Elemzés

Mágnestábla: Bayern-Lipcse (3:2) taktikai elemzés

Küzdelmes és gólzáporos mérkőzésen a Bayern végül legyőzte Nagelsmann korábbi csapatát, a Lipcsét az Allianz Arénában és a BVB botlásával 9 pontra növelte előnyét a Bundesliga élén. De elemezzük is ki, hogyan sikerült mindez.

Hatékony labdakihozatal

Nagelsmann 3 védős rendszert küldött pályára korábbi csapata ellen, amely rendkívül offenzív felállást eredményezett, a kezdőcsapat nagyrészét ugyanis mind támadó szellemű játékos alkotta. Ez a labdakihozatalnál bosszulhatta volna meg magát, a meccs elején viszont még különösebb probléma nem származott belőle. A Lipcse ugyanis nem alkalmazott agresszív presszinget, a Pavard-Süle-Hernández triót mindössze az André Silva-Nkunku páros támadta meg, a Bayern védői így nyugodtan járathatták a labdát hátul és bőven volt idejük passzsávokat is keresni.

A passzsávok pedig rendre Kimmich-et találták meg, aki egyedüli szűrőként helyezkedett a védelem előtt és az ellenfél meddő letámadása miatt többször is üresen maradt. Az alábbi képen jól látszik, hogy a Lipcse támadói a lehető legrosszabbul helyezkednek, mivel sem a védőket nem támadják meg eléggé, hogy esetlegesen hibára kényszerítsék őket, sem Kimmich-re nem figyelnek kellő mértékben, aki körülöttük mozogva folyamatosan labdát tudott kérni, megkönnyítve ezzel a bajorok labdakihozatalát.

Annak ellenére, hogy Kimmich volt az egyetlen szűrő a középpályán, támadásépítés során nem maradt teljesen egyedül azon a területen, mivel a két “tükörszélső” (angolul inverted winger – a hagyományos szélsőkkel ellentétben nem annyira az oldalvonal mellett játszanak, hanem a kapu felé törnek egyrészt a támadásokat segíteni, másrészt gólt szerezni), azaz Müller és Sané rendre visszahúzódott annak érdekében, hogy még hatékonyabbá tegyék a labdakihozatalt. Ez Tolisso-val kiegészülve egy 3-1-3-3-as formációt eredményezett.

Túltöltött lipcsei középpálya

A Bayern labdakihozatala ugyan legtöbbször sikeres volt a 3 védős rendszernek köszönhetően, a támadások viszont elég sokszor megakadtak a középpályán. Ennek oka elsősorban az volt, hogy a Lipcse az agresszív presszing miatt inkább a középpályán tömörült be és ez elég nagy fejfájást okozott kedvenceinknek abban az esetben, amikor Müller és Sané nem húzódott vissza labdát kérni. Kimmich és Tolisso ugyanis nem mindig tudta kijátszani a túltöltött lipcsei középpályát, amely viszonylag sok vendég kontratámadáshoz vezetett. Az alábbi képen egy még érdekesebb jelenet játszódik le: Sané ugyan visszalép labdát kérni, Kimmich viszont túl magasan helyezkedik, mivel pedig Sané-t rögtön 2 ellenfél támadja meg és Tolisso-ra is két ember figyel (kvázi 2v4 szituáció van), a Bayern képtelen megtartani a labdát, sőt, a labdavesztésből lipcsei gól is születik.

Ez a zsúfolt fehér mezesekből álló középpálya okozta tehát az eladott hazai labdák és a veszélyes vendég kontrák nagyrészét. A főszerepet egyébként ebben Olmo vállalta, aki gyorsaságát és térlátását kihasználva labdaszerzést követően azonnal megindult előre és pillanatok alatt lipcsei létszámfölényt alakított ki a Bayern tizenhatosánál. Az alábbi ábra jól szemlélteti ezt: Olmo a saját térfeléről indul meg (fehér nyíl) és kvázi átrohan a müncheni középpályán. Kimmich és Tolisso is lemarad róla, Süle nem meri megtámadni, Pavard André Silva-ra, Hernández pedig Nkunku-ra kénytelen figyelni.

Variált szerepkörök a támadóharmadban

Nagelsmann taktikájára fokozottan jellemző a folyamatos pozícióváltás, ez pedig a Lipcse ellen egyértelmű hatással bírt a támadásépítés során. Amikor sikerült átjutni a zsúfolt középpályán, veszélyt elsősorban a jobboldalon sikerült generálni, ahol Gnabry és Müller váltogatták egymás posztját, előbbi rendre befelé sprintelt a labdával, utóbbi pedig a szélre húzódott ki mögötte. Ez alapján nem is csoda, hogy Gnabry több kapuralövést is megejtett a 90 perc alatt. Volt azonban olyan eset is, ahol Müller maradt középen, ezzel is kiszámíthatatlanná téve a támadásépítést az ellenfél számára.

A bal szélen kissé más volt a felállás, mivel Sané szinte alig húzódott ki a szélre és rendre középen maradt, Coman így folyamatosan az oldalvonal mellett sprintelve okozott veszélyt az elfutásainak és beadásainak köszönhetően. Ebből született a második Bayern-gól is: az alábbi képen jól látható, hogy Sané egy brilliáns indítást ejt meg középről Coman irányába, aki Mukiele-t lesprintelve zavartalanul adhatta be a labdát a kapu elé, amelyet aztán Lewandowski be is fejelt a kapuba.

Agresszív bajor presszing kisakkozva

A Lipcsével ellentétben a Bayern szokásához híven rendkívül agresszív letámadást alkalmazott, amelyet a vendégek megpróbáltak kijátszani, ez azonban a meccs első felében még nem sikerült. Az alábbi ábrán látható, hogy Lewandowski és Sané mellett Tolisso is besegít a presszingbe, amelynek köszönhetően a müncheniek nagyon veszélyes helyen szerzik vissza a labdát, ebből a labdaszerzésből született  a Lewa lövése után kipattanó Müller-gól.

Idővel a Lipcse rájött arra, hogyan lehet kisakkozni a kemény bajor letámadást. A 3-ról 4 védős rendszerre álltak át labdakihozatal során azáltal, hogy a 3 belső védő közül Orban fentebb lépett, a két szárnyvédő, Mukiele és Angelino pedig hátrébb húzódott. Ezáltal a vendégek sokkal jobban kihúzták a játékukat, amely oda vezetett, hogy egyre nagyobb területek nyíltak meg a presszingelő müncheni játékosok mögött. Az alábbi  jelenet jól ábrázolja ezt: Sané kénytelen Orbanra (fehér körben) figyelni, Lewandowski pedig egyedül nem tud már olyan hatékonyan presszingelni. Müller és Tolisso pedig nem tud besegíteni, mivel körülöttük 2 lipcsei játékos is tartózkodik. A vendégek ezzel szó szerint ki is sakkozták az eleinte rendkívül hatékonynak tűnő bajor letámadást.

Összegzés

Összességében egy nyílt sisakos, taktikai variációkkal és szarvashibákkal tarkított intenzív párharcot láthattunk, ahol ismét győzött a bajor mentalitás és ugyan a védelmen még mindig van mit csiszolni, csak az ilyen mértékű hibákból lehet a legjobban tanulni és ez alapján korrigálni a jövőben.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top