Interjúk és nyilatkozatok

Carlo Ancelotti első interjúja a Bayern edzőjeként

A Bild szólaltatta meg a Bayern újdonsült edzőjét, aki rengeteg témában válaszolt.

carlooo

Milyen nyelven vezessük le az interjút?
Tudok németül. Csak kérem lassan. Már egész jól megértem a nyelvet, de még sok időre van szükségem a beszédhez.

Ez nagyon jól hangzik. Gratuláció!
Vancouverben hat hónapig tanultam németül a helyi egyetem egyik német professzorával. De a nyelvezet nehéz. A nyelvtan annyira más. Az igéket, a ragozásokat annyira még nem sajátítottam el. Tehát: Inkább angolul, mert nincs annyi időtök. (nevetve).

Értettük. Hogyan szólíthatjuk önt? Herr Ancelotti? Signore Ancelotti?
Carlo. A nevem Carlo. Szeretem a partnereimmel való közvetlen kapcsolatot. Ráadásul még nem vagyok olyan idős, még fiatal vagyok.

Carlo, egy év szünetet tartott, Kanadában, Vancouverben élt. Hogyan telt egy átlagos napja?
Vancouver egy igazán szép város. De: Az időjárás! Az időjárás Vancouver problémája. Sokat esik az eső, különösen télen. Egy átlagos napom először is a futball nézéséből állt ki. Az időeltolódás miatt néha már korán reggel fél 7-kor azt néztem. Másodsorban németet tanultam. Sok időt töltöttem el a vancouveri egyetemen. Napi két óra magánórám volt. Igazán jó német professzorom volt, Florian Gassner. Sok időt töltöttük el vele a feleségemmel. Azt mondta, hogy meg van elégedve velem. De nem tudom, valójában mit gondolt, jó diák voltam-e vagy sem.

Carlo, térjünk rá az Európa-bajnokságra. Még mindig nem tudjuk, Németország miért kapott ki Franciaországtól…
Miért? Mert Franciaország gólokat szerzett, Németország pedig nem. Mindig is mondtam: Az edző kontrollálhat és befolyásolhat bármit, csak az eredményt nem. Stratégiailag Németország egy jó mérkőzést játszott. A büntetőig csak egy csapat volt a pályán. Németország mindazonáltal nem volt annyira erős a támadóharmadban. Azt hiszem ennek ellenére Németországnak nem kell bánkódnia. Mit is mondhatnék? Ilyen a futball. Néha megérdemelnéd a győzelmet és kikapsz. Néha nem érdemelnéd meg és mégis nyersz. A büntető volt a kulcs.





A torna ideje alatt vagy utána beszélt Bayern játékossal?
Nem az EB ideje alatt, de többek között Thomas Müllerrel és Jerome Boatenggel beszéltem az edzőközpontban. Franck Ribéryvel, Arjen Robbennel és Holger Badstuberrel is értekeztem már.

Mit mondott Müllernek? Segítenie kell rajta a gólnélküli EB-je után?
Természetesen nem volt boldog. De előre kell tekintenie. Mondtam neki: Jól ki kell pihenned magad és fel kell készülnöd a következő szezonra. Mondtam neki azt is, hogy Olaszország ellen szerencsétek volt (nevet).

Hogyan győzte meg önt Karl-Heinz Rummenigge, hogy aláírjon az FC Bayernhez? Kemény tárgyalások voltak?
(Mosolyog) Igazán kemények! Hosszú tárgyalások! Meg kellett győznie, nekem is meg kellett győznöm. Nem, komolyra fordítva a szót: Amikor először találkoztunk, azt mondta: „Kell találnunk egy edzőt!” Én pedig így válaszoltam: „Kell találnom egy csapatot.” A Bayern akart engem, én akartam a Bayernt – és már meg is állapodtunk.

Mennyi ideig tartott?
Öt perc után már megegyeztünk, utána dolgoztuk ki a szerződést. Már amikor 2015-ben elhagytam a Real Madriot, ez volt a kívánságom. Hogy a Bayern München edzője legyek. Sejtettem, hogy Pep Guardiola esetleg nem hosszabbítja meg a szerződését és a Bayern edzői posztja szabaddá válik. Az FC Bayern volt a kívánságom és be is teljesült.

A Bayern volt a leggyorsabb érdeklődő? Voltak mások is?
Volt pár pletyka, de a Bayern volt az első. A labdarúgásban mindenki ismer mindenkit. Rummenigge ellenjátékosa voltam, párszor talán ki is szúrtam vele. Nem emlékszem annyira – de lehetséges (mosolyog).

Mi volt a kívánságának az alapja, hogy a Bayern edzője legyen?
A Bayern a világ egyik legjobb klubja. Ez az alapja.

Eufórikusnak tűnik…
Már izgatott vagyok, mert hatalmas dicsőség az FC Bayern edzőjének lenni. Én leszek csak a második olasz edző a Bayernnél, az első Giovanni Trapattoni volt és természetesen ismerem a híres interjúját.

És mi a véleménye róla?
A végén azt mondta: „Ich habe Fertig!” Megtanultam, hogy az „Ich bin Fertig!” (nevet). Valószínűleg azért mondta így, mert az „Ich bin Fertig” pontos fordítása olaszul annyit jelent: Meghaltam, végem van. Trapattoni csak annyit akart mondani, hogy végzett a beszédével.

Beszélt az elődjével, Pep Guardiolával?
Nem, még nem. De az én új, az ő régi irodájában hátrahagyott egy üzenetet: In bocca al lupo.

Ez mit jelent?
Sok szerencsét. Nagy betűkkel, olaszul írta fel a falon lévő táblára. Nagyon barátságosnak tartom. Jó kapcsolatban állunk egymással.

Beszélni fog még vele a Bayernről?
Nem kell ezt tennem. A Bayernről nincsenek titkok. A labdarúgásban nincsenek titkok.

Lahm marad a kapitány?
Nem látok okot arra, hogy változtassak ezen. Úgy gondolom, ő egy jó kapitány. Fontos az öltöző atmoszféráját ismerni. Sok játékos rendelkezik vezetői képességgel. Lahm. Neuer. Vidal. Arturo Vidal egy erős karakter a játéktéren. Xabi Alonso is. Müller. Robert Lewandowski. Nem lesznek problémáink vezérjátékost találni.

Xabi Alonso különösen nagy támaszték lesz önnek, amiért a Real Madridnál már dolgoztak együtt?
Sok bizalmam van Alonsoban. Nem voltam boldog, amikor 2014-ben elhagyta a Realt és a Bayernbe igazolt. De megértettem és elengedtem. Helyette egy fantasztikus játékost kaptam Toni Kroos személyében. Alonso olyan játékostípus, amelyet szeretek. Talán, mert játékosként hasonló pozícióban játszottam. Ő egy igazán jó játékos, technikailag és taktikailag is erős. Ráadásul ő csapatjátékos. Szeretem a csapatjátékosokat.

Mindenki áradozik a 18 éves portugálért, Renato Sanchesért, akit a Bayern 35 millióért vásárolt meg a Benficától. Az ön ötlete volt?
Sok időt töltöttem el a fiatal játékosok megfigyelésével az elmúlt hónapokban. Az egyikük volt Renato Sanches. Amikor a Bayernnel Renato Sanchesről beszéltem, már voltak róla információik. Teljesen egyetértettünk, hogy pontosan ő az a játékos, akire szükségünk van. A segítségünkre lehet, ez egészen biztos.

Mi lesz Ribéryvel és Robbennel, akiknek 2017-ben jár le a szerződésük?
Számomra nem játszik szerepet, meddig tart egy szerződés. 2009-ben megpróbáltam Ribéryt megszerezni a Chelseabe. Szeretem Ribéryt, szeretem Robbent. 25 játékosom van, mindegyikük képes játszani. Minden poszt nagyon jól be van töltve.

Akar újabb játékosokat vásárolni?
Nem. Igazán elégedett vagyok a csapattal.

Akkor mi a helyzet a Varane, Koscielny, Sané-féle pletykákkal?
Ilyen a piac, ez a periódus. Augusztus 31-ig még sok pletyka lát napviágot. Ezt követően, szeptember 1-jén pedig a téli átigazolási-időszakkal kapcsolatban jelennek meg új pletykák.

Mi a terve Götzével?
Volt egy privát beszélgetésem vele. Elmondtam neki az én álláspontomat, ő is elmondta a sajátját. Ismeri az FC Bayern véleményét.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top