Klubvilágbajnokság

Megvan a vb-cím is! | Bayern 1-0 Tigres

A Bayern München 1-0-ra győzött a Tigres ellen a FIFA-klubvilágbajnokság döntőjében, így elhódította ezt a trófeát is, teljessé téve a 2020-as évet és a mesterhatost. Mutatjuk, mi történt a meccsen!

Hansi Flicknek két komoly hiányzót, Jerome Boatenget és Thomas Müllert kellett pótolnia a Bayern München kezdőjében. Ennek köszönhetően a védelemben szerepet kapott Niklas Süle, hiszen valakinek pótolnia kellett a középpálya védekező részlegében bizonyító David Alabát. Müller helyére Sané került be, így a Lewandowski mögötti támadóhármast jobbról balra ő, Gnabry és Coman alkotta. Az ellenfél tizenegyében ott volt a francia gólvágó André-Pierre Gignac is.

A mérkőzésről

Az Al Ahly elleni győztes elődöntőhöz képest sokkal lassabban indult be a Bayern gépezete. Az első nagy helyzet rögtön egy gól volt, amelyet Joshua Kimmich szerzett a tizenhatoson kívülről. A kapu alsó sarkában landoló bombát azonban az uruguayi játékvezető, Esteban Ostojich visszavonta, hiszen úgy ítélte, a lövés vonalában helyezkedő Lewandowski lesen volt és játékba avatkozott.

A 25. percben Kingsely Coman Franck Ribéryt idézte, amikor is balról becselezve jobbal vágta a kapura, ám Nahuel Guzmán védeni tudott. A 34. percben már mattolva volt az argentin hálóőr, azonban a kapu csücske kisegítette őt Leroy Sané életerős lövésénél. A Tigresnek az egész játékrészben csak megindulásai voltak, komoly lövést nem tudtak Neuer kapujára suhintani.

Coman nem talált be, viszont csapata legjobbja volt a fináléban.

Az 59. percben végre szabályos gólt láthattak a nézők. Robert Lewandowski fejelte le Benjamin Pavard elé a labdát, a francia pedig belőtte első találatát az idényben. Egy rövid ideig videóztak ebben az esetben is (ismét Lewandowski esetleges leshelyzete miatt, viszont több későbbi lassítás után látszott, hogy a lengyel kézzel ért a labdához), ám végül a 61. percben megadták a gólt. Önbizalombombának is felérhetett volna ez a gól a francia számára, azonban közvetlenül ezután az ítélet után hibázott hátul a jobbhátvéd, valamint kézzel ért a labdához a büntetőterületen belül. A Bayern szerencséjére a bíró nem ítélt tizenegyest.

Az utolsó húsz percre Flick beküldte Douglas Costát, Choupo-Motingot és Musialát, illetve lekapta a végül egy gólpasszal jelentkező Robert Lewandowskit. A hajrában a csereként beállt Tolisso eltalálta a kapufát, de Choupo-Moting szép lekészítése után kapura lőtt Costa – egyenesen Guzmánba. A 83. percben a mexikói csapat védője, Carlos Salcedo majdnem a saját kapujába fejelte a labdát egy rossz védelmi kommunikáció után, azonban Guzmán a gólvonal előtt elkapta a labdát.

Image

Alaba és Lucas is kőkemény volt a hátsó részlegben.

A játékvezető a négyperces hosszabbítás után fújt háromszor sípjába, ezzel pedig hivatalossá vált, hogy a Bayern München nyert és történetében először bezsebetle a hat nagy sorozat trófeájának mindegyikét: a Bundesligáét, a DFB-kupáét, az UEFA-bajnokok ligájáét, a DFB- és az UEFA-szuperkupáét, valamint a ma este elhódított FIFA-klubvilágbajnokságét. Erre korábban csak a volt Bayern-edző, Pep Guardiola által irányított 2009-es Barcelona volt képes.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top