Akadémia

Álomgól az utolsó percben | Ki az a Frans Krätzig?

A futballvilgában nem sokakkal fordul elő, hogy az első profik közt kapott lehetőségük során megmutatják, mekkora potenciál rejlik bennük. Frans Krätzig most pontosan ezt tette.

Három mérkőzés a Bayern felnőttcsapatában, dicséret Thomas Tucheltől, Jürgen Klopptól és Pep Guardiolától, győztes gól a világ egyik legjobb csapata ellen – nem semmi hete volt a 20 esztendős Frans Krätzignek, a német rekordbajnok akadémistájának, aki Raphaël Guerreiro kiesése után kapott meghívót az ázsiai turnéra utazó keretbe.

Ebben a cikkben bemutatjuk nektek a fiatal labdarúgó eddigi pályafutását, valamint egyéb érdekességeket róla, megnézhettek egy kétperces videót a Pool elleni teljesítményéről, ezek mellett pedig a többi Japánba és Szingapúrba utazó ifistához is közelebb hozunk benneteket.Frans Krätziget 2017-ben, 14 éves korában az 1. FC Nürnbergtől igazoltuk le. Ő volt az egyik első tehetség, aki megkezdte a „futballtanulást” az újjáépített Bayern Campuson, illetve az azon belüli bentlakásos suliban, ahol idősebb (de legfőképpen magasabb) társai Iskolaigazgatónak becézték. Végiglépkedte a ranglétrát, focizott az U16-os, az U17 és az U19-es korosztály alakulatában is, de tavaly nyár óta már a Kisbayernnel (Bayern München II, tartalékcsapat) van szerződése. Legutóbbi, márciusi hosszabbítása szerint 2025-ig.

Július 21-én még az ő szezonnyitójukon kezdett és adott gólpasszt a Burghausen ellen a német negyedosztályban, három nappal később pedig már ott volt a neve az ázsiai turnéra utazó keretlistán, mint pótbalhátvéd Rafa Guerreiro kiesése miatt.

Az egészben csak az a csavar, hogy ő eredetileg nem is balhátvéd.

Frans az előző években minden poszton játszott, amit a középpályán el lehet képzelni. 6-os és box-to-box center is volt, de legtöbbször 10-esként vetették be. Éppen ezért nem meglepő, hogy főleg az offenzívákban nyújtott képességeivel – mint az egy az egy elleni szituációk megoldása, cselezés és az elfutás – tűnt ki Ázsiában.

Edzője, a Bayern II-t vezető Holger Seitz azonban legfontosabb tulajdonsága, a magas játékintelligenciája miatt bízott meg benne balbekként a tavaszi félszezonban, miután (a tavaly nyári amerikai turné során a profik közt is látott) az első számú balhátvédnek számító David Herold tovább állt Ausztriába. „Elég király ott a bal szélen. Elsősorban az a dolgom, hogy a kaput védjem és ne legyek túl durva. Ha támadásokat építünk, természetesen a támadó középpályán eltöltött évek alatt szerzett tapasztalatommal tudom segíteni azokat.” – mondta még az év elején Frans.Fünf Geschichten der Amateure-Saison 2022/23

Alkalmazkodóképességének első kézből lehettünk szemtanúi az ázsiai kaland során. Rendszerint jó döntéseket hozott annak ellenére, hogy a háromból két mérkőzésen is a legkeményebbnek számító liga, a PL éllovasaival kellett megküzdenie. A Manchester City elleni debütálása során tőlünk is nagy dicséretet kapott fiatal társaival együtt. Még azt is figyelembe véve, hogy egy utolsó perces bekapott góllal elveszítették a mérkőzést.

Mindenki szorgalmasnak és fegyelmezettnek ismeri, ezek a tulajdonságok pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy élesben is lehetőséget kapjon majd a nagyok közt. Persze nem szabad nagyon előre szaladni: látható, hogy fizikálisan még van hová fejlődnie, ugyanakkor ameddig a két Bundesliga-klasszis balszélső védőnk, Davies és Guerreiro közül valamelyik hiányzik, akár egy újabb „meghívóra” is számíthat Tucheltől.

Reálisan nézve nincs sok esély arra, hogy a közeljövőben megtoldja rezüméjét pár Bundesliga-perccel, viszont a futballt jól ismerők tudják, milyen hamar tud a feje tetejére állni egy játékos pályafutása – mármint jó értelemben.

Afelől nincs kétség, hogy technikai tudásával kitűnik a negyedik vonal mezőnyéből. Éppen ezért lehet fontos az, amiről a TZ riportere, Philipp Kessler írt, miszerint a Bayern elgondolkozott azon, hogy egy másod- vagy harmadosztályú együttesnek kölcsönadja őt, hiszen amíg Regionalligában szerepel, addig nem fog igazán jól fejlődni és rutint szerezni.FC Bayern München gewinnt dank Last-Minute-Treffer von Talent Frans Krätzig gegen FC Liverpool: Der Liveticker zum Nachlesen

A probléma csak azzal van, hogy eddig mindegyik megkeresésre nemet mondott Frans, hiszen nem teljesen biztos új pozíciójában. Kérdés, hogy a Münchenbe való hazaérkezés után megfontolja-e a további ajánlatokat, vagy még egy idényt eltölt a tartalékoknál, hogy aztán döntsön jövőjéről. Saját elmondása szerint „ebben a szezonban az amatőrcsapatra koncentrál majd” és „minél többször akar játszani”.

Bárhogy is alakul, mi szurkolunk neki, mert az biztos, hogy minden Bayern-fan szívébe belopta magát a Liverpool elleni bombájával!

A gólt és a játékos 30 perces teljesítményét az alábbi videóban láthatjátok összefoglalva:Mely akadémisták voltak még ott az ázsiai turnén?

Akit Krätzig után először említünk, az az egyetlen olyan kerettag, aki nem kapott lehetőséget Tucheltől. A 19 éves Tom Ritzy Hülsmann a harmadik számú kapus volt, mivel Neuer még nem bevethető, Nübel és Schenk pedig kölcsönben távozott. Két méter magas és akárcsak Frans, ő is 2017-ben jött a klubhoz. Hét mérkőzésen védett a Regionalligában és ott volt a Burghausen elleni starton.

A 19 éves Antonio Tikvić a horvát U19-es válogatott játékosa. Egy éve szereztük meg őt a felbomló Türkgücü Münchentől, ahol öt harmadosztályú meccset is játszott. Ő sem alacsony: 195 centi magas és középhátvéd a posztja. A City és a Pool ellen összesen nagyjából egy mérkőzésnyit focizott. A Burghausen elleni találkozó előtt a Bayern II minden egyes felkészülési mérkőzésén kezdett.

Aleksandar Pavlović védekező középpályás. Ő van a legrégebb óta a Bayern kötelékében az utazók közül (2011). Tuchel már kétszer is behívta őt a nagyok közé, méghozzá a tavalyi ligaszezon 31. és 32. fordulójában. Az U19-es Bundesligában háromszor is betalált, játszott az Ifi-BL-ben, valamint a negyedosztályban is pár találkozón. Kétlábas és ő is körülbelül egymeccsnyit focizott Ázsiában.

3 hozzászólás

3 hozzászólás

  1. Pingback: Sikeres főpróba | Bayern 4-2 Monaco

  2. Pingback: Hivatalos: Frans Krätzig profi szerződést kapott

  3. Pingback: A helyi srác | Ki az az Aleks Pavlović?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top