Interjúk és nyilatkozatok

„Taco, hideg sör, mariachi” – Interjú Neuerrel és Guillermo Ochoával



Az Audi online programkeretének legújabb epizódjában a 19-szeres mexikói válogatott Moisés Munoz beszélgetett a Bayern München csapatkapitányával, Manuel Neuerrel és a Club Américában futballozó kiváló hálóőrrel, Guillermo Ochoával.

A két kapus legutóbb a 2018-as világbajnokságon találkozott egymással. Azon a találkozón Németország 1-0-ás vereséget szenvedett Mexikótól. A portástrió erről, valamint egymás stílusáról is beszélgetett, illetve szóba jöttek a német és mexikói tradíciók is.

Mik azok az erények, amelyeket egy kapusnak muszáj magáénak tudnia?

Neuer: Az első az, hogy jól kell érezned magad, miközben csinálod. Ha kapus akarsz lenni, akkor gyakorolnod kell, napról napra keményebben kell próbálkoznod. Ha boldog vagy, hogy a kapuba állhatsz, csak akkor fejlődhetsz és ez a legfontosabb dolog. Ha tudsz edzeni a barátaiddal vagy a csapattársaiddal minden nap, akkor egyre csak jobb leszel.

Ochoa: Egyetértek Manuellel. Szeretned kell a kapuban állni, mert egyáltalán nem könnyű feladat. Muszáj mentálisan keménynek lenned és sok önbizalommal kell rendelkezned, hiszen a meccs nagy részében csak magadra számíthatsz.

Mindig is kapusok akartatok lenni?

Neuer: Nem, először mezőnyjátékos szerettem volna lenni, de négyévesen az edzőm a háló elé állított a Schalkénál, mert nem volt kapusunk. Kemény volt a talaj, nem fűn vagy valami szép pályán játszottunk és nem volt annyira szórakoztató sem, de megtettem minden tőlem telhetőt és azután sosem vágytam ki a kapuból.

День рождения Мануэля Нойера - 27 Марта 2017 - FC-Bayern.ru - фан ...

Az S-es és az M-es kiszerelés.

Ochoa: Én csatárként kezdtem az Américánál, amikor tíz éves voltam. Aztán lesérült a kapusunk és az edzőnk megkérdezett minket, hogy „ki akar beállni a helyére?”. Jelentkeztem és mondtam, hogy „én, én, én!”. Ennyi, innentől az edzőm számított rám.

A modern futballban nagyon fontos, hogy a lábaitokkal is játékba avatkozzatok. Ti is úgy gondoljátok, hogy napjaink kapusainak nem csak a kezüket kell használniuk?

Ochoa: Igen, úgy gondolom, hogy manapság a lábaddal is meggyőzőnek kell lenned. Jó lábmunkára van szükség. Talán 15-20 évvel ezelőtt könnyebb volt a kapusoknak, mert csak a kezüket használták. Viszont mostanában az edzők a labdatartásra törekednek, illetve, hogy a támadásaik a saját kapusuknál kezdődjön. Manuel ezeket a dolgokat kiválóan csinálja. Nagyszerű a lábával, képes rövid és hosszú passzokat is indítani. Természetesen a fiatal hálóőröknek ezt minél hamarabb meg kell tanulniuk.

Manuel, van valami külön edzésprogramod a lábmunkádra?

Neuer: Először is, köszönöm Memo (Ochoa beceneve), te is nagyszerű munkát végzel. Szerintem a kapusokat is beleszámíthatjuk a mezőnymunkába. Az edzéseken lehet befolyásolni mindezt. Az előtted játszók megbíznak benned, ha az edzéseken látják, hogy része vagy a támadásépítéseknek.

Goalkeeper Guillermo Ochoa is the hero of Mexico's 0-0 draw with ...

Guillermo ‘Memo’ Ochoa a 2014-es világbajnokságon vált világhírűvé, amikor a Neymar fémjelezte brazil csapat ellen rengeteg jó megmozdulással kapott gól nélkül hozta le a meccset (0-0).

2014-ben és 2018-ban is nemzeti csapatotok első számú kapusai voltatok a vébéken. Mi a legkedvesebb emléketek 2014-ből és 2018-ból?

Neuer: Hát igen, jobban szeretek 2014-ről beszélni. 2018-ban az első meccsen Memóékkal játszottunk. Rossz kezdés volt számunkra, Mexikónak viszont kiváló. Jó munkát végeztek és megleptek minket a támadójátékukkal és kontráikkal. Ha nem vagy képes megtenni az első lépéseket, akkor az egyenes kieséses szakaszba sem tudsz bejutni. Ez egy új élmény volt számunkra, hiszen ez volt az első alkalom, hogy Németország nem jutott tovább a következő fordulóba. 2014-ben magasba emelhettük a világbajnoki trófeát. Szenzációs torna volt. Sosem fogom elfelejteni azokat a pillanatokat. Az egyik legjobb dolog volt, ami valaha is történt velem.

Ochoa: Számomra is különleges volt a 2014-es brazíliai torna, hiszen ez volt a harmadik világbajnokságom és az első, amelyen pályára léphettem. Azért volt nem mindennapi az a vb, mert az első meccsen 1-0-ra nyertünk Kamerun ellen, aztán Brazíliával játszottunk és 0-0 lett az eredmény. Persze, hogy különleges volt Brazília ellen, de biztosan Manueléknak is az lehetett az elődöntő és az az elképesztő mérkőzés ellenük. A legutóbbi tornán Mexikó számára és számomra is emlékezetes, hogy a világbajnok ellen játszottuk az első mérkőzésünket. Természetesen nagyon nehéz volt így kezdeni, de hittünk abban, hogy megvan a kvalitásunk, hogy legyőzzük a német csapatot.

La memorable celebración de Memo Ochoa tras triunfo en Lieja ...

Memo és a mariachi-kalap.

Mit mutatnátok be egymásnak, ha a másik a saját országotokba látogatna?

Ochoa: Ez egyszerű… Na figyelj, Manuel, a tulumi tengerparton egyél egy tacót. Aztán igyál egy jó hideg sört, mint az Oktoberfesten szoktál. Mindezt egy mariachi-bandával a hátad mögött. Ez egy jó terv.

Neuer: Ha Münchenbe jönne? Fontos, hogy eljöjjön az Oktoberfestre. Talán tudod is Memo, Amerikában is vannak hasonló hagyományok. Itt sátrakat állítanak mindenhova, hatalmas fesztivál van. Ha a legjobb időpontra vagy kíváncsi, hogy mikor gyere Münchenbe, akkor az Oktoberfest idejét ajánlom.

„Taco, hideg sör, mariachi” – Interjú Neuerrel és Guillermo Ochoával
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top