Bajnokok Ligája

BL: Juventus 2-2 FC Bayern

A Bayern kétgólos vezetést herdált el, de jobb pozícióból várja a müncheni visszavágót.

2335688_w1

Két idegenbeli góljának köszönhetően az FC Bayern jó kiindulóhelyzetben várja a Juventus elleni március 16-ai BL-nyolcaddöntő visszavágót. Bár a müncheniek a 60. percig uralták a találkozót és vezettek is megérdemelten 0-2-re, a kényszerhelyzetben lévő olaszok végül egy óriási feltámadást bemutatva egyenlítették ki a mérkőzés állását és hagyták nyitva a továbbjutás sorsát. A jó iramú, eseménydús és helyzetekkel teli mérkőzés első gólját Müller lőtte az első félidőben, amelyet fordulás után Robben toldott meg egy gyönyörű találattal. A Juventus két védelmi megingást kihasználva tudott saját közönsége előtt egyenlíteni Dybala és Sturaro góljaival. Az olaszok a mérkőzés végén a győzelemért tettek meg mindent, de szerencsére ez már nem jött össze nekik. Gólok itt.



A Darmstadt elleni 3-1-es győzelemhez képest három pozícióban változott a Bayern kezdője, a 100. BL meccsét abszolváló Lahm mellett Bernat és Thiago kaptak Rafinha, Coman és Tasci kárára lehetőséget. Neuer előtt a Bernat-Alaba-Kimmich-Lahm védelem húzódott, előttük a mérkőzés talán legjobbja, Vidal szűrt az ezúttal is csak padozó Alonso helyett. A támadásokért a Costa, Thiago, Müller, Robben, Lewandowski ötös felelt. Természetesen a Bayern játékosai ezúttal is rengetegszer váltottak formációt és cserélték pozíciójukat a pályán, Vidal szinte mindenhol feltűnt. Érdekes, hogy Pep Guardiola nem használta ki a három cserelehetőségét, a sérülése óta először pályára lépő Benatia és a Bayern játékát látványosan felpezsdítő Ribéry álltak be a mérkőzés utolsó negyedében.

Mérkőzés:

A mérkőzés várt képe érvényesült a pályán, a Bayern kezdeményezett, a Juventus pedig szervezetten és fegyelmezetten berendezkedve várta a kínálkozó kontralehetőségeket. Ennek megfelelően mindkét oldalon akadtak kisebb-nagyobb lehetőségek. Az első rögtön fél perc után kialakult, Mandzukic egy hosszú átadást követően lőtt Neuer kapujára, amely végül nem okozott komoly gondot a német hálóőrnek. Három perccel ezután a Bayern is villant, Vidal váratlanul tüzelt 22 méterről egykori csapattársa, Buffon kapujára. A lövés nagy erővel, de középre érkezett, így az olasz portásnak sem jelentett nehézséget a védés.     A 12. percben ismét a hazaiak próbálkoztak, Dybala beadása azonban túl hosszúnak bizonyult a középen érkező Mandzukicnak. Ugyanebben a minutumban Costa a baloldalon meglódulva lőtt jócskán a kapu mellé. Egy perc sem telt és jött a meccs legnagyobb kihasználatlanul maradt helyzete: Lewandowski és Müller a 16-oson belül játszott össze, a német azonban 5 méterről nem tudta megfelelően maga elé helyezni a kissé mögé érkező labdát, így a kapura sem tudta már irányítani azt. A 31. és az ezt követő percben két újabb lehetőség fűzödött a vendégek neve mellé, először Robben tüzelt a kapu fölé, majd Thiago szabadrúgására Lewandowski érkezett kiváló ütemben, de fejese Buffon kezei között landolt. Négy perccel a félidő vége előtt ezúttal Robben emelkedett magasra és fejelt egy szöglet után a kapu mellé. A megérdemelt vezetést végül a 43. percben szerezte meg a Bayern: Egy Robben-Costa összjáték után a brazil tette vissza az alapvonal előtt a labdát, a középen üresen ácsorgó Müllernek nem jelent komoly feladatot kapuba juttatnia azt. 0-1! Az első félidőt a Bayern mezőnyfölénye jellemezte, az olaszok nem húzták ki kapott gól nélkül, ezért játékstílust kellet váltania Allegri csapatának.

A második játékrész első harmadában a Bayern még nagyobb játékfölényt alakított ki, a Juventus ekkor még képtelen volt átvenni a kezdeményezést. Az 51. percben ennek megfelelően érkezett is az első bajor helyzet, Alaba 25 méteres lövése kerülte el alig Buffon kapuját. Négy perccel később újabb góllal fizetődött ki a vendégek nagyszerű játéka, egy labdaszerzés utáni gyors kontrát követően Thiago szöktette Lewandowskit, aki Robbennek továbbította a labdát. A holland egy rá jellemző mozdulatsorral szélről befelé tologatva kereste a megfelelő lövőhelyzetet, majd lőtte ki a kapu hosszú sarkát. 0-2! Ekkor úgy tűnt, a Bayern akár az első meccsen is eldöntheti a továbbjutás sorsát, ugyanis az olaszok játéka ekkor még nem hordozta magában az életben maradáshoz szükséges gólokat. Ráadásul ezekben a pillanatokban a lelátót is a párezer müncheni uralta. Az 59. percben egy újabb müncheni helyzetet láthattunk, Müller beadására Lewandowski robbant be, de a védő szorításában nem tudta már a kapura irányítani a labdát.

A feltámadás alapjait jelentő helyzetet a nem a saját pozíciójában szereplő Kimmich hibája jelentette a Juventus számára, a 63. percben Mandzukic passzát Dybala értékesítette hidegvérűen. 1-2! A torinóiak ekkor a vérszagot megérezve kapták össze magukat és az olasz mentalitást bemutatva, a közönség támogatásával küzdöttek az újabb találat megszerzéséért. Az első ilyen lehetőség Pogba előtt adódott a 68. percben, de a 16-os sarkáról helyezett lövése centikkel kerülte el a kapu balfelső sarkát. A vendégek védelmét zavarba ejtő Juventus végül ismét egy Kimmichtől induló hibát követően alakított ki helyzetet, egy balról érkező beadás után a frissen beállt Sturaro épp a Bayern fiatalját megelőzve lőtt közelről gólt. 2-2! Az olaszok ekkor extázisban játszottak és tovább küzdöttek a vezetés megszerzéséért, de végül nem sikerült elérniük azt. Pogba a 83. percben még a kapu fölé fejelt, Bonucci lövése pedig a 90. percben akadt Neuer kezei közé. A két olasz helyzet között a bajorok játékába frissességet hozó Ribéry is veszélyeztetett, beadása és lövése azonban nem talált megfelelő célt.

A Bayern ha keserű szájízzel is, de a két idegenbeli gól tudatában nem elégedetlenül vonulhatott le a pályáról. A három hét múlva megrendezendő müncheni visszavágón a győzelem mellett az 1-1-es döntetlen is a bajorok továbbjutását jelentené, egy 2-2-es eredmény pedig hosszabbítást vonna maga után. Pep csapatának veresége mellett a 3-3, vagy az ennél több gólt hozó döntetlen esetén a Juventus jutna a BL legjobb nyolc csapata közé.

A személyi helyzetet illetően valószínűleg Javi Martínez is a Bayern rendelkezésére állhat, de a már egészséges, de nem teljesen fitt Ribéryre, Götzére és Benatiára is jóval nagyobb szerep hárulhat.

Mérkőzést követő nyilatkozatok:

Pep Guardiola: Nagyon elégedett vagyok a teljesítménnyel, 90 percig nagyon jól játszottunk. Természetesen szebb lett volna, ha győzünk, de a tavalyi döntős ellen léptünk pályára. A teljesítmény őrületes volt! A visszavágó ugyanolyan nehéz lesz, mint ma. A Juventusnak nagyszerű mentalitása van.

Philipp Lahm: Ma a Bajnokok Ligája győzött, a szurkolók láttak pár dolgot. A 2-2-vel tudunk élni, ez egy jó kiindulópont a visszavágóra. A Juventus egy nagyon jó csapat. A saját hibáinkból jöttek vissza a mérkőzésbe, de az első 60 percre abszolút építhetünk.

Arjen Robben: Az öltözőben csalódottság érződik. Ha az ember 2-0-ra vezet, akkor meg kell nyernie a mérkőzést egy ilyen csapat ellen. Mindenekelőtt a védelemben kell a kontrollt megtartanunk. A kiindulóhelyzetünk a visszavágóra jó. Az Allianz Arénában nagy szenvedéllyel kell pályára lépnünk, de fejben is ott kell lennünk. Úgy, mint ma az első 60 percben.

Massimiliano Allegri, a Juventus edzője: Gratuláltam a játékosaimnak. Nem vagyok csalódott, nem is aggódom. Olyan csapat ellen játszottunk, amely a Bajnokok Ligája favoritjai közé tartozik. Mi is győzhettünk volna, de ez nehéz egy olyan nagyon jó csapat ellen, mint a Bayern. A visszavágót meg kell nyernünk. Nem lesz egyszerű, de semmi sem lehetetlen.

Sami Khedira: Rögtön a félidő után fenomenálisan mentünk vissza a pályára és egy nagyon jó második játékrészt játszottunk. Ezért nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel. A 0-2 után a Bayern ellen visszajönni, nagyszerű teljesítmény volt a csapattól.

Érdekességek, statisztikák:

  • A Bayern 23. alkalommal játszott európai kupasorozat kieséses szakaszában döntetlent. A hazai visszavágót követően csak kétszer esett ki a csapat, 2006-ban a Milan, 1981-ben a Liverpool ellen.
  • Philipp Lahm a 100. BL meccsén vett részt, a németek közül nála többször csak Kahn lépett pályára a királykategóriában (103 alkalommal). A Bayern csapatkapitánya a 100 meccsén nem szerzett gólt, így rekordtartó ebben a tekintetben.
  • Thomas Müller a 75. BL meccsét játszotta, ezzel a német ranglista 6. helyén tartózkodik.
  • Müller a 145. gólját szerezte tétmérkőzéseken a Bayernben, ezzel behozta Dieter Hoeneß teljesítményét. A Bundesligába való feljutás óta csak három játékos lőtt több gólt a Bayernben: Roland Wohlfahrt (155), Karl-Heinz Rummenigge (217), Gerd Müller (506).
  • Müller gólja volt az első, amelyet a Juventus 879 perc után kapott.
  • Arjen Robben a Bayern második játékosa, aki külföldiként elérte a 20 gólos határt a BL-ben. korábban erre csak Giovane Elber volt képes 23 találattal. A holland 48 meccs alatt szerzett 20 gólja mellett 9 asszisztot is kiosztott.
  • A Juventus 84, a Bayern 91 százalékban juttatta csapattárshoz a labdákat.
  • Arturo Vidal volt a legjobban passzoló játékos a mezőnyben, 111 átadásából 108 került sikeresen csapattárshoz. Ez 97 százalékos passzpontossági ráta.
  • Robben a novemberi, Stuttgart elleni bajnoki óta az első gólját szerezte.
  • Robben a gólját megelőző idei 40 kapuralövése nem talált a hálóba
  • Benatia 76 nap kihagyást követően lépett csereként pályára.
  • A korábbi mérkőzésekből kiindulva a 2-2-es döntetlennel a Juventusnak 19,4, a Bayernnek 80,6 százalék esélye van a továbbjutásra.
  • A Juventus a legutóbbi 17 hazai kupamérkőzésén nem szenvedett vereséget. Legutóbb 2013-ban, a Bayern volt képes győzni Torinóban.
  • Pep Guardiola a legutóbbi 9 idegenbeli, kieséses BL meccséből csak egyet nyert meg csapatával, emellett 4-4 döntetlen és vereség született. Csapata 5 gólt rúgott és 9-et kapott.
  • A Bayern a legutóbbi 9 BL meccsét megnyerte hazai pályán (36:4-es gólarány).

Cb9ybmNWoAAL2qq.jpg large

JUVENTUS – FC BAYERN 2:2 (0:1)
Juventus  Buffon – Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra – Cuadrado, Khedira (69. Sturaro), Marchisio (46. Hernanes), Pogba – Mandzukic, Dybala (75. Morata)
Cserék Neto, Zaza, Rugani, Pereyra
FC Bayern Neuer – Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat (74. Benatia) – Vidal – Robben, Müller, Thiago, Costa (84. Ribéry) – Lewandowski
Cserék Ulreich, Rafinha, Alonso, Götze, Coman
Játékvezető Martin Atkinson (England)
Nézőszám 41.332 (teltház)
Gólok 0:1 Müller (43.), 0:2 Robben (55.), 1:2 Dybala (63.), 2:2 Sturaro (76.)
Sárga lapok Morata / Costa, Lewandowski, Vidal

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top