Interjúk és nyilatkozatok

Sané: „Látni akarom, hogy meddig tudok eljutni, mennyire vagyok jó”



37 kérdés, 37 válasz – Leroy Sané a Sport BILD-nek adott nagyinterjújában beszélt a müncheni átigazolásáról és annak előzményeiről, következményeiről, jelenlegi céljairól, Guardioláról, a bajor vezetők kitartásáról, a karakteréről szóló kritikákról, a Robbéry-örökségről, a 10-es mezről, Uliról, Kalléról, Flickről, a Bundesliga angliai megítéléséről, a BL-ről, Löwről, a válogatottról és németek EB-esélyeiről is.

SPORT BILD - ePaper;

Leroy Sané – sokáig hallgatott, a Bayernes bemutatkozóvideójáig nem is nyilatkozott. Szégyellős a nyilvánosság előtt?

A Bayernhez való átigazolásom egy kicsit tovább tartott, ez megnehezítette a nyilatkozattételt. De egyébként egyáltalán nem vagyok a nyilvánosság előtt szégyellős.

Tudta, hogy a müncheni átigazolásával még inkább a középpontban lesz? Önt tartják a klub új kirakatemberének.

Tudtam, erre készültem fel. Német válogatott vagyok, most pedig a legnagyobb német klub egyik alkotóeleme. Tudom, hogy gyakran helyeződik majd rám a fókusz, de számomra ez nem megterhelő. Ami megvalósítható, azt szeretném is megvalósítani – megteszem, amit lehet. De semmi sem korlátozhatja a pályán való teljesítményemet.

Ritkán tart ennyi ideig, azaz 14 hónapig egy átigazolás. Milyen volt magának ez az időszak?

Tényleg sokáig tartott, ezért meg is tudom érteni azokat, akik néha felidegesedtek ettől. Annál boldogabb vagyok most, hogy végre lezárult az ügy.

Akkor most már elárulhatja nekünk: Mennyire állt közel a Bayernhez a 2019 augusztusi keresztszalag-szakadása előtt?

Soha nem volt olyan pillanat, amikor azt gondoltam: „Ma nem szabad játszanom, mert egy sérülés megakadályozhatja az átigazolásod!” Akkor még messze nem tartottam ott.

Mennyire volt fájdalmas a sérülés pillanata?

Őszintén: Akkor jobban aggódtam a térdem miatt, mint az átigazolásért. Előtte soha nem volt baj a térdemmel, ezért ez egy sokk volt számomra. Sajnos ez egy nagyon hosszadalmas sérülés volt.

Sané a Bayern mellett döntött – megsérült, de nem tűnik komolynak ...


Pep Guardiola keze alatt a végén már nem játszott annyit, ezért sokat spekuláltak a kapcsolatukról. Hogyan jellemezné a Peppel való kapcsolatát?

A kapcsolatunk jó. Soha nem volt olyan, hogy ne lett volna kedvünk egymáshoz. Hálás vagyok mindenért, amit tanított nekem. Pep Guardiola egy nagyon magas szintre segített engem. Nagyon aprólékos, napról napra jobbá akarja tenni a játékosokat. Ha a taktikáról van szó, akkor keménykezű – de ez pozitív, mert a hasznomra vált. Ugyanabban az épületben éltünk, tehát gyakran láttuk egymást.

Mennyire volt nehéz ellenállni a Guardiola és a Manchester City által szorgalmazott szerződéshosszabbításnak?

Nem volt könnyű. Pep Guardiola és ez a fantasztikus csapat volt az ok, amiért Manchesterbe igazoltam. De csak az járt a fejemben, hogy valami újat akarok csinálni. Az FC Bayern terve és koncepciója passzolt a legjobban az elképzeléseimhez – ezért jutottam erre az elhatározásra.

Hasan Salihamidzic terjesztette elő ezt a koncepciót. Mennyire játszott fontos szerepet ez a döntésében?

Hasan Salihamidzic és a koncepciója nagyon nagy szerepet játszott. Az első pillanattól kezdve a transzfer mögé állt és semmi sem tántorította el őt ettől. Ezért hálás vagyok. Megmutatta nekem, miképp dolgozik a klub, milyen csapat jár a fejében, milyen az ehhez vezető út. Azonnal felismertem, hogy sok srácot ismerek itt, nagyon jól passzolok a csapatba és ezáltal én is a részese akarok lenni a sikeres Bayern-útnak. A végén éreztem az egész klub, Karl-Heinz Rummenigge, Herbert Hainer, Oliver Kahn és Uli Hoeness törekvését, hogy sikerüljön a dolog,  mindenki beállt a transzfer mögé.

Időközben voltak olyan hangok is, amelyek Timo Werner esetleges megszerzéséről szóltak. Salihamidzic az elejétől fogva Önt támogatta, űzte előre az átigazolást és nyilvánosan szólt fel Werner ellen.

Számomra ez egy újabb jelzése volt annak, hogy a klub mennyire akart engem. Sok srácot ismerek az ifikorszakomból, megvan közöttünk a kémia. Ez nagyon hasznos, mert tudjuk, hogyan ketyeg a másik, kölcsönösen tudjuk támogatni egymást.

Miképp látja a karakteréról szóló kérdéseket, amelyeket a Bayern érdeklődése kapcsán fogalmaztak meg Önről Németországban?

Nagyon elcsodálkoztam rajtuk. Olyan emberek ítélték meg a karakterem, akik egyáltalán nem is ismernek személyesen. Kérdezem én, hogyan lehet ezt megtenni? Ha én nem ismerek valakit, akkor soha nem beszélnék a karakteréről. Elképesztő dolognak tartom.

Aláírná ezt az állítást? A Bayern egy olyan szélsőt talált a maga személyében, amellyel a – van Gaal által bevezetett – játékstílusát következetesen tudta megerősíteni.

A Bayern rendszere tényleg tökéletesen illik hozzám. A szélsők meghatározzák a Bayern játékát, természetesen ez nagyon közel áll hozzám. Ez is egy központi dolog volt a döntésemben.

2016-ban is ott volt volt a Bayern fókuszában, de Uli Hoeness azt mondta, hogy Robbéry miatt nem szerezték meg önt. Lett volna esélye akkor a Bayernnek?

Nehéz lett volna, mert ebben az időszakban nem igazán láttam magamnak lehetőséget Münchenben. Robben és Ribéry abszolút topszinten voltak – én pedig elég jól tudom önértékelni magam ahhoz, hogy tisztában legyek azzal, hogy nem tartottam ott, ahol ők. A Bayern mindazonáltal egy erős vonzerő volt számomra, mert már akkor is az övék volt a világ egyik legjobb csapata. De realista voltam és felismertem, hogy a játékidő miatt nem ez a megfelelő lépés. Akkor jött az ajánlat a Citytől.

Hogyan tekint Ribéry és Robben örökségére?

Mindketten hihetetlen szolgálatot tettek a klubnak és engem is lenyűgöztek. Nagy űrt hagytak maguk után. De az ilyen dolgokhoz inkább nagy kedvvel állok hozzá ahelyett, hogy nyomás alatt tartsam magam. Látni akarom, hogy meddig tudok eljutni, mennyire lehetek jó. Tudom, hogy mire vagyok képes, megvannak a céljaim. De nem terhelem magam azzal, hogy azt mondom: „Olyan nagy szeretnék lenni, mint Robben és Ribéry!”

Ribéry a SPORT BILD-en keresztül is ajánlotta, hogy bármikor felhívhatja és tanácsot kérhet tőle. Kihasználja ezt?

Miamiban beszéltünk egyszer a felkészülési időszakban. Ő egy nagyszerű személyiség. Örülnék neki, ha valamikor ismét találkoznék vele Münchenben.

A 10-es mezt választotta. Ez már egy jelzés.

Tudom, hogy Arjen Robben és korábban Uli Hoeness is hordta. A 10-esnek komoly történelme van a Bayernnél. Ismerem azt a felelősséget, amelyet ez a mez hordoz magával.




Apropó Uli Hoeness: Megismerkedett már a tiszteletbeli elnökkel? Nem szokatlan, hogy az új játékosokat meghívja magához a Tegernsee-re.

A szerződéskötésem kapcsán voltam Uli Hoenessznél a Tegernsee-n és beszéltem vele. Bajorország egy nagyon szép zugjában él, bár ez nekem túl messze lenne a Säbenerhez (nevet). Tudom, hogy ő is támogatta az átigazolásomat. Ugyanúgy kellemes volt a jelenlegi elnökkel, Herbert Hainerrel is beszélni. Legutóbb véletlenül találkoztam vele egy vacsoránál. Azonnal jó beszélgetésbe elegyedtünk, észrevettem, mennyire odavan a sportért és a Bayernért.

Karl-Heinz Rummeniggével a szerződéskötéskor találkozott először. Mit tanácsolt önnek az elnökség tagja?

Arról volt szó, hogy milyen fontos, hogy az életben boldogok legyünk és ne hagyjuk magunkat mások által stresszelni, különben az ember nem tud koncentrálni a focira. Teljes mértékben igazat adok Herr Rummeniggének: Ha nem vagyok tiszta fejben, nem tudom a legjobb teljesítményemet sem nyújtani. Mi játékosok tudjuk, hogy egy álmot élhetünk. Ha minden játékosnak ez az érzés kering a fejében, nem pedig a nyomás, akkor elérhetjük a legnagyobb célokat. Ezt Karl-Heinz Rummenigge újra meg is erősítette nekem.

Hansi Flickkel az átigazolás előtt hosszas telefonbeszélgetést folytatott. Milyen lesz együttdolgozni vele?

Hansi Flicket az U21-es válogatott óta ismerem, ismerem a módszereit és a személyiségét. Beszéltünk arról, hogy mit vár a csapattól és tőlem, milyen céljai vannak, hogyan néznek ki az általános munkafolyamatok. Nagyon örültem, hogy Hansi Flick lesz az edzőm. Nagyon jó telefonbeszélgetést folytattunk.

Melyik Bayern-játékossal álltál kapcsolatban, ki volt beavatva a dologba?

Nem kérdezgették naponta, hogy: „Jössz? Mikor lesz már meg?” De Leon Goretzka, Serge Gnabry és Joshua Kimmich már informálva lett a dologról és jelentkeztek is nálam.

Bayern Munich ace Leon Goretzka would be 'very happy' if Leroy ...

Bámulatos volt, hogy milyen aktívan és milyen offenzívát indítva nyomatták előre és követelték az átigazolását.

Lefizettem őket, hogy egy kis nyomást gyakoroljanak (nevet)!

A Bayern három pillérre, Gnabryra, Comanra és Önre építi a szélsőjátékát. Igényli a kezdőtagságot vagy a szoros menetrend miatt támogatója a rotációnak?

Természetesen játszani akarok, de nem követelek kezdőtagságot minden mérkőzésre. A világ egyik játékosa sem tudna ennyi meccsen játszani és elérni a legmagasabb szintjét. Megvannak a céljaim, de semmi kifogásom a rotációval. Ez segíti, felfrissíti a csapatot és új impulzusokat hordoz magában. Serge, King és én: Zene füleimnek!

Örül, hogy a korábbi szóbeszédben tartott 145 milliós ár nem helyez plusz nyomást Önre?

A világon egy játékos sem ér ennyit, ez nem is kérdés. Sokat viszont nem gondolkoztam rajta. Biztosan nem hátrány, hogy végül sokkal kevesebbet fizettek értem.

A jövőben nem csak a pályán, hanem azon kívül is fontos szerepet tölthet be. A marketing és életstílus ikonaként Ön lesz a német Beckham?

Elsősorban a sportban látom magam. Ha túlságosan is más dolgokra koncentrálok, azt a futball szenvedi meg.

DFB-Star Leroy Sané: Shitstorm nach Protzauftritt vor Serbien-Spiel


Tehát nem fogjuk Önt olyan extrém öltözetben látni Münchenben, mint amilyenben jött egyszer a válogatotthoz?

Természetesen érdekel a divat és az öltözködés világa, de számomra ez nem arról szól, hogy azt mondom: „Most felhívom magamra a figyelmet!” Én is csodálkoztam, hogy alig volt más téma a sajtóban, pedig az autótól csak egy perc választott el a hotelig. Számomra a futball az első.

2018-ban a legjobb fiatal játékosnak választották meg a Premier League-ben. Mi a következő lépés a fejlődésében?

A Premier League 2017/2018-as szezonjában minden remekül összejött, ezt akarom megismételni: jó meccseket játszani, segíteni a csapatnak. Csak akkor tud az ember egyénileg fejlődni és ilyen elismeréseket szerezni, ha a csapat is sikeres. Ha a csapattal nem nyersz semmit, akkor hiába szakadsz meg egyénileg.

Kérdezte már City-játékos, hogy miért tér vissza a világ állítólagosnak vélt legjobb bajnokságából a Bundesligába?

Tulajdonképpen nem, de természetesen előfordultak könnyed viccek vagy beszólások, hogy mi is a jelenlegi helyzet a Bayernnel. De abból senki nem csinált viccet, hogy visszatérhetek Németországba. A Bayern különösen nagy tiszteletet élvez Angliában.

A korona utáni gyors újraindulás miatt a Bundesliga is más megítélést kapott?

A Bundesliga indult be először a topbajnokságok közül, minden klappolt. Ez Németországra helyezte a figyelmet. Angliában tudják az emberek, hogy a Bundesligában jó futballt játszanak.

Olyan tehetségek vannak itt, mint Sancho, Bellingham vagy Haaland. Egyre vonzóbb lesz a Bundesliga a toptálentumok számára?

Mindenki tudja, hogy a fiatal játékosok gyorsan lehetőséget kaphatnak a Bundesligában. Vegyük példaként Sanchot, aki kiemelkedően végzi a dolgát és egy nagyon jó focista. Mások is utánozzák a mintáját, ez jelzésértékű.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a múlt héten feloldotta a Manchester City tiltását a Bajnokok Ligájában. David Alabát azonnal kapcsolatba hozták velük. Mit tanácsolna neki?

Nagyon remélem, hogy David maradni fog, szívesen játszanék vele! Ő egy remek személyiség, egy szuper futballista és magánemberként is kedveljük egymást. David bizonyította, hogy nem csak a világ egyik legjobb balhátvédje, hanem középen is kivételes adottságokkal bír.

A Bayern jelenlegi, új generációs (NewGen) csapata tényleg egy új korszakot alkothat?

Igen, ezt érzem. A srácok nagyon izgatottak és koncentráltak, nagy céljuk van a klubbal – azt hiszem, el is érhetünk pár dolgot. Reális esélyt látok arra, hogy a Bayernnel megnyerjük a Bajnokok Ligáját.

Idén, a Bajnokok Ligája lisszaboni minitonája előtt önszántából mondott le a Cityvel való BL-esélyekről.

Ez igaz, de a klub is azt akarta, hogy megfelelően fel tudjak készülni az új feladataimra Münchenben. Ha végigjátszottam volna a szezont, nagyon rövid lett volna a felkészülésem. Nyugalomban akarok megérkezni, keresni egy szállást, felkészülni a karrierem következő fejezetére, majd teljes gőzzel belevágni a munkába.

A Bayernnél nem léphet pályára a BL végjátékában. Már most is hisz a bajorok végső győzelmében?

A csapat nagyon erős és stabil volt, remekül tért vissza a koronavírus okozta szünetből. Nagy esélyük van idén megnyerni a címet.

Az idei Aranylabdát a koronavírus okozta szünet miatt törölték. Véleménye szerint Robert Lewandowski esélyes lett volna rá?

Robert egy nagyon erős szezont játszik, fantasztikus számokat produkál. Ha a Bayern megnyeri a Bajnokok Ligáját, komoly esélye lett volna az Aranylabdára.

Az átigazolás előtt kikérte Jogi Löw tanácsát?

Erről nem beszéltünk, az ilyen döntéseket saját magamnak kell meghoznom.

Löw a 2018-as VB-n nem nevezte a keretbe, időközben viszont alapembere lett a válogatottnak. Milyen a jelenlegi kapcsolatuk?

A 2018-as VB-ről szóló fejezetet teljesen lezártam magamban, egyáltalán nem gondolok már rá. A Jogival való kapcsolatom a kezdettől fogva nagyon jó volt, és ez nem változott akkor sem. Épít rám a jövőben és ezt tudom értékelni. Nagyon szivesen dolgozom vele együtt.

A 2021-es EB-re már a tagja lesz a Neuer-Süle-Kimmich-Goretzka-Gnabry tengelyből álló Bayern-blokknak. Ez is egy ok volt arra, hogy a Bayernhez igazoljon?

Az átigazolásnál nem a válogatottat helyeztem előtérbe, de tudom mennyit segít a válogatottnak, ha a rendezvények során lehet egy erős Bayern-tengelyünk.

Ez az új tengely favorittá teheti a németeket az EB-n?

Egy jó, fiatal csapatunk van, amelyben csakúgy mint korábban, vannak tapasztaltabb játékosok, akik VB-t vagy BL-t is nyertek. Ez egy nagyon jó mix. Most egy évvel több időnk van arra, hogy összeszokjunk és megismerjük egymást. Azt hiszem, hogy 2021-re jó esélyeink lesznek a címre is. A korona miatti halasztás által pedig több idejük van a sérült játékosoknak, mint Sülének és nekem ismét topformába lendülni. Ez nem lehet hátrány a német esélyekre vonatkozóan.

EM-Qualifikation: Löw kontaktiert Sané - EM-Einsatz nicht in Gefahr?

Sané: „Látni akarom, hogy meddig tudok eljutni, mennyire vagyok jó”
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top