-backs ...

Amellett, hogy a világfutball egyik legtehetségesebb tinije felel a Bayern München bal oldaláért, Alaba talál lehetőségeket, hogy védelmi szerepét egy rövid időre lecserélje némi offenzív megoldásra. A bajorok meccsein többször is lehet látni, ahogyan Jerome Boatenghez hasonlóan ő is hosszú labdákkal keresi a csapat centerét, Robert Lewandowskit, olykor pedig világbajnok német társát hátrahagyva feljebb merészkedik a középpályás sorba.

„Alaba az a középhátvéd, akire a szezon elején senki sem számított, hogy azzá válik. Mára pedig a bajnokság legjobb bekkje.” – nyilatkozta róla Lothar Matthäus.

És ha már Guardiola, Flick, Kimmich, Davies és Matthäus is ilyen szavakkal illette a 27 éves játékost, akkor biztos igazuk is van. Hogy Süle és Lucas teljes felépülése esetén is marad-e David az első számú középhátvéd, az a jövő zenéje, bár igen jó esély van rá.

Alaba, a világ egyik legjobb középhátvédje
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top