Interjúk és nyilatkozatok

Cancelo: Megtiszteltetés, hogy itt lehetekJoao Cancelo Portugáliában, Olaszországban és Angliában is nyert már bajnoki címet – most pedig Németországban is erre hajt. Anyaklubja, a Manchester City elleni BL-párharc előtt a szélsőhátvéd a Säbener51 klubmagazinnak adott egy érzelmes interjút, amelyben beszélt jelenlegi klubjáról, Philipp Lahm-ról, a példaképéről, a játéktechnikájáról, a személyiségéről, a családjáról és fiatal éveinek nehézkes körülményeiről is.

Säbener51: Joao, a Manchester City-től télen történt átigazolásod óta 11 mérkőzésen 5 gólban volt részed a Bayern színeiben. Szép teljesítmény egy hátvédtől, nem igaz?

Cancelo: Úgy érzem, ez egy pozitív kezdet Münchenben. A futballistáknak mindig időre van szükségük, hogy beilleszkedjenek. Ezért igyekeztem minél hamarabb integrálódni a csapatba és megismerni az új csapattársaimat és a rendszert. Eddig minden nagyon jól ment a csapattal és személyes szinten is.

Sadio Mané legutóbb azt mondta, nem lát jobb csapatot a Bayern-nél. Te 3 évig játszottál a Manchester City-nél – egyetértesz ezzel? Most, a nagy negyeddöntő előtt?

Három, négy vagy öt klub is van, amely kiemelkedik – és természetesen a Bayern is köztük van. Az olyan csapatokat, mint a Bayern, a Manchester City és a Real Madrid mindig nehéz legyőzni és minden évben a Bajnokok Ligája favoritjai. Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek. Bárkivel felvehetjük a versenyt. Minden csapatot meg tudunk verni.João Cancelo, Interview, FC Bayern

Joao Cancelo a Manchester City, a Juventus és a Valencia színeiben is játszott a Bayern előtt

Hogyan jellemeznéd a Bayern csapatát? Mi teszi őket különlegessé?

Amikor jött a lehetőség, hogy csatlakozhatok ehhez a nagy klubhoz, azonnal igent mondtam. Jártam már Spanyolországban, Olaszországban és Angliában, most pedig szerettem volna megtapasztalni a németországi futballt is.

És?

A Bayern-nél mindenki az abszolút sikerre összpontosít. Itt minden edzésen nagyon kemény munka folyik – nagyon tetszik ez a mentalitás. Boldog vagyok, hogy itt lehetek és ebben a nagyszerű csapatban játszhatok.

A FIFA szavazásán bekerültél a világ legjobb kezdőcsapatába. Mit jelent ez számodra?

Másodszorra jelöltek már és idén sikerült bekerülnöm. Ez egy álom, mert az ember mindig a legjobbját akarja nyújtani élsportolóként. Mindig az a célom, hogy a legjobb legyek a posztomon és mindenekelőtt sikeres legyek a csapattal. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki rám szavazott.

„A Bayern-nél mindenki az abszolút sikerre összpontosít. Itt minden edzésen nagyon kemény munka folyik – nagyon tetszik ez a mentalitás.”

Az egyik elődöd a Bayern a jobbhátvéd posztján Philipp Lahm, aki kétszer is bekerült a világ legjobb kezdőcsapatába. Mit tudsz róla, hogyan játszott?

Ragyogó, hogy ilyen nagyszerű játékosokkal hasonlítanak össze – régen szerettem nézni, ahogy Philipp játszik. Egy ilyen játékos referenciapont számomra – ahogy Dani Alves és Marcelo is. Úgy gondolom, még sokat kell elérnem, hogy Philipp Lahm szintjére kerüljek. Ő mindent megnyert. A Bajnokok Ligája is nagy álmom – és addig nem adom fel, amíg ezt valóra nem váltom. Lehet, hogy ez még ebben a szezonban meglesz a Bayern-nel, ez ellen semmi kifogásom nem lenne. (nevet)

Mely játékosok a példaképeid?

A legnagyobb példaképem Ronaldinho Gaucho volt a pályán a játék iránti szenvedélye és a karizmája miatt. Számomra ő a legtehetségesebb futballista. Soha nem láttam Diego Maradonát vagy Pelét játszani, sem Marco van Basten-t vagy Johan Cruyff-ot. Ronaldinho lazasága, hatalmas öröme, okossága és bátorsága, varázslata a pályán és az a látvány, amit a nézőknek nyújtott, mind-mind egyedülálló volt. Szóval, Ronaldinho Gaucho az én példaképem.João Cancelo, Interview, FC Bayern

Joao Cancelo Portugáliában, Olaszországban és Angliában is bajnoki címet nyert, idén pedig Németországban hajt erre

A keresztlabdáid a világ labdarúgásának legpontosabbjai közé tartoznak. Hogyan sajátítottad el ezt a technikát?

Valójában jobban szeretem a gólpasszokat, mint a lövéseket. Minden nap gyakorlom a passzokat és a keresztlabdákat. A technikám teljesen magától fejlődött. Az iskolában futsaloztam és öttusáztam is fedett pályán. A technikát különösen azért gyakorolod, mert kevesebb terület van előtted. Az utcán pedig a barátaimmal fociztam és közülük ketten-hárman szintén nagyon tehetségesek voltak. De a tehetség nem a semmiből jön. Később a Barreirense csapatához szerződtem. Aztán a Benfica akadémiájára kerültem, amely a világ egyik legjobbja. Az az akadémia szinte minden nap kitermel egy új tehetséget.

Joao, három évvel ezelőtt született meg a lányod. Milyen érzés ez neked?

Számomra nincs szebb dolog a világon, mint apa lenni. Imádom, hogy minden nap egy kicsit jobban megismerhetem a lányomat. Egészséges és nagyon vidám, vicces kislány, aki mindig játszani akar.

„Számomra nincs szebb dolog a világon, mint apa lenni. Imádom, hogy minden nap egy kicsit jobban megismerhetem a lányomat.”

A kislányodat egy földrengéshez hasonlítod az Instagramon.

Portugáliában úgy tartjuk, hogy egy gyereknek hatalmas energiája van. Folyamatosan kérdezősködik és hihetetlen rendetlenséget csinál a játékaival. Néha velem is rúgkapál (nevet). De ő inkább hercegnő szeretne lenni. Ő egy nagyszerű ajándék és ezért hálás vagyok. Sajnos édesanyámat autóbalesetben elvesztettem, amikor még fiatal voltam. Mióta megszületett a lányom, új életkedvem van.

Hiszel az őrangyalban?

Hiszek Istenben. És mindenekelőtt hiszek édesanyámban, Filomenában és az erőben, amit ő ad nekem. A legnagyobb támogatómat vesztettem el, amikor meghalt. Még csak 18 éves voltam és meg kellett tanulnom, hogyan boldoguljak nélküle. Ez a veszteség erősebbé tett, azzá, aki ma vagyok. Néha ez azt jelenti, hogy talán nem vagyok egy egyszerű személyiség. De a szívem a helyén van. És mindig számíthatnak rám.João Cancelo, Interview, FC Bayern

A 28 éves portugál a sors lesújtó fordulata ellenére a világ egyik legjobb hátvédjévé nőtte ki magát.

Mit értesz az alatt, hogy nem komplikálatlan személyiség?

Ezt nehéz megmagyarázni. De megpróbálom. Nagyon impulzív és szentimentális vagyok és valószínűleg nagyon könnyű átlátni rajtam, mert mindig kimondom, amit érzek. Az olyan átlátható embereknek, mint én, nincs mindig könnyű dolguk a mai gyors és könyörtelen világban.

Mit tanít az élet a futballpályán?

Sok mindent. A legfontosabb, hogy mindig ragaszkodj az elveidhez, még akkor is, ha bonyodalmak adódnak. Én harcos vagyok. Portugáliában sokkal nehezebb az élet, mint Németországban. Édesanyám három különböző helyen dolgozott takarítóként. És mivel Portugáliában nagyon alacsony a minimálbér, nehéz volt kifizetni a lakbért. Életem első 16 évében a családommal a nagyszüleim házában éltem, mert nem engedhettünk meg magunknak saját lakást. Apám építőmester volt és egyszerre hat hónapot dolgozott Svájcban, majd egy hónapot nálunk töltött. Külföldre kellett mennie, hogy el tudja tartani a családját. Szerencsére most már nyugdíjas. Jó voltam az iskolában, ott is mindig fociztam.João Cancelo, Interview, FC Bayern

Joao Cancelo a Benfica ifjúsági korosztályában nevelkedett ki

Az Instagramon a #mommyblessme hashtag-et az Instagramon. Megmagyaráznád ezt?

Nagyon nehéz volt, amikor 18 évesen elvesztettem édesanyámat. Apám azt mondta nekem, hogy több felelősséget kell vállalnom a családért. Neki nem volt munkája, a bátyám pedig iskolába járt. Nem volt könnyű időszak. Elszántságra van szükséged. Azt hiszem, ez is hozzájárult ahhoz, hogy mostanra zárkózottabb ember lettem, bár alapvetően nagyon vidám természetű vagyok. A felkaromon van egy tetoválás az édesanyámról, az alkaromon pedig a neve, Filomena. Az ő áldása erőt és biztonságot ad nekem. Amikor otthon vagyok Portugáliában, az első dolgom, hogy meglátogatom édesanyám sírját. Ott jól érzem magam. Mindent elmondhatok neki, amit érzek. Úgy érzem, hogy még mindig velünk van, bár nem válaszol.

Akkor az a célod, hogy édesanyád büszke legyen rád.

Ezt sport és személyes okokból értem. Azok az emberek, akiket szeretek, büszkék lehetnek rám. Jó férj akarok lenni, jó apja a lányomnak, jó fia az apámnak, jó testvér a testvéremnek – ennyi. Ez inspirál engem.

 

Cancelo: Megtiszteltetés, hogy itt lehetek
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top