Interjúk és nyilatkozatok

Neuer interjú: Ugyanolyan ambíciózus vagyok, mint korábbanManuel Neuer, a Bayern és a német válogatott csapatkapitánya a WELT-nek adott interjújában beszélt pályafutása folytatásáról, a motivációjáról, az átigazolási időszakról, az új generációról, a kapitányi szalaggal együtt járó feladatokról és a 2020-as EB-ről is.

Herr Neuer, az elmúlt héten Oliver Kahn, az egyik elődje, aláírta szerződését a Bayern vezetőségében. Gondolkodott már azon mit szeretne később csinálni?

Természetesen. De most aktív profi vagyok és sokkal inkább a jelenlegi feladataimra gondolok. Két csapat kapitánya vagyok. Annak mindenesetre örülök, hogy egykori kapusok a karrierjük után is kedveltek az egykori topklubjaiknál. Edwin van der Sar az Ajaxnál járja az útját és azt hiszem Gianluigi Buffon a karrierjét követően is hű marad a labdarúgáshoz és talán egy fontos pozíciót tölt majd be a Juvénál. Remeknek tartom, amit Oliver Kahn az elmúlt években tett. Vett egy kis távolságot a futballtól, a saját útját járta, továbbfejlődött. Számomra ez imponáló.

Buffon 41 évesen még aktív. Eltudja ezt képzelni saját magáról?

Ezt nehéz megmondani. Kiváló szervezetednek és sok szerencsédnek kell lennie ehhez. Illetve fontosnak tartom tudni, hogy szükség lesz-e még rám akkor. Ha nem, és ezt éreztetik veled, nehéz minden nap összeszedned és motiválnod magad. De ha azt éreztetik veled, hogy fontos vagy és szükségük van a tapasztalatodra, az hajt előre. Giginél ez a helyzet. Ami engem illlet, addig szeretnék játszani, amíg a szervezetem engedi, amíg örömet lelek benne és amíg szükség van rám.
Évek óta ön a vitathatatlan elsőszámú a Bayernnél és a válogatottnál, ráadásul csapatkapitány is. Honnan merít ennyi energiát?

A sportághoz köthető szeretetemből adódik. Lenyűgöz és sokat hoz ki belőlem, ha a pályán lehetek és edzhetek vagy játszhatok. Nagy kiteljesedést jelent ez számomra. Kétségtelenül 33 éves vagyok, de ha pályára lépek, mindig olyan érzésem van, hogy tudnék még hova fejlődni a kapusjátékomban. Továbbra is ugyanúgy bosszankodok dolgokon, ami nem sikerül, mint ezelőtt kilenc-tíz évvel ezelőtt. Emellett továbbra is örülök olyan dolgoknak, ami sikerül. Számomra ezek olyan jelek, amelyeknek jelentőségük van. Azaz ugyanolyan ambíciózus vagyok, mint korábban.

Tudatosabban is él?

Mindenképp. Fiatalon az embernek nem kell annyit tennie a fittségért, de ez változik, már észrevettem. Jobban figyelek arra, amit csinálok és ahogyan kezelem a dolgokat.

Az ügynöke nyáron nyíltan beszélt a céljairól, de az FC Bayern keretével kapcsolatban is elmondta a véleményét. Elégedett a klub igazolásaival?

Gondolhatják, ha van valami észrevételem, akkor azt először a vezetőségnek jelzem és csak azt követően mondom ki nyilvánosan. Az ilyen megbeszéléseknek az is a lényege, hogy csapatkapitányként hogyan értékelem és tájolom be a dolgokat. Annyira jól felszerelve érzem most a keretünket, hogy nemzetközileg ismét képesek lehetünk valamire. Hogy mi lesz a vége, azt ilyenkor, a szezon elején nehéz megmondani. Erős és széles keretünk van. Ez jó dolog, de nem könnyíti meg az edző dolgát, ugyanis klasszis játékosokat is ki kell hagynia – de egy ilyen magas elvárásokkal rendelkező klubnál ez normális. Azt hiszem, hogy a vezetőink jó munkát végeztek.

Tulajdonképpen miért volt az első évében duplázó Niko Kovacnak ilyen nehéz a helyzete?

Nem tudom. A klubnál mindannyiunknak nagyon, nagyon magasak az elvárásaink. Mindannyiunk magas elvárásokat tűz ki maga elé és a könnyen megnyert meccsek után sem leszünk elégedettek. Mindannyian maximalisták vagyunk. Múlt héten 6-1-re győztünk a Mainz ellen, ettől függetlenül voltak elégedetlen játékosok az első 25-30 percben mutatott gyenge játék miatt. Ez bosszant minket.
Az FC Bayernnél és a válogatottban is generációváltás zajlik. Mik a tapasztalatai a fiatal játékosokról?

Azt elmondhatom, hogy a játékosok nagyon tudatosan élnek. Sikeréhesek, motiváltak, világosak a céljaik. Ez tetszik nekem.

Sokan megkérdőjelezik az új generációt.

Ez igaz. De az idők változtak. Ha az elmúlt tíz évet vesszük, elmondhatjuk, hogy ma, azaz 2019-ben olyan fiatal játékosok bukkannak fel, akiknek az ember nem tud olyan sokat mutatni. Taktikai szempontból sokat változtak. A játékosok sokkal többet kérdeznek vissza, belemennek a legapróbb részletekbe is. A fiatal játékosok manapság sokkal fejlettebbek és érettebbek, mint pár évvel ezelőtt. A hierarchiát is megváltoztatják, nem csak a futballban, hanem a társadalomban is. Nincs már olyan kapitány vagy egy olyan személy, aki a többiek felett áll. Ezt a fejlődést pozitívnak találom, mert a felelősség több vállra oszlik el.

Mindazonáltal kapitányként fontos társalgó partner?

Igen, és szívesen vagyok az. Nem hiszem, hogy régebben egy csapatkapitány foglakozott egy 19 éves játékossal. Manapság ezt tesszük. Ez természetesen a feladataink közé tartozik, mert korunkban a 19 évesek is már állandó kezdőjátékosoknak számíthatnak.

Beszélgetett már a 20 éves Michael Cuisance-szal? Mönchengladbachban, a müncheni átigazolása előtt, a tiszteletlen viselkedése miatt kritizálták.

Münchenben feladatunk volt az új játékosokat tárt karral fogadni. Ezt tettük. Nálunk eddig kifogástalanul viselkedett.
Feltételezzük, hogy kvalifikálják magukat a 2020-as EB-re. Mire menne ott a csapat?

Feltételezem, hogy minden lehetőségünk meglenne nagyon messzire jutni. A csapatban nagyon nagy a potenciál és egyre inkább összenő. Ha keményen dolgozunk, a címért is játékban lehetünk. Addig még van egy szűk évünk. Ki kell használnunk, akkor minden, amiért megdolgoztunk, a segítségünkre válhat.

Az EB után is van kedve játszani a válogatottban, vagy ez egy megfelelő időpont lenne arra, hogy azt mondja: „Átadom a helyem”?

Valamikor minden véget ér. Nem tudom. De ebben a pillanatban nem tudom ezt mondani. Olyan érzésem van, hogy nagy szükség van rám itt a válogatottnál és mindenki örül, hogy itt vagyok. Világos, hogy hoznom kell a teljesítményem, de ez alap. Nem akarok most azon gondolkodni, mi lesz jövő nyáron.

Azon sem, mi lesz 2021 után? Akkor jár le a szerződése a Bayernnél.

Tudom, hogy véget ér és azt is, hogy ezután még lesz valami. Hogy hol és mi, azt jelenleg nem tudom megmondani, ugyanis jelenleg sok a tennivalóm. Nagy céljaim vannak a klubbal és a válogatottal. Nincs időm ilyenekkel foglalkozni.Neuer interjú: Ugyanolyan ambíciózus vagyok, mint korábban
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top