Interjúk és nyilatkozatok

Niko Kovac nagyinterjú: Részletes vagyok, minden nap fejlődni akarok

A Bayern mestere a Kickernek adott nagyinterjújában ismerteti meg jobban magát az olvasókkal – veletek.


Sor került Niko Kovac első Bayernes nagyinterjújára, amelyben többek között érinti az amerikai utat, az edző felelősségét, az elvárásait, a játékosok hozzáállását, Lewandowskit, a keretet, a stáb szereposztását, de sok egyéb mást is. Fogyasszátok szeretettel.


Herr Kovac! Nagyon dicsérte az amerikai utat. Vágyódik már a Tegernsee iránt, ahol Tolisso kivételével végre a teljes csapata rendelkezésre állhat?

Mindmáig nagyon intenzíven edzünk, a srácok jók bírják. De természetesen jó lesz, ha végre mindenki rendelkezésre állhat. Akkor közösen tudunk dolgozni és készülni az új szezonra.

Elegendő idő áll rendelkezésre, hogy a két edzéscsoportból egy egységet formáljon a szezonrajtig?

Sokat gondolkoztunk a stábbal, hogyan tudnánk ezt a legjobban megoldani. Azt hiszem elegendő időnk van rá, hogy mindkét csoportot ugyanarra a szintre hozzuk fel, fizikailag, technikailag és taktikailag egyaránt.

Miért játszanak a felkészülés során csak magas kvalitású ellenfelekkel?

Az USA-ban az volt a feladatunk, hogy az embereknek megmutassuk és a szponzorokkal képviseltessük a csapatunkat – illetve két nagyszerű tesztmeccset játsszunk olyan klubokkal, amelyek Bajnokok Ligája negyeddöntős vagy elődöntős szinten mozognak.

A fél csapat nélkül milyen tanulságokat lehet ezekből a meccsekből levonni?

Négy hét munka áll mögöttünk, az edzéseken tudatos alapelveket és folyamatokat gyakoroltunk be. Ezeket minden mérkőzésen szeretném viszontlátni. Ezenkívül képet tudtam alkotni az U23-mas és az U19-es játékosainkról is. A Juventus elleni 0-2 ellenére jól teljesítettünk, tisztességes, jó szinten játszottunk.

2016 végén egy Bayernre vonatkozó záradékot helyeztetett el a frankfurti szerződésében. Ez ravaszság, magabiztosság volt az ön részéről, vagy kapott Münchenből egy jelet?

Minden embernek vannak tervei és álmai. 18 éven keresztül voltam profi és a hamburgi időszakomban egyszer már átéltem azt, milyen érzés ajánlatot kapni Münchenből. Biztos voltam benne, hogy az utam jó irányt vehet. Egy záradékkal pedig egyszerűbb a váltás. Amikor edzőként kezdtem, hálás voltam a Frankfurtnak a lehetőségért. A sikeres bennmaradás megadta nekem azt a lehetőséget, hogy élhessek ezzel a bekezdéssel.

2.2 millió euró volt a kiváltási díja, ez sok játékoshoz képest egy kicsiny összeg. Megfelelőnek találja ezt?

Anélkül hogy az én esetemet kommentálnám: Szeretném, ha az edzőkért is magasabb díjakat fizetnének – ezáltal egy edzőnek magasabbak lennének a túlélési esélyei. Ha az ember sok pénzt ad ki valamiért, nem akarja gyorsan elveszíteni. A játékosoknál ez normális dolog.

A gazdaságban annyit keresnek és költenek az emberek, amennyiért felelősséget vállalnak.

De a futballban a játékosok fontosabbak az edzőnél, mert nekik kell teljesíteniük a pályán. Az edző része a csapatnak, de nem szeretném a legmagasabb pozícióba helyezni azt a felelősséget, amit ők vállalnak.

Egy korábbi interjúban elmondta, nem egyszerű a legmagasabb szinten mozogni. A Bayernnél viszont pont ez a követelmény. Hogyan akarja ezt elérni?

Függetlenül attól, hogy hol dolgozom, az én követelésem is ez. Természetesen tudom, hogy a Bayernnél teljesen mások a lehetőségek, mint az Eintrachtnál. Gazdaságilag, ezáltal a keretben is, de a magam és a játékosaim iránti elvárások mindig magasak. Ez nem változik, csak a körülmények.



Beszél magából az ambíció.

Mindig ambíciózus vagyok, mindig győzni akarok és sikeres akarok lenni, játékosként, emberként is. Mindegy mit játszom, ilyen a természetesem és a karakterem. Ezen nem lehet, de nem is szeretnék változtatni.

Ha sikeres akar lenni az ember, ez egy alapkövetelmény? 

Igen, ugyanígy van ez az Önök szakmájában is. A Kickernél is jó munka által tudnak érvényesülni. Minden embernek vannak olyan kívánságai és álmai, amelyet meg kell valósítania.

Minden interjújában beszél arról is, hogy a Bayernnek  futásmennyiségileg nem kell olyan sokat belefektetnie a játékba, a labdabirtoklást és a pozíciós játékot kell szabályoznia. Át kell állítania a játékstílusát ehhez?

Minden területen dolgoznunk kell. Ezt akarják a srácok is, lenyűgöz engem hozzáállásuk és az intenzitásuk, az, ahogyan dolgoznak. Azok a játékosok, akik itt vannak, napról napra folyamatosan fejlődni akarnak. Ez a személyes beszélgetéseinkből is kiderült, az idősebb játékosok esetében is. Én is szeretnék minden nap fejlődni. Ha az ember szeretné, sikerülhet.

Vannak játékosok, akik dörzsölték a szemüket a nagyon intenzív felkészüléstől?

Nincs olyan érzésem, hogy a játékosok keménynek találták az edzéseket. A visszajelzések is mutatják, örülnek ennek, lelkesek és dolgozni akarnak. Nem csak a vele született tehetségük, hanem a munkatehetségük miatt is vannak itt évek óta a Bayernnél. Nincs siránkozás, csak öröm. Minden nap örömmel vágunk bele a munkába.

Hol tud egy Ribéry vagy egy Robben ilyen idősen még fejlődni?

Minden nap száz százalékosan jelen vannak. Tulajdonképpen nem is kell nekik, mert az életük során annyi mindent átéltek már. De az a törekvés, hogy ebben a korban is még jobbak legyenek, az teszi ezeket a játékosokat kivételesé. Kis százalékokról van szó, de pontosan ezeket akarja ez a két játékos is kipréselni magából. Kívánom, hogy sokan Arjent és egy Franckot vegyék példának okáért. Akkor sokat elérhetnek.

A Bayern elleni győztes kupadöntőben alkalmazott játékrendszerváltás volt az ön taktikai mesterhúzása?

Foglalkoztunk az ellenféllel – a négyvédős rendszert már Münchenben, a 4-1-es vereségünk során is próbálgattuk. Akkor nem volt annyira eredményes, de ez egy olyan próbálkozás volt, amelyet nem mindenki látott át. Egyszerűen meg akartuk figyelni, hogyan reagál a Bayern, ha ezt csináljuk. A srácok nagyszerűen valósították meg az elképzelésünket Berlinben.

Ez azt jelenti, hogy Pep Guardiolához hasonlóan nagyon alaposan felkészül minden ellenfélre. Mennyi Pep rejlik önben?

Úgy gondolom a Bundesligában minden edző ezt csinálja. Ott van erre az edzői stábom és én sem vagyok kivétel ezalól. A futball számomra egy lenyűgöző sport, amely nagyon sok arculattal bír. Ezért foglalkozom ezzel minden nap, Frankfurtban például két és fél éven át fejlesztettem magam. Így lesz ez Münchenben is. Részletes vagyok, mert ez egyszerűen örömet okoz számomra. Szívesen olvasok és szeretnék fejlődni. Ha ez sikerül, ezáltal a körülöttem lévő emberek is javulnak. Fordítva ugyanez érvényes.

Gyermekkora óta önben van ez a szorgalom?

Kipróbáltam pár sportágat és szeretném kijelenteni, hogy sokat tudok űzni is – még ha nem is úgy, mint a labdarúgást.




Pontosan miket űzött?

A mi időnkben nem volt más a sporton kívül. Fociztunk, teniszeztünk, röplabdáztunk, kézilabdáztunk. Másztunk, tornáztunk, korcsolyáztunk, volt egy pár. Suli után egyből futottunk a pályára. Akkor alakult ki az indíttatásom. Mindent tudni akartam valamennyire és mindenben jobb akartam lenni. Ez az életem végéig érvényes lesz rám.

Vezérjátékosokra alapoz vagy egy hierarchiát részesít előnyben?

Egy csapatban kell olyan vezérjátékos, aki az edző meghosszabbított karja a pályán és kézben tartja az öltözőt is. Edzőként manapság nem lehet mindenről gondoskodni, ezért is annyira összetett ez a munkat. De minden játékos fontos. Ha egységesen lépünk fel, eredményesek is leszünk. A három-négy vezérjátékos a teljesítmény által kristályozódik ki a pályán.

Manuel Neuer marad a kapitány?

Igen!

Thomas Müller a helyettese?

Igen! Semmit nem fogunk változtatni. Tulajdonképpen tizenegy szalagot oszthatnánk ki játéknaponként. A csapatban mindenki tudja, ki milyen értékkel bír a klub számára. Arjen, Franck, Mats Hummels, Jerome Boateng mindannyian kapitányok, még szalag nélkül is.

Manuel Neuer mellett csak egy játékossal, Robert Lewandowskival beszélt telefonon. Mennyire nehéz őt a figyelmen kívül hagyott kérelme ellenére újra lelkesnek tartani?

Alapvetően nem szeretnék a játékosaimmal lévő belső ügyekről beszélni a nyilvánosság előtt. Sokkal jobb négyszemközt beszélni ezekről. Mindenki tudja, hogy Robert mennyire fontos a klub számára, illetve hogy mekkora kvalitással rendelkezik. Ha valaki jövedelmezteti itt a képességeit, a csapat is eredményes lesz.

Hogyan akarja Thomas Müllert ismét formába lendíteni?

Nála is érvényes, először vele fogok beszélni, nem pedig róla.

Engedjen meg egy kivételt: Corentin Tolisso világbajnokként tér vissza. Hogyan értékeli őt?

Ez egy nagyszerű esemény, ő és Franciaország is megérdemelte, ők nyújtották a legkonstansabb teljesítményt. Nagyszerű, hogy a 2014-es világbajnokaink után egyvalaki szintén világbajnokként tér vissza.

Goretzka és Gnabry személyében két igazolás már biztos volt, amikor megszerezték önt. Vannak személyes kívánságai?

Az FC Bayern nagyon magas szakértelemmel rendelkezik és az évtizedek során nagyon erős játékosokat szerzett. Mindketten német válogatottak, jelenleg elégedett vagyok a kerettel. De nem tudom mi lesz az elkövetkezendő hetekben.

Kereste a kapcsolatot az elődjével, Jupp Heynckesszel?

Nem, még nem, nem volt időm rá. A kupadöntő után mindenki ment a maga útjára, a megérdemelt szabadságára. De terveztem, hogy beszélek vele és meghallgassam a tapasztalatait. Mint mondtam, nyitott és figyelmes vagyok mindenre, érdekelnek azok a dolgok, amelyeket sikeresebb és idősebb edzők átéltek már. A túl sok tudástól nem fájdul meg a fejem.

Mik a szereposztások a testvérével Roberttel és Peter Hermannal?

Nem csak a klub, Robert és én is küzdöttünk Peterért. Ő egy nagyon klassz ember és egy remek szakember, aki másodedzőként korábban dolgozott Leverkusenben is, ahol játszottam. A tudása fontos számunkra, olyan világklasszis edzővel dolgozott együtt, mint Jupp Heynckes. Megkaptuk őt és szívesen használjuk ezt ki. A munkafolyamatok során sok dolgot fogunk közösen csinálni. Mindenki azonos értékű, még ha végül nekem is kell meghoznom a döntéseket. Ez nem jelenti azt, hogy akkor is rakaszkodom a döntésemhez, ha nekik más a nézőpontjuk.

Interjúztató: Frank Linkesch @ Kicker



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top