Transzferpletykák

Újra aktuális a kapuskérdésMióta Manuel Neuer a Bayern München első számú kapusa, a klub vezetőségének nem igazán kellett elgondolkodnia azon, kivel pótolja őt, hiszen szezonról szezonra világklasszis teljesítményt nyújtott. Azonban az elmúlt fél év történései után egyre lényegesebb kérdéssé vált az, hogy a jövőben ki legyen az 1-es számú játékos a német rekordbajnoknál.

Amikor 2022 decemberében megjelent az Instagramon Manu bejegyzése, miszerint sítúrázás közben eltört a jobb lábszára, az sok Bayern-drukker mélyütést érzett. A kezdeti reakciók közt voltak jókívánságok, de az azonnali visszavonulás kérvényezésétől kezdve a nem sokkal később leigazolt Yann Sommer transzferdíjának rendezésén át a pénzbüntetés fizetéséig mindenféle véleménynek hangot adtak a kommentelők. Végül egyik felsorolt háborgásból sem lett semmi, Neuer pedig megkezdte azóta is tartó rehabilitációját.

A München fölött elhaladó Dunán azóta sok víz lefolyt: a kapus összesen 25 tétmérkőzést hagyott ki, betöltötte 37. életévét, adott egy fura nagyinterjút, kirúgták egyik jóbarátját, a csapat kapusedzőjét, Toni Tapalovićot (aki azóta a visszatérés felé kacsintgat), áprilisban elkezdte a labdás edzéseket, a rövid nyári szünet előtt és az eheti megjelenése óta pedig a Säbener Straßén abszolvált kapusedzéseket.FC Bayern: Manuel Neuer trainiert vor den Augen von Uli Hoeneß | Fußball News | Sky Sport

Neuer az elmúlt két napban már a Säbeneren edzett, Uli Hoeneß meg is leste őt.

A sajtóhírek szerint azonban még messze a tényleges visszatérés: a Sky-riporter Florian Plettenberg infói alapján Manu szinte biztosan kihagyja az ázsiai turnét (július 24-től augusztus 3-ig), az Abendzeitung újságírója, Maximilian Koch pedig úgy tudja, a Werder Bremen elleni szezonnyitóra (augusztus 18.) sem fog készen állni. Ennek az az oka, hogy a klub orvosai igyekeznek minél óvatosabbak lenni Neuer lábával, mindeközben pedig azt kérik a csapat kapitányától, maradjon türelmes.

A pletykák szerint Neuer párnaponta vizsgálatokon esik át, hogy a doktorok minél átfogóbb képet kapjanak arról, hogy halad a lába gyógyulásának utolsó fázisa, mielőtt zöld lámpát adnának neki az éles meccshelyzetbe való visszacsatlakozáshoz. Ez azért is különösen fontos, mert amikor a rutinos hálóőr 2017 tavaszán törést szenvedett lábközépcsontjában, többször is visszasérült és végül több mint egy évet és ötvennél is több mérkőzést kellett kihagynia.

Annak ellenére, hogy a legtöbb német lap szerint inkább „elővigyázatosságról”, mintsem „a gyógyulás folyamatában történt visszalépésről” van szó, Neuer egy számára nehezen viselhető szituáció közepén találta magát: a németországi rendezésű EB előtt nem teljesen 100%-osan indul neki az idénynek, egyelőre a Tapalović helyére hozott Michal Rechnerrel készül, miközben a klub egyes források szerint aktívan keresi az utódját (erről majd a cikk alján bővebben is írok), 2022 májusában aláírt szerződése pedig a szezon végén jár le.

Neuer mellett a Bayern profikeretében jelenleg négy kapus van: az idén csatlakozó Sommer, a 2015 óta csak egyetlen idényben nem a Bayern szolgálatában álló Sven Ulreich, az előző két évadot Monacóban kölcsönben töltő Alexander Nübel, illetve a 20 esztendős Johannes Schenk. És mindannyiuk helyzete bonyolult.Yann, Sven, Johannes és Manu.

Elsőként ott van Sommer, aki végigvédte a mögöttünk hagyott Rückrundét, azonban amikor télen aláírt, a Sky szerint szóban úgy egyezett meg a vezetőséggel, hogy amint Neuer visszatér, őt elengedik, hogy máshol első számú kapusként tudjon szerepelni. Ezzel bebiztosítaná a helyét Svájc kapujában a már említett jövő nyári kontinenstorna előtt. Most úgy néz ki, Yann az Interben fog kikötni, Fabrizio Romano szerint pedig a milánóiak hamarosan 6 millió euró körüli összeget fognak kínálni érte.

Ulreich is védett ám a 2022/23-as idényben, méghozzá Neuer hétmeccses kihagyást eredményező vállsérülésekor, még ősszel. Akárcsak Manunak, neki is 2024-ig szóló kontraktusa van, amit tavaly novemberben írt alá. A legfrissebb pletykák szerint Ulléval nem számol megbízható cserekapusként a Bayern vezetősége. A nemsokára 35. születésnapját ünneplő beugró korábban többször is úgy nyilatkozott, ő nagyon boldog Münchenben, a kevés játéklehetőségnek is örül és elégedett a jelenlegi helyzetével.

Nübel már annál kevésbé. A 26 esztendős játékosnak két év kölcsönkaland után még mindig van két szezonnyi szerződése a Bayernnel, ügynökén keresztül pedig Neuer sérülése után több alkalommal is jelezte a nyilvánosság felé, hogy nem hajlandó visszatérni, a jövőben pedig nem szeretne tartalékszerepet betölteni. Jelen állás szerint Alex még nem egyezett meg egyetlen klubbal sem, de a Stuttgart és egy meg nem nevezett európai klub is érdeklődik iránta, miközben a bajorok csakis visszavásárlási joggal akarják őt elengedni.

Schenk hasonló utat járhat be, mint az elmúlt évek során harmadik kapusként funkcionáló elődjei, mint Christian Früchtl (aki most az Austria Wiennél véd) vagy éppen Ron-Thorben Hoffmann (Braunschweig). Johannes 2017-ben került a Bayern akadémiájára, tavaly pedig profiszerződést kapott. Az előző szezonban 20 meccse volt a negyedosztályú tartalékegyüttesben, de elképzelhető, hogy fejlődése érdekében kölcsönadja őt a klub egy magasabb vonalban szereplő gárdához.L'Inter non perde tempo: Yann Sommer per la porta - Sportal.it

Beindulhat a dominó: a Unitedbe távozó André Onanát Sommer követheti az Internél, de a kék-feketékre oda kell figyelni, hiszen Mamardashvilit is szívesen látnák a csapatukban.

És így jutottunk el ahhoz a feltevéshez, miszerint újra aktuális a kapuskérdés. Nehéz elképzelni ugyanis, hogy Sommer vagy Nübel esetében pálfordulás történjen. Ulreichnak tényleg megsüvegelendő a klubhűsége, ráadásul elég nagy esély van arra, hogy a 23/24-es szezonnak újra a Neuer-Ulreich duóval vág neki a csapat, a poszton történő fiatalítás azonban nagyon is érthető célként lebeghet az átmeneti sportigazgatói csapat szemei előtt.

Amit egy új érkező esetében figyelembe kell venni, az az, hogy annak érdekében, hogy fejlődjön, rutint kell szereznie, hiszen ez ebben a pozícióban különösen fontos. Amennyiben Neuer úgy tér vissza, hogy klasszis önmagát idézi és sorra mutat be meccseket eldöntő bravúrokat, esélye sincsen egy húszas évei elején járó portásnak arra, hogy kiszorítsa őt a kapuból. De alapból is óriási hendikeppel indul egy új érkező, mivel Manuel a csapatkapitány, az öltöző egyik legfontosabb figurája, a klub egyik legjobban kereső játékosa és egy meglehetősen ambiciózus személyiség, aki a legtöbb sajtóorgánum szerint ki akarja tolni karrierjét a 40-es életkoron túlra is.

És hogy végre szót ejtsünk arról a labdarúgóról, aki konkrét célpont lehet: Giorgi Mamardashvili neve a hónap elején röppent fel először. A Valenciában meggyőző teljesítményt nyújtó 22 éves spíler Fabrizio Romano szerint a Bayern listáján van és nagyon szívesen aláírna Bajorországban. A vezetőségnek kifejezetten tetszik a grúz profilja: 199 centi, kulcsszereplője volt csapata bentmaradásának a La Ligában és már most komoly nemzetközi elismerésnek örvend. Hazája első számú sportriportere, Dachi Tsurtsumia szerint az ügynökei nemrég Münchenben voltak, a Sky szerint pedig tárgyaltak is Marco Neppéékkel.

Amennyiben minden kapusnak úgy alakul a jövője, ahogy a fentiekben írva van, Giorgi már ebben a transzferablakban opció lehet, ez pedig egy elég komoly versenyhelyzetet vetítene elő Thomas Tuchel előtt, hiszen a márciusban kinevezett tréner csak a következő hetekben kezdhet el dolgozni Neuerrel is éles körülmények között. Ha pedig várna egy évet a Bayern, lehet lecsúszna Európa egyik legígéretesebb kapustehetségéről.Mamardashvili, the 850,000 euro wall that Valencia found in an email - Time News

A legendás Santiago Cañizares óta egyetlen Valencia-kapus sem játszott minden egyes bajnoki játékpercen egy teljes szezonban – Giorgi igen.

Mint ahogy a legtöbb dolog az FC Hollywoodnál, úgy ez is megjósolhatatlan. Mi azért igyekeztünk vázolni nektek azt, melyik forgatókönyv a legvalószínűbb. Amit ebben a cikkben sikerült összehoznunk, az egy igen komplikált képet alkot. Bízhatunk Jan-Christian Dreesenben, Herbert Hainerben, a Kalle-Uli kettősben, Neppében, valamint Tuchelben, hogy az újdonsült sportigazgatói csapat tagjaiként a legjobb döntéseket fogják hozni a Bayern hosszú távú jövője érdekében (is).

Egy tutibiztos infót a cikk legvégére hagytunk: minden új pletykát és sajtóhírt frissiben elolvashattok Facebook- és Instagram-idővonalunkon – és ne aggódjatok, ahogy eddig is tettük, mindegyiknél jelezzük valamilyen formában, az mennyire hiteles vagy éppen mennyire nem az!

Újra aktuális a kapuskérdés
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top