Gazdaság

A klubok magasabb kifizetési díjat kapnak a FIFA-tól a válogatott játékosaikértAz Európai Klubszövetség (ECA) kedden a budapesti közgyűlésén bejelentette, hogy elvi megállapodást kötött a FIFA-val a további közös munkájukról. A korábbi együttműködés 2022 végén ugyanis lejárt, az új megállapodás pedig 2030-ig szól.

Az elmúlt hónapok intenzív tárgyalásai után a FIFA beleegyezett a világbajnokságon és a világbajnoki selejtezőkön részt vevő játékosok felszabadítási díjának megemelésébe. A jövőben a 2026-os és a 2030-as világbajnokságra 355 millió dollárt (korábban ez 209 millió volt) fizetnek majd az érintett kluboknak.

Oliver Kahn (ECA vezérigazgató-helyettese): „Ez a klubok szempontjából nagyszerű eredmény. A klubok ugyanis a válogatottba behívott játékosokért a korábbinál jóval szélesebb körű kompenzációt kapnak majd, játékosaink pedig további védelmet élveznek egy esetleges sérülés esetén is.”Oliver Kahn Edwin van der Sar

Oliver Kahn beszélgetésben Edwin van der Sar ECA vezérigazgatóval

A kifizetési megállapodás mellett az európai klubok az úgynevezett Szuperliga bevezetése elleni tiltakozásukat is megújították Budapesten. A vezérgondolat az volt, hogy az európai klubfutball csak közösen alakíthatja jövőjét.

A Számvevőszék kihangsúlyozta azt is, hogy a pénzügyi fenntarthatósági rendeletek betartása az egészséges és tisztességes nemzetközi verseny alapja. A közgyűlés emellett úgy döntött, hogy az Európai Klubszövetségen belül kinevez egy fenntarthatósági tisztviselőt, aki a környezetvédelem kérdésével foglalkozik az európai klubfutballban.

A közgyűlés továbbá reformokat is kezdeményezett annak érdekében, hogy a jövőben az Európai Klubszövetségen belül nagyobb demokráciát, részvételt, sokszínűséget és befogadást valósítsanak meg. E reformok révén a teljes jogú tagok száma mintegy 240-ről 330 fölé emelkedik. Emellett az ECA-hálózatot összesen 500 klubra bővítik, beleértve a női klubokat is. A jövőben külön elnökségi helyeket hoznak létre a nők számára és lehetőség lesz arra is, hogy a klubok női csapatuk teljesítménye révén teljes jogú tagságra váltsanak.

 

A klubok magasabb kifizetési díjat kapnak a FIFA-tól a válogatott játékosaikért
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top