Egyéb

16 ezer eurós adomány a rákkutatás számáraMára már hagyománnyá vált, hogy minden egyes szezon előtt az összes Bayern játékosból életnagyságú figurákat varázsolnak, amelyek a klubmúzeumba kerülnek kiállításra. Ilyenkor az előző szezon figuráit eladják és a befolyt összeget jótékony célra használják fel. Ezúttal összesen 16 ezer euró gyűlt össze, amelyet a klub szerdán az „Együtt jót tenni” mottó jegyében adta át a Bajor Rákkutató Központnak (BZKF) a Bayern Múzeumban. 

„A Bayern szeretné felhívni a figyelmet a rákszűrés témájára. A Bajor Rákkutató Központtal való sikeres együttműködés tehát mindannyiunk érdeke. Szurkolóink örülnek sztárjaik figurájának – a befolyt összeggel pedig közösen jót tehetünk” – mondta Herbert Hainer klubelnök a megnyitó beszédében, aki a Bayern marketing igazgatójával, Andreas Jung-al közösen adta át az adományt a múzeumban 50 meghívott vendég előtt, akik egyébként mindannyian elkötelezett önkéntesek. „A múzeumunknak nemcsak történelmi, hanem társadalmi felelőssége is van, amely az önértelmezésünkből fakad. A 16 ezer euró átadása a Bajor Rákkutató Központnak abszolút helyes dolog” – hangsúlyozta Jung.

 

A rák problémája a közelmúltban a labdarúgást is utolérte. Tavaly néhány hónap leforgása alatt 4 Bundesliga-játékosnál is diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot, többek között Sébastien Haller (Dortmund), Timo Baumgartl (Union Berlin) és Marco Richter (Hertha) személyében. Ez, de a korábbi Bundesliga-csatár, Ebbe Sand (Schalke) és a német női kapus Ann-Katrin Berger (Chelsea) esete is intő példa a rákszűrés fontosságára. „Különösen a fiatalabbaknak kell jobban odafigyelniük a témára” – nyilatkozta Hainer.

Azért, hogy felhívja a figyelmet erre a rendkívül fontos kérdésre, a Bayern az adomány átadása alkalmából egy magas rangú szakértői csoportot hívott össze, ahol Prof. Dr. Roland Schmidt, a Bayern csapatorvosa, Prof. Dr. Martin Trepel, a BZKF elnökségi tagja, Prof. Dr. Thomas Bein, a BZKF betegjogi képviselője és Susanne Kagermeier, a BZKF kapcsolattartója Katrin Müller-Hohenstein műsorvezetővel a sportról és táplálkozásról, az életmódról, a rák kockázatáról, a már meglévő betegségekről és a szűrésről, valamint a korai diagnózis esetén a gyógyulás kilátásairól beszélgettek.

„A rák szűrése és korai felismerése ugyanúgy része a holisztikus kezelésnek, mint a diagnosztika és a terápia” – hangsúlyozta Prof. Dr. Trepel, a BZKF elnökségi tagja. Prof. Dr. Bein, a BZKF betegjogi képviselője egy nagy problémára hívta fel a figyelmet: „A német lakosság fél a rákbetegségtől – de nem szívesen megy el rákszűrésre”. Ezzel kapcsolatban viszont a Bajor Rákkutató Központ minden állampolgár számára ingyenes telefonos tanácsadást és útmutatást kínál a 0800 85 100 80-as telefonszámon. A Bayern is komolyan veszi a szűrővizsgálatokat, számolt be erről Prof. Dr. Roland Schmidt csapatorvos: „A játékosaink rendszeres vizsgálatai között szerepel a különböző lehetséges daganatos betegségek korai felismerését célzó komponens is”.

„Itt arról van szó, hogy mindannyian egyfajta tudatossági terápián esünk át” – mondta Hainer. A rák ugyanis mindenkit érint: labdarúgókat és nem labdarúgókat, időseket és fiatalokat egyaránt. Mégis mindenki felléphet a betegség ellen.

 

16 ezer eurós adomány a rákkutatás számára
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top