Sajtótájékoztatók

„Ez már nem csak egy kisiklás volt” | Sajtótájékoztató Nagelsmann menesztésérőlA Bayern péntek délután bejelentette, hogy azonnali hatállyal menesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt. A szombat déli sajtótájékoztató első részében a vezetőség részéről Oliver Kahn vezérigazgató és Hasan Salihamidzic sportigazgató válaszolták az újságírók kérdéseire a váratlan edzőváltással kapcsolatban.

Oliver Kahn zur Trennung von Julian Nagelsmann - "Die letzten Tage waren für uns alle schwierig. Es waren keine einfachen Tage. Gehen sie davon aus, dass es die eine oder andere Nacht gab, in der ich nicht gut geschlafen habe. Das sind die Seiten des Jobs, die keinen Spaß machen. Aber es gehört dazu. Hinter einem Trainer steht auch ein Mensch. Mit Julian Nagelsmann haben wir zwei Jahre zusammengearbeitet. Julian ist ein exzellenter Trainer, auch menschlich haben wir uns immer gut verstanden und gut zusammengearbeitet."

Oliver Kahn

A döntésről: Az elmúlt néhány nap mindannyiunk számára nehéz volt. Biztosan volt egy-két éjszaka, amikor nem aludtam jól. Nem volt túl jó érzés, de ez is hozzátartozik a munkához. Julian Nagelsmann-al két évig dolgoztunk együtt. Julian kiváló edző és emberileg is mindig jól kijöttünk egymással, jól dolgoztunk együtt.

Kahn führt aus - "Wir haben die Pflicht und die Verantwortung, für den sportlichen Erfolg zu sorgen. Wir haben uns gefragt, woher es kommt, dass es in der Leistung der Mannschaft so große Schwankungen gibt. Es hat mit Panik nichts zu tun. Wir haben uns alles ganz genau angeschaut. Das Ganze hat ein bisschen auch in der letzten Saison schon begonnen mit den inkonstanten Leistungen. Die Mannschaft ist immer in der Lage, Highlights zu setzen, zeigt aber hin und wieder auch unerklärliche Schwächen. Wir haben den Kader noch einmal verstärkt und haben einen der besten Kader in Europa. Trotzdem ist die Leistungs-Kontinuität nicht wirklich besser geworden. Mit den Resultaten und den teilweise gezeigten Leistungen der Rückrunde können wir nicht zufrieden sein.“

A döntés körülményeiről: Kötelességünk és felelősségünk a sportsikerek biztosítása. Megkérdeztük magunktól, honnan ered, hogy ekkora ingadozások vannak a csapat teljesítményében. Ennek semmi köze a pánikhoz. Nagyon alaposan megvizsgáltunk mindent. Ez az egész dolog már az elmúlt szezonban elkezdődött az ellentmondásos teljesítményekkel. A csapat mindig képes csúcsteljesítményre, de időnként megmagyarázhatatlan gyengeségeket mutat. Ezért nyáron megerősítettük a csapatot és most Európa egyik legjobb keretével rendelkezünk. Ennek ellenére a teljesítmény-állandóság nem igazán javult. Nem lehetünk elégedettek az eredményekkel és a szezon második felében mutatott  teljesítménnyel.

A döntés okáról: Az ambíció a DNS-ünk. A Bundesligában tíz mérkőzésből ötöt megnyertünk, hármat döntetlenre hoztunk és kettőt elveszítettünk. Nem erre törekedtünk. Ezért kellett döntést hoznunk. Az Bayern-nél a célok mindig a legmagasabbak. Láttuk a PSG elleni meccset, ahol a csapat megmutatta, mire képes. De mivel úgy gondoljuk, hogy az idei szezonra – és a következő szezonra is – kitűzött céljaink veszélyben vannak, meghoztuk a döntést. A lényeg, hogy ez egy nagyon megfontolt, folyamatokra épülő döntés volt, nem pedig érzelmi reakció.

A döntés közléséről: Az egész folyamat részeként az volt a legfontosabb, hogy először Julian-nal beszéljünk, és közöljük vele a döntésünket. Ezt meg is tettük tegnap. Nagyon nyílt beszélgetés volt. Természetesen vannak szebb dolgok is az életben. Julian nagyon nyitott volt. Elmagyaráztuk neki a helyzetet, amit láttunk, ő pedig elfogadta és megértette azt. Sok szempontból hasonlóan gondolkodunk, mindig nyíltan és őszintén dolgoztunk együtt vele.

Kahn on being close to the players - "As CEO, of course, I also have many other responsibilities. But it's a key area and I keep my ear close to the team. I always try to talk to the players as well. That is also the strength of this club. The fact that the CEO also comes from a sports background is deliberate. I talk to the players now and then. I think we've managed that very well recently and we've also had a clear picture of what the players think and how they feel."

A kommunikációról: Vezérigazgatóként természetesen sok más feladatom is van. De ez egy kulcsfontosságú terület és szorosan a csapaton tartom a szemem. Mindig igyekszem beszélni a játékosokkal is. Ez is az erőssége ennek a klubnak. Az, hogy a vezérigazgató is sportolói háttérrel rendelkezik, szándékos. Úgy gondolom, hogy ez az utóbbi időben nagyon jól sikerült, és arról is világos képet kaptunk, hogy mit gondolnak és hogyan érzik magukat a játékosokat.

Hasan Salihamidzic

A döntésről: Nem volt könnyű és népszerű döntés. Nagyon jól együttműködtünk vele. De átgondoltuk és véleményünk szerint a legjobb döntést hoztuk a Bayern számára. Tavaly márciusban is voltak már inkonzisztens teljesítményeink, aztán szeptemberben is, legutóbb pedig tíz Bundesliga-mérkőzésből csak ötöt nyertünk meg. Emiatt lépésről lépésre elemeztünk. Láttuk, hogy ez már nem csak egy kisiklás volt, hanem a csapat és az edző között már nem stimmeltek a dolgok. Amikor a teljesítménygörbe lefelé mutat, akkor reagálni kell. De nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. Az első perctől az utolsóig hittünk Julian-ban és az edzői stábban, támogattuk őket. Mindenki tudja, milyen szoros volt az együttműködés.

Hasan Salihamidžić on FCB parting company with Julian Nagelsmann - "It wasn't an easy decision. We had a very good partnership. It's not a popular decision either. We thought it through and in our opinion we made the best decision for FC Bayern. In March last year, we already had these inconsistent performances, then in September as well, and most recently we won only five of ten Bundesliga games. We looked at it again phase by phase. We saw that it was no longer a phase, but that things between the team and the coach were no longer right. When the performance curve points downward, you have to react. But it was not an easy decision."

Az elmúlt napokról: Hétfőn összeültünk és mindent kielemeztünk. A labdarúgás akkor mutatja a legjobb képet, ha az adatokat nézzük. Amikor látod, hogy a teljesítménygörbe lefelé tendál, akkor kénytelen vagy reagálni is rá. Hittünk és közben reménykedtünk, hogy javulni fognak a dolgok, de amikor már nem vagy meggyőződve, akkor reagálnod kell. Szerencsére volt egy igazán jó opció is a piacon. Így minden nagyon gyorsan megtörtént.

A döntés okáról: Megnéztük az edzéseket és a mérkőzéseket. A pályára vitt energia már nem volt megfelelő, ez Leverkusenben is nyilvánvaló volt. Ezért kellett újra összeülnünk. Ha megnézzük a szezon második felét, ez már nem csak egy botlás volt, így reagálnunk kellett. Láttuk, hogy nem sikerül egyenletes teljesítményt nyújtani. Az elemzés során arra a következtetésre jutottunk, hogy reagálnunk kell.

Nagelsmann-ról: Julian egy kiváló edző, a csapatunk is kiváló, de már nem fértünk össze. Háromnegyed év után ki kell mondani ezt. Mi az első másodperctől kezdve 100 %-ig támogattuk őt, a tegnapi tárgyalások is ezt mutatták. A legjobb tudásunk szerint a legjobb döntést kellett meghoznunk a Bayern számára, és ezt is tettük.

On events of the past few days - "We sat down on Monday and analysed everything. Football is at its most honest when you look at the data. When you see the performance curve trending down, you're also forced to react. We believed, and in between we hoped, but when you're no longer convinced, you have to react. Fortunately, there was also a really top option on the market. It happened very quickly."

A kommunikációról: Folyamatosan beszélgetünk a játékosokkal. Sajnos azt látjuk, hogy nem hozzák az elvárt csúcsteljesítményt a pályán. Gyakran nem tudod pontosan megmagyarázni, hogy miért nem visszük pályára ezt az energiát és mentalitást. Julian a kommunikáció tekintetében is nagyon meggyőző volt. Folyamatosan beszélgettünk, minden témát meg tudtunk beszélni. Nekem is volt lehetőségem átadni neki egy-két tapasztalatot az én időmből. Mindent megtettünk azért, hogy a lehető legjobban támogassuk őt.

„Ez már nem csak egy kisiklás volt” | Sajtótájékoztató Nagelsmann menesztéséről
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Nagelsmann következő állomása, Gavi szerződése | Sajtómix

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top