Vélemény

Esélylatolgatás Barcelonából – Eurobarca interjú

A hagyományokhoz híven a ma esti meccs előtt interjút készítettünk Magyarország legnagyobb Barcelonás közösségével, az EuroBarca-val, ahol az esélylatolgatás mellett több témát is érintettünk. Emellett mi is válaszoltunk az ő kérdéseikre, azt az interjút a következő linken olvashatjátok: https://www.eurobarca.hu/hirek/interju/20210913-hogyan-latjak-az-eselyeket-es-a-jelenlegi-barcat-pannonbajor-interju/

Az első és legfontosabb kérdés: milyen az élet Messi nélkül? Fel tudja valaha dolgozni egyáltalán a Barcelona az ő elvesztését, pláne annak tudatában, hogy milyen körülmények között kellett búcsút intenie? Van-e esély arra, hogy valamilyen szinten pótolni lehessen őt?

Messi távozását fel kell tudni dolgozni és ez megy is azért a klubnak, a csapatnak. A szurkolók közül pedig kinek könnyebben, kinek nehezebben. Ez azért is nehéz, mert szomorú volt az egész történet, hogy így kellett alakulnia, mint ha nem hidegzuhanyként ér mindenkit, hogy nem marad. Őt pótolni nem lehet. A Barcelona képességei jóval korlátoltabbak lesznek nélküle. Ezzel együtt a játék is változik, de természetesen ez idővel nem csak negatív irányban történik majd. A csapat meg fogja szokni, hogy ő nincs, és elő kell lépnie másoknak, hogy a vállukra vegyék a csapatot.

Mennyire áll a csőd szélén jelenleg a Barca? Ki tud-e lábalni ebből a nagy pénzügyi problémáról a klub és ha igen, akkor hogyan illetve mikor?

Csődbe menni nem fog a Barcelona, de sok év kell ahhoz, hogy vissza tudjon jönni arra a szintre is, ahol a járvány előtt volt. Magyarán egy igazán egészséges anyagi állapothoz, kisebb adósságállományhoz és tartósan rentábilis működéshez nem egy vagy két év kell majd, hanem sokkal több.

Mi(k) a legfőbb oka(i) annak, hogy a klub pénzügyileg ilyen nehéz helyzetbe került?

A járvány az egyik ok, nyilván ez is számít. De a fő ok abban keresendő, hogy az előző klubvezetés felelőtlen gazdaságpolitikát folytatott, már hosszú évek óta téma volt akkor is, hogy a játékosfizetések elszálltak a kereten belül. A kiadási oldal olyan mértékű volt, ami óriási kitettséget hordozott magában arra az esetre, amikor a bevételek nem jönnek úgy, mint addig. És ez a járvánnyal bekövetkezett. A másik ok a rettenetes szakmai döntésekben keresendő. Ha csak egyetlen példák veszünk, de messze nem csak ezek az igazolások említhetők: a Barcelona Neymar távozása után megvette Dembélét, Coutinhót és Griezmannt több mint 400 millió euróért, és egyikük sem vált be. A rossz választásokat pedig még tetézte azzal az előző klubvezetés, hogy még óriási fizetést is adott be nem váló futballistáknak, így elérve, hogy az adott játékos gyakorlatilag piacképtelen legyen, hogy senkinek ne érje meg még ingyen sem megszerezni.

Messi mellett Griezmann távozása is szomorúsággal tölt el titeket vagy inkább örültök neki?

Griezmann távozása egy rossz döntés enyhítése, javítása. Nagyon nagy hiba volt megvásárolni, soha nem működött jól Barcelonában, amellett, hogy nagyon sok pénzbe került és nagyon sokat keresett. Nem sok szurkolónak fog hiányozni, mert kevés olyan meccse volt, ahol idézte volna más csapatokban nyújtott teljesítményeit.

Messi hiányában van-e/vannak-e olyan vezéregyéniség(ek) jelenleg a Barcában, aki(k) hátán/hátukon cipelheti(k) a csapatot?

Most még nincs. De idővel nem ennyire szomorú a kép. A La Masiából ismét egy olyan generáció kerül ki, akik közül többen megragadhatnak az első csapatban, és annak a vezéregyéniségeivé válhatnak. A legfontosabb ebből a szempontból Ansu Fati lehet, talán a visszavágón már játszhat Münchenben.

Milyen érzésekkel fogadtátok az idei BL-sorsolást?

Biztosan volt, aki örült volna könnyebb ellenfélnek az első kalapból, de benne volt a pakliban, hogy lesz egy olyan csapat, amelyik esélyesebb a csoport első helyére, mint a Barcelona. Úgyhogy nagy csalódást ez nem okozott.

Mi változott Koeman alatt?

Erre a kérdésre nem lehet pár dolgot említeni csak, mert az a baj, hogy Koeman ideje alatt minden folyamatosan változott a klubon belül és kívül is, még most nyáron is, ami egy korántsem tökéletes környezetet ad az edző munkájához. Emiatt nehéz is igazán objektíven megítélni csak az ő munkáját, mert nyilvánvalóan nem mindegy, hogy milyen körülmények között és kikkel dolgozhat. Az, hogy tavaly sikerült trófeát nyerni, annak tükrében, ahonnan indult a Barcelona, már óriási siker. A legfőbb erénye talán mégis az, hogy ő nagyon sok fiatalnak adott és ad most is lehetőséget, ha ők erre rászolgálnak. Ez pedig nagyon értékes lesz a klubnak nem csak idén, hanem a jövőben is.

Mi a véleményetek a Barca nyári átigazolásairól? (Agüero, Depay, Eric García stb.)

Memphis Depay az egyedüli, aki már eleget játszott, és meg is mutatja, hogy nagyon jó igazolás volt, ingyen meg pláne. A többieket még korai lenne értékelni, majd fél év múlva talán könnyebb lesz. De az biztos, hogy ilyen anyagi helyzetben szupersztárokat nem lehetett vásárolni, és figyelembe véve, hogy ők semmiképp sem rossz választások, ráadásul mind ingyen érkeztek, inkább pozitív az összbenyomás. A probléma inkább az volt, hogy mint vásárló fél a Barcelona nem tudott fellépni ezen a nyáron, és így képtelen volt arra is, hogy megpróbálja legalább enyhíteni a veszteségét annak, hogy Messi már nem lesz a csapat tagja.

Vélemény a tavalyi 2-8-ról?

Barcelonai oldalról nézve egy korszak lezárása volt. Más esetekben, más csapatok ellen is benne volt a pakliban egy nagyobb vereség, mert az a Barcelona már nem az a csapat volt, amelynek lehet esélye a legjobbak ellen. De az a Bayern rettenetesen erős és jó volt, ezért alakulhatott ki ekkora különbség. Mások ellen is született volna egy több gólos vereség, de így még nagyobb lett.

Mit vártok a mai mérkőzéstől? Ki az esélyesebb és miért?

A Bayern az esélyesebb, mert a Barcelona nem kész csapat, különösen nem nemzetközi szinten. A Bayern biztosan más lesz, mint volt Flick alatt, de így is jelentősen erősebb, mint a jelenlegi Barcelona.

Mi a jelenlegi Barça gyengéje, ami aggodalomra adhat okot egy ilyen éles párharcon, mint a Bayern ellen?

Elsősorban az adhat aggodalomra okot, hogy Barcelona még mindig szenved az intenzív letámadást alkalmazó csapatok ellen, még akkor is, ha a Bilbao vagy a Getafe az ellenfél. Ha a Barça a földön próbálja meg kihozni a labdát, akkor gyakran saját térfélen való labdavesztés a vége, felívelések esetén is általában a másik csapathoz kerül a játékszer. Ezen túl a támadójáték – sérülések miatt is – egyelőre jóval gyengébb és ötlettelenebb lehet, mint ami minimum kellene olyan szintű csapatok ellen, mint a Bayern.

Ha elhozhatnátok egy játékost Münchenből, ki lenne az?

Ez valószínűleg olyan kérdés, amire sokan mást válaszolnánk, mert sok remek játékos van a csapatban. Egy választás a sok közül Robert Lewandowski. Jelenleg ő a világ egyik, ha nem a legjobb középcsatára. Azon kívül, hogy eszméletlen mennyiségben termeli a gólokat, képes beszállni az összjátékba, sőt a védekezésből is ki tudja venni a részét. Nemcsak a befejezésekben elit, rendkívül komplex támadó. Technikás, jól cselez és kivételes fizikummal rendelkezik.

Ki fogja megnyerni az E csoportot és miért?

Minden bizonnyal a Bayern fogja megnyerni a csoportot, mert egyértelműen erősebb és jóval előrébb tart, mint a jelenlegi Barcelona. Arra is nagyobb esélyt van, hogy a Barça pontokat bukjon a Benfica és a Dinamo ellen, mint a Bayern.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top