Interjúk és nyilatkozatok

De Ligt: Van, hogy a lefújás után semmire sem emlékszem a mérkőzésből



Nem mindig a szép focit kell várni egy védőtől. Ezt belátta Matthijs de Ligt is, aki nemrég egy interjút adott Raphael Honigsteinnek. Az alábbiakban az Athletic cikkét dolgoztuk fel és fordítottuk le magyar nyelvre.

A sportigazgató, Hasan Salihamidzic és a technikai vezető, Marco Neppe által összeállított bemutató tartalmazott egy hangulatvideót is a Bayernről, mint klubról, illetve München városáról. Ha lehet hinni a sajtóhíreknek, az ilyen típusú pitchek a közelmúltban csodákat tettek a kiszemeltek meggyőzésekor. Tavaly nyáron az egyik játékosnak emellé még egy különleges ajánlatot is tettek Brazzóék.

„Nem védőként kellesz nekünk. – hangozhatott el a Matthijs de Ligttel való tárgyalások során – Azt akarjuk, hogy a védelmünk főnöke legyél.”

Bayern & Germany on Twitter: "Hasan Salihamidžić: "I am very happy that Matthijs de Ligt will play for FC Bayern in the future. We wanted to bring Matthijs to Munich three years

Nyáron öt évre írt alá Matthijs.

A Bayern rájött, hogy David Alaba 2021-es Real Madridba való szerződése azt eredményezte, hogy a hátvédsor vezérét vesztette. Az osztrák játékos már-már edzőként irányította megállás nélkül csapattársait, miközben biztosra ment, hogy a széleken kialakult, védővonal mögötti szabad területek le legyenek fedve azon labdarúgók által, akik nem vettek részt a támadásokban.

Azonban Alaba területérzéke és egészen távolra elérő hatalmas hangereje sem volt elég ahhoz, hogy véget érjen a bajorok védelmi rendszerének olykori összeomlása Hansi Flick második szezonjában (1,29 kapott gól/90 perc). És Julian Nagelsmann első idényében, a 2021/22-esben is csak részben javult ez a statisztika (1,09/90).

A Bayern fejesei abban reménykedtek, hogy de Ligt képes lesz újra rendet rakni a kérdéses harmadban az új évad kezdetével. Igazán nagy elismerés… Vagy inkább teher?

„Nem. – válaszolt a 23 éves holland – Pontosan azokat dolgokat mondták, amiket szerettem volna hallani. Jó védő vagyok és segíthetem a csapatot azzal, hogy a védelem vezérévé válok, kisegítem a többieket és biztosra megyek, hogy mindenki összpontosít a céljainkra. Azt is mondták, hogy ez a szerep hiányzott nekik és az én személyemben egy jó megoldást találtak. Nagyon örültem annak, hogy így látták.

Ez volt az egyik fő oka annak, hogy aláírtam.”



Ajax beat Juventus: Matthijs de Ligt leads his team to Champions League glory | CNN

Harcos.

Azt mondják, a védők egy kicsit később érnek fel karrierjük csúcsára, viszont de Ligt már viszonylag fiatalon hozzászokhatott ahhoz, hogy milyen kulcsjátékosnak lenni. Az akkori vezetőedző, Peter Bosz volt az, aki 2016-ban debütáltatta őt az Ajaxban, egy hónappal 17. születésnapja után. A következő naptári évben már ő lett az európai kupasorozatok történetének legfiatalabbja, aki kezdett egy fináléban. Végül José Mourinho Manchester Unitedje felülmúlta az amszterdami alakulatot.

Ezután jött Erik ten Hag.

„A legfontosabb edző volt a fejlődésem szempontjából. – mondta a jelenlegi United-trénerről Matthijs – Már 18 éves koromban olyasvalakinek látott, akik képes példát mutatni és akiből jó csapatkapitány lehet.”

De Ligt 2018 márciusában kapta meg a karszalagot ten Hagtól, 12 hónappal később pedig már a Bajnokok Ligája elődöntőjében találták magukat.

„Belenőttem abba a szerepkörbe. Egyre magabiztosabbá váltam és realizáltam magamban, hogy különbséget tudok jelenteni. Az, hogy ennek tudatában voltam, a mentális előrelépésemben is sokat segített.”

Ezután jött a Juventusba igazolás, 75 millió eurós átigazolási díjért. Matthijs három szolid szezont futott a Serie A-ban és egyszer a Scudettót is magasba emelhette. De a kritikusok leginkább a hibáira fókuszáltak. A korábbi hollandlegenda, Marco van Besten például azt mondta róla 2021-ben, hogy „elment Olaszországba azért, hogy megtanuljon védekezni,

azonban mégsem tanult olyan sokat.”

Report: Liverpool 'Consider' Move For Juventus Defender Matthijs De Ligt - Sports Illustrated Liverpool FC News, Analysis, and More

Nem sikersztoriként emlékeznek de Ligt torinói pályafutására.

„19 voltam, kapitányként vezettem az Ajaxot és sok nyomás volt rajtam, ezzel pedig nehéz volt megbirkózni. Még mindig nagyon fiatal voltam és gyerekként tettem meg azt a lépést, hogy az Ajaxból a Juventusba igazoltam. Egy olyan helyről, ahol mindent jól csináltam egy olyan helyre, ahol minden rosszul sikerült apróságot látott mindenki.” – mesélte de Ligt meglepő őszinteséggel.

A lelki békét akkor találta meg Matthijs, amikor szemléletmódot váltott.

„Szépen lassan megváltoztattam a mentalitásomat, hogy megértsem, milyen típusú játékos is vagyok igazán és hogy mit tehetek a csapatért a kvalitásaimmal. Éppen ezért nem kérheted tőlem, hogy cselezzem ki az ellenfeleimet, lőjek gólokat vagy hogy folyamatosan tökéletes passzokat adjak. Tudom, hogy ezekre képes vagyok időnként, de nem ezek a természetes képességeim.”

„Ha azokat kérdezed, akkor inkább a folyamatos fókuszáltságomat, a harckészültségemet emelném ki, és azt, hogy készen állok vezetni a csapatomat és próbálok a legkonzisztensebb lenni, ahelyett, hogy azt mutogassam az embereknek, hogy milyen trükköket tudok a labdával. Inkább egy olyan embert látsz szívesen a csapatodban, akit minden egyes mérkőzés után 6-osra vagy 7-esre értékelnek, mintsem egy olyat, aki néha 8-as, aztán meg 4-es. Ez az az új nézőpont, amellyel rendelkezem. Meccsről meccsre érzékelem, hogy egyre jobbá és tapasztaltabbá válok.”



Erik Ten Hag: "Zero chance che Mathijs De Ligt resti all'Ajax" - Eurosport

Ten Hagot és de Ligtet mostmár összeköti a Bayern is.

Van Basten kijelentése ellenére Olaszország igazi tananyagként hatott Matthijsre.

„Sokat tanultam a Juventusnál dolgozó három edzőmnél. Maurizio Sarritól az emberfogás, Andrea Pirlótól a labdakihozatal, Massimiliano Allegrinél pedig a » tiszta védekezés « fortélyait sajátítottam el.”

Persze a Giorgio Chiellini melletti játék „sem ártott sokat”. Róla így vélekedik Matthijs:

„Annyira okos és annyira erős, taktikailag is nagyon képzett. Mindig azt mondta nekem, hogy egyszerre használjam a testemet a taktikai megérzésemmel és hogy ez a kettő jó kombináció. A világ egyik legjobb hátvédjéről beszélünk. Minden egyes személynek hálás vagyok, akitől tanultam valamit. De végülis a legtöbbet magától tanulja az ember azáltal, hogy különböző dolgokat tapasztal meg különböző helyzetekben. Ez tesz jobb játékossá.”

A Bayern már korábban nagyon akarta őt. A Juventusba szerződésekor felvette a kapcsolatot egymással a két fél, és a bajorok második csapatának egykori trénere, ten Hag ajánlotta is a dél-németországi kalandot.

„Akkoriban nem történt meg az átigazolás. A Bayern még mindig különleges helyet foglal el ten Hag szívében. Nagyon örült, amikor megtudta, hogy nyáron a Bayernhez igazoltam. Egyébként pár évvel ezelőtt még Arjen Robbennel is beszéltem a klubról. Tavaly viszont nem kellett róla senkit sem megkérdeznem, hiszen tudtam, hogy Münchenbe akarok igazolni.” – emlékezett vissza a bekk.

Mbappe își strigă frustrarea, după eșecul cu Bayern. Ce spune de calificare - Eurosport

A beszélgetés még a meccs előtt készült. De Ligt kiváló teljesítménye is kellett, hogy a Bayern 0-án tartsa Mbappéékat.

A német tabella élén álló gárda csak egyetlen találkozón kapott ki ebben a szezonban: még szeptemberben, az Augsburg otthonában 1-0-ra. A csapat magas kockázattal állt hozzá a labdabirtokláshoz, ehhez pedig de Ligtnek is alkalmazkodnia kellett.

„Olaszországban a védők futják a legkevesebb kilométert a csapatokban, de itt egészen más a helyzet: majdhogynem én teszem meg a legtöbbet!”

A gyors ellenfelek és az általuk képviselt közvetlen hozzáállás miatt a Bundesliga-találkozók gyakran válnak „ping-pong találkozókká”, legalábbi Matthijs így fogalmazott. A védőnek éppen ezért kell sokkal több kilométert megtennie 90 perc alatt.

„Az erőmmel és a sebességemmel képes vagyok uralni az ellenfeleimet, de én mégse az a hátvéd vagyok, aki szimplán csak lefut mindenkit. Nagyban támaszkodom a futball mentális oldalára is. A legnagyobb erősségem a játék olvasása és a történtekre való reakcióm. Fizikálisan elég nehéz ezen a szinten játszani, de fejben talán még nehezebb egy védőnek. Hozhatod életed meccsét, viszont ha az utolsó percben elmegy az embered, akkor game over. Nehéz fenntartani ezt a szintű koncentrációt. Nem csak háromnaponta, hanem minden egyes edzésen.”

De Ligt azt mondja, ahogy meghallja a hármas sípszót, alig emlékszik valamire az aktuális összecsapásról. „Annyira fókuszálok magamra és a csapatra, hogy nagyon nehéz megmondanom a lefújást követően, ki milyen meccset játszott, jót vagy rosszat. Egyszer valaki odajött hozzám és arról beszélt nekem, hogy milyen hangos volt a közönség. Én azt válaszoltam neki, hogy » Igen? Nem is hallottam őket! « Az egy képesség, ha ennyire összpontosítani tudsz valamire, viszont kemény is lehet fejben, mert nehéz kizárni azt.”



Freundin von De Ligt und er erkunden München: Model zeigt unzählige Hotspot-Fotos

Az egyik első müncheni szelfi: Annekee mindenhová elkíséri szerelmét.

Gyakran meditál a mérkőzések előtt és szeret sétálni a barátnőjével is, hogy kitisztítsa az elméjét.

„Nekem ezek a dolgok segítenek a dolgok kizárásában, viszont még ebben is lehetek jobb. Kevesebbet kellene a fejemet törnöm a focin.”

Ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

„Olvastam Per Mertesacker, Jaap Stam, Sol Campbell és John Terry könyvét is. Mondj egyet és biztos olvastam már. Segítettek a fejlődésben, hiszen az ő tapasztalataikból tudtam következtetéseket levonni. Néha írtak olyanokat, hogy azt éreztem, nem vagyok egyedül. Például ha fiatal focistaként hibát követsz el, olyan érzésed lesz, mintha a világ dőlne össze. Sokat tanultam abból, hogy szerintük ez nem így van.” – állítja de Ligt, aki imád olvasni, főleg a visszavonult kollégái által írt könyveket.

„Olyan sok nagyszerű labdarúgó létezik, akik olyan jól bánnak a labdával, olyan gyorsak és technikásak. Az én dolgom, hogy egyensúlyt teremtsek. Ha van 11 támadó játékosod, abból katasztrófa lesz. Ha van 11 védekező embered, akkor abból is az lesz. Ebben az esetben szükséged van egy kis mixre. Az Ajaxnál is így ment. Velem és Nicolas Tagliaficónál leghátul. Nagyon élveztem és így érzek most is.”

A Bayern folyamatosan változó hátsó vonala stabilitásért kiált, főleg a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-párharc fényében. A változások oka Hernández keresztszalagszakadása, Joao Cancelo érkezése, Noussair Mazraoui szívproblémája, Manuel Neuer kiesése és Yann Sommer érkezése.

Csak de Ligt és francia társa, Dayot Upamecano játszott folyamatosan augusztus óta. Statisztikailag jobban védekezik a csapat, mint az előző évadban, hiszen meccsenként 0,13 góllal kevesebbet kap. De az az érzés Münchenben, hogy még nem végeztek. „Matta” sem – így hívják ugyanis az öltözőben.

Brazzo loves the partnership between Dayot Upamecano and Matthijs de Ligt at Bayern Munich - Bavarian Football Works

Upával jelenleg nagyon jó duót alkotnak, olykor pedig Pavard-ral is kiegészülnek.

„Folyamatos harcot folytatok azért, hogy egyre jobb játékos legyek. Minden szezonban jobb akarok lenni, mint az azelőttiben. Jó dolog néha rátekinteni egyes számadatokra. A sprintek, a párharcok mennyiségére. Viszont egy csomó dolog nem jelenik meg a statisztikákban, amiket a védők csinálnak. Önbizalommal telinek akarom érezni magam, dominánsnak, szeretném, ha a csapattársaim bíznának bennem és ha a meccsek előtt az ellenfél csatára azt mondaná, » Basszus! Ma Matthijs de Ligt ellen kell játszanom! Kemény lesz! « Fejlődök. Mióta idejöttem, ez jól sikerült, de még ennél jobban is tudom segíteni a csapatot.”

A Bayern új főnöke nem a futásra született. De ha a saját maga tökéletesítéséért folytatott harca gyümölcsöző lesz, akkor nincsenek messze a sikerszezonok.

via Raphael Honigstein, The Athletic

De Ligt: Van, hogy a lefújás után semmire sem emlékszem a mérkőzésből
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top