Interjúk és nyilatkozatok

3. rész | Heynckes megainterjú: Az edzőpályán elememben vagyok

A Kickerrel készített Jupp-óriásinterjú harmadik, befejező része.


ELSŐ RÉSZ:

1. rész | Heynckes megainterjú: Kísérnem és irányítanom kell a csapatot


MÁSODIK RÉSZ: 

2. rész | Heynckes megainterjú: Mindenkinek ébernek kell maradnia


…folytatás:

Megtörhet a tisztelete, ha mégsem sikerül minden annyira tökéletesen?

Ezen nem gondolkodom, ez nem az én személyemről szól. Azt hiszem, hogy a rólam kialakult kép a 2013-mas triplázás óta mindenképp megmarad. Ez, és a gazdasági okok sem voltak relevánsak a döntésemkor – ez arról szólt, hogy újra segítsek a Bayernnek, hogy megteszem-e értük vagy sem… Illetve, hogy a feleségem térdműtétje miatt el tudom-e vállalni. Ott van még Cando kutyám, aki két napig nem eszik, ha elmegyek otthonról.

72 éves kora ellenére könnyebben boldogul a napi rutinnal úgy, hogy mindent ismer?

Sok dolgot elfogadok, amiről a nyilvánosság beszámol, igaz rám a nagy higgadtság. Egyáltalán nem hagyom magam befolyásolni. A sérüléseket is teljesen nyugodtan kezeltem.

Ez a kor szuverenitása?

Igen, ez a kor szuverenitása és az a tapasztalat, amellyel az ember mindenkivel bánik. Ezt a higgadtságot próbálom meg a csapat és a stáb felé is közvetíteni. A mai világban nagyon fontos a lassítás, minden annyira túlhajszolt. De az edzőpályán elememben vagyok.

Bemutatja a szakmának, hogy a taktikai részletesség mellett főleg a pszichológia és a pragmatizmus, a filozófia a lényeg?

Jól definiált játékrendszerünk, kialakult presszingzónáink, taktikai irányvonalaink vannak, amelyeket közvetítjük a játékosok felé. A siker elemei közé tartozik a minden területen való edzésmunka. A második súlypont a pszichológiai oldal, a csapat vezetése, a kommunikáció. Nagy különbség, ha egy edzőnek természetes tekintélye van, vagy ezt csak a pozíciójának köszönheti. A játékosoknak bízniuk kell az edzőben és látniuk kell a hitelességét. Soha nem akartam egyetemi professzor lenni, sokkal inkább focista. Ez volt a szenvedélyem és a legnagyobb célom, ezt a pályát követtem.

Előnyt jelent, ha egy edző korábban játékos volt?

Már magában az lényeges, hogy játékosként mindent átéltél vagy százszor. Át tudod adni a tapasztalataidat? Korrigálod a hibáidat? Sikerül pozitív atmoszférát teremtened mindenki között? Ott van még a külső kommunikáció és a klubvezetés meggyőzése – mindent egybevetve ez egy óriási feladat. Az embernek időt kell adnia a fiatal edzőknek, hogy megtalálják a stílusukat.

Ribéry a Dortmund elleni lecserélését egy fiatal edzőnél is úgy fogadta volna, mint Önnél?

Ennek előtörténete van. Minden nap ott voltam, amikor az edzőteremben dolgozott. Ha Neuer edz, ott vagyok. Hány edző csinálja ezt? Észreveszik a játékosok, ha az edző érdeklődik náluk a sérülésük miatt.A négy év távollétében változott a Bundesliga és egyébként a futball világa?

A futball nem újult meg, de változott. A „mindig magasan állni”, a „mindig csak presszingelni” a „90 percig teljes gázt adni” típusú új szókincs nem teszi jobbá a futballt, különben a háromszoros terhelésnél már januárban lemerülnének az akkuk. Az embernek ezt az egészet rugalmasan kell kialakítania, gazdaságosan kell a labdára mennünk, tehát a megfelelő pillanatban kell indítani a presszinget és így tovább.

Az elmúlt négy évben a házának, az udvarának és a kutyájának szentelte magát. Ettől függetlenül soha nem távolodott el az FC Bayerntől?

Szurkolóként követtem a Bundesligát, a Bayernt és a spanyol csapatokat még részletesebben. A futball egy lényegesebb alkotóeleme az életemnek, a nagy szerelemnek.

Mi jár a fejében, amikor esténként a müncheni hotelszobájában ücsörög? Elégedett a napi munkával? Egyedül?

Nem vagyok egyedül. Van nálam zene, rock, pop, soul, jazz, klasszikus; vagy pedig olvasok, csinálok valami kaját és visszatekintek a napra és egyéb általános dolgokra. Természetesen felhívom a feleségemet is, és koromhoz megfelelően kb. 22 órakor megyek aludni. Reggel már 6-kor ki kell kelnem az ágyból.

Nemrégiben az Ön korára jellemző szabadidőről és életminőségről beszélt. Nem a munkájában lévő siker jelenti számára az igazi életminőséget?

Aki eredményt akar, annak elkötelezetten kell dolgoznia. És én mindig hihetetlenül sokat dolgoztam, játékosként és edzőként sem volt soha egy hétvégém. Ehhez erősnek kell lenned.

Honnan jött ez a kitartás?

Az eredetemnek és a nevelésemnek köszönhető. Gyenge társadalmi viszonyok közül emelkedtem ki. Édesanyámnak élelmiszerüzlete volt. 12-13 évesen tejet hordtam ki. A tejesdobozokat egy kis kocsiról emeltem le és vittem minden ház ajtaja elé, másfél kilométeres távolságban. Ez formálja az életedet.

Az októberi kinevezésekor észrevette, hogy a labda még mindig izgalmasabb számára, mint otthon lekvárt elrakni vagy a kertet ápolni?

Kenyeret is sütöttem és gyümölcskrémet is főztem. A napi sporttevékenységeim, a sétáim Candoval hihetetlenül nagy örömet okozott számomra. De természetesen a futball volt az elsődleges az eddigi élettartamom során. A gazdasági igazgatók vagy az újságírók számára sincs ez másképp.Ha az ember hallja, hogy ennyire lelkesen és buzgóan beszél a tevékenységeiről, megértheti, hogy miért szeretné Önt Hoeness 2019-ig megtartani.

Nem szükséges jobban elmélyülni ebben a témában. Ehhez a munkához, mint ahogy azt a munkatársaimnak is fejtegettem, hihetetlen önfegyelem és kitartás szükségeltetik. Viszont nyáron 73 éves leszek. Ebben a korban az ember nem tudja, mennyi ideje van még az életből. Ha nem éreztem volna, hogy ezt a feladatot újra ekkora energiával tudom végezni, nem mentem volna bele. Amikor belekezdtem, fittebb voltam, mint most, mert több időm volt a sporttevékenységekre és a Candoval való sétáimra.

Amikor 2013-ban elhagyta a Bayernt, olyan csapatot hagyott hátra, amelyet szeretett. Ők az ön srácai voltak…

… igen az én srácaim voltak…

… egy hasonló búcsú képes lenne újra meggyőzni a szívét?

Nem szeretnék többet beszélni az edzőtémáról.

A 2018/19-es szezon Bayern edzőjének feltétlenül német vagy németül beszélő edzőnek kell lennie?

Egyszerűen illenie kell a csapathoz.

A nyílt edzőkérdés probléma lehet a tavaszi szezonban?

Nem, biztosan nem. A játékosaimat ez nem befolyásolja. 2013-ban is ez volt a helyzet.

Mikor kell dönteni erről az edzőkérdésről?

Nincs határidő.

Minek kell május végéig történnie, hogy sikeresen értékelje az idei megbizatását?

Újra német bajnoknak kell lennünk.

Egy viccet a végére?

Egyáltalán nem.

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top