Interjúk és nyilatkozatok

Brazzo: Nagelsmann nem túl nagy vezéregyéniségA Bayern sportigazgatója, Hasan Salihamidzic a hétvégén a német SPORT1-nek adott exkluzív interjút, amelyben részletesen mesélt az edzőváltás okáról és körülményeiről egyaránt. 

A döntés körülményeiről: Miután vasárnap este hazautaztunk Leverkusenből, hétfőn Oliver Kahn, Marco Neppe és én összeültünk. Mindent kielemeztünk. A tavalyi évet és a jelenlegi helyzetet is. Különösen az idei szezon második felét. Január óta a tíz Bundesliga meccsünkből mindössze ötöt tudtunk megnyerni. Igaz, kiejtettük a PSG-t a BL-ben, ami nem volt könnyű, de megcsináltuk. Ennek ellenére a teljesítménygörbe csökkenő tendenciát mutatott. Egy idő után, amikor a teljesítmény már nincs meg, akkor az eredmények egyre csak rosszabbak lesznek, ez vezetett minket ehhez a döntéshez. Kedden felhívtam Thomas Tuchel-t, majd még aznap este négyen leültünk és legalább 5 órán keresztül jól elbeszélgettünk. Azonnal meggyőztük őt, hogy sikerre viheti a csapatunkat. Persze először felhívtuk Herbert Hainer klubelnököt és közöltük vele az okokat, sőt, Uli Hoeneß-t is informáltuk az ügyről. Amikor ilyen fontos döntést hozunk, akkor alapvető, hogy mindannyian egyetértsünk.

Az edzőváltásról: Először meg kellett várni a megerősítést Tuchel-től, aztán hívtuk fel Nagelsmann-t. A lehető legigazságosabb módon jártunk el ebben az ügyben. Persze rossz érzés, hogy már korábban kiszivárgott. De nem hibáztathatjuk magunkat, mert úgy követtük az eljárást, ahogy kellett.

A döntés kiszivárogtatásáról: Csütörtök este derült ki, hogy egy harmadik személy kiszivárogtatta a hírt. Nem tudom, ki volt az – minden bizonnyal valaki a másik oldalról. Mi tisztességesen jártunk el. Az első ember, akit csütörtökön felhívtunk, az  maga Nagelsmann volt. Egy ilyen döntést nem lehet telefonon keresztül közölni. Azt mondtuk neki, hogy pénteken találkozunk a Säbener-en. Megvártuk, amíg Thomas Tuchel elfogadja az ajánltunkat. Az ügy viszont még azelőtt kiszivárgott, mielőtt Tuchel elfogadta volna azt.Nagelsmann csalódottságáról: Tegnap felhívtam őt és ismét beszéltünk. Természetesen csalódott, én is feldúlt vagyok érzelmileg, de a munkánkat kellett végeznünk. 1-2 hónapig biztosan eltart ez a csalódottság, de aztán meghívom vacsorázni és mindent megbeszélünk. A jövőben is nyugodtan egymás szemébe nézhetünk majd.

Nagelsmann leigazolásáról: Nem kérdőjelezném meg az akkori döntésünket. Eljutott már a legjobb 4 közé a Bajnokok Ligájában, nagyszerű elképzelései vannak a futballról. Mindannyian meg voltunk győződve arról és reméltük, hogy ez egy hosszú távú projekt lesz.

Nagelsmann vezéregyéniségéről: Nem túl nagy vezéregyéniség, de ez volt az ő sajátos stílusa. Julian egy kiváló edző. De tény, hogy volt néhány fegyelmezési problémánk.

A Bayern gyakori edzőváltásairól: Minden meccset meg kell nyernünk és nagy célokat kell elérnünk. A megfelelő edzők köre szűk. Ezt a döntést is annak köszönhetően mertük meglépni, hogy most egy elérhető volt közülük. Manapság világos elképzelésed kell legyen. Akkoriban, amikor még mi játszottunk, a dolgok másképp működtek, ma már minden sokkal részletesebb. Az edzőnek rendelkeznie kell egy bizonyos következetes hozzáállással és vezetői stílussal. Úgy kell megtanítania a csapatot az elképzeléseire, hogy azok a pályán is megvalósuljanak, bizonyos fokú szabadsággal.

A Nagelsmann-al való személyes kapcsolatáról: Jó kapcsolatunk volt Juliannal. Kiváló elképzelései vannak a futballról. Sajnáljuk, hogy így alakultak a dolgok. Szerettünk volna tovább együttműködni vele. De felelősséggel tartozunk.A probléma forrásáról: Ez a probléma, hogy nem tudjuk. Ha pontosan tudtuk volna, azonnal változtatunk rajta. Természetesen nem tudjuk kicserélni az egész csapatot. Volt egy kiváló csapatunk és egy kiváló edzőnk, de a teljesítmény nem volt meg. Ezért kellett meghoznunk egy döntést. A sportszakmai okokat helyeztük előtérbe, azok a legfontosabbak. Hétfőn leültünk és elemeztük a helyzetet. Tavaly március óta újra és újra voltak problémáink, hullámvölgyeink. Ha a teljesítménygörbe csökken, döntést kell hoznod. Tudom, hogy ez nem egy népszerű döntés, de mi ezt a Bayern miatt hoztuk meg, és kiállunk mellette.

Kimmich és Goretzka kritikájáról: Természetesen nehéz döntés volt, mert Julian személyében egy olyan edzőnk volt, akivel jó kapcsolatot ápoltunk. Kiváló csapatunk és edzőnk volt. A teljesítmény viszont így sem volt megfelelő. Kimmich és Goretzka is meg kell értse ezt.

Tuchel szerződtetéséről: Hogy miért ő a megfelelő? Megnyerte a BL-t és nagy sikereket ünnepelt. Van hazai és nemzetközi tapasztalata is, az elmúlt években kétszer is BL-döntőben volt. Ismerem őt, beszéltünk már a futballról. Remek srác. Nagyon izgatottak vagyunk a szerződtetése miatt.

Tuchel esetleges gyenge kezdéséről: A futballban bármi megtörténhet. De meg vagyunk győződve arról, hogy meg fogjuk nyerni a mérkőzéseinket és ezzel megtörjük majd az utóbbi idők negatív tendenciáját, a teljesítménygörbe pedig felfelé fog ívelni.

Tuchel karakteréről: Megértettük egymást, 3-4 alkalommai is beszéltünk. Julian Nagelsman igényeit is teljesíteni tudtuk az átigazolási piacon, mindenben megegyeztünk. Thomas Tuchel esetében is ugyanezt fogjuk tenni. Az edző elképzelései fontosak, át kell adnia azokat a csapatnak. Hagytuk, hogy Julian tegye a dolgát Thomas esetében is hagyjuk, hogy érvényesülni tudjon.

Brazzo: Nagelsmann nem túl nagy vezéregyéniség
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Nagelsmann következő állomása, Gavi szerződése | Sajtómix

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top