Vezetőség és stáb

Egy nap a Bayern fizioterapeutájávalAz elkövetkező napokban a klub betekintést nyújt azon személyek munkájába, akik a csapat hátterében dolgoznak a katari edzőtáborban. A videóelemző, Benjamin Glück után a 2. részben Florian Brandner fizioterapeuta munkáját ismerhetjük meg egy kicsit közelebbről.

Florian Brandner az az egyik fizioterapeuta, aki nap mint nap gondoskodik a Bayern-játékosok fizikai állapotáról. A müncheni születésű gyógytornász 12 éve dolgozik a klubnál, a felnőtt csapathoz pedig a 2018/19-es szezon téli szünetében csatlakozott, előtte a korosztályos U16-os és U19-es csapatok edzői stábjának tagja volt. A jelenleg 39 éves szakember 2017 nyarától a klub akadémiájának fizioterápiás részlegét is felügyeli.

Florian Brandner FC Bayern

Florian Brandner, a Bayern egyik fizioterapeutája a katari edzőtáborban

Brandner a 2019-es téli edzőtáborban kezdte el munkáját a felnőtt csapatnál szintén az idei edzőtábor helyszínén, Katarban.

A fiziós csapat

„Nagyszerű személyzetünk van. Minden egyes nap alig várom, hogy elkezdhessem a munkát” – nyilatkozta Brandner a Julian Nagelsmann háttércsapatában dolgozó 7 fős fizioterapeutás csapatról, amelynek vezetője Helmut Erhard, helyettese Gerry Hoffmann, a többiek – Gianni Bianchi, Stephan Weickert, Christian Huhn, Knut Stamer és maga Brandner – pedig a játékosok kezeléséért felelősek. Közülük Stamer kivételével jelenleg mindannyian ott vannak a csapattal a katari edzőtáborban. Stamer azért maradt Münchenben, hogy a sérülésből lábadozó játékosok rehabilitációs programját irányítsa a Säbeneren.

230108-adaywith-brandner-169-2

Florian Brandner már 12 éve dolgozik a klubnál, a 2018/19-es szezon óta pedig a felnőtt csapatnál

Napi munka

„Az edzőtáborban korán kezdődik és későn ér véget a nap” – fejtette ki Brandner a gyógytornászok napi munkáját. Elmondása szerint mindig azon dolgoznak, hogy a játékosok – a legjobb esetben – ne sérüljenek le vagy ha igen, akkor mihamarabb felépüljenek. Brandner és kollégái már reggel 7 órakor megkezdik a munkát annak érdekében, hogy a 7:30-kor kezdődő futóedzés előtt hólyagtapaszokkal vagy ragtapaszokkal lássák el a játékosokat. A kezeléseket reggeli után kezdik – legalább egy órával az edzés előtt – amely során Brandner nyújtást és szükség szerint orvosi vizsgálatokat végez el a játékosokon.

230111-adaywith-brandner-3-169

Brandner (a kép előterében balról a második) a délutáni edzést figyeli, sérülés esetén azonnal készen kell állnia a munkára

Edzés

Edzés előtt a fizioterapeuták előkészítik az elektrolit italokat és a jégdobozokat a játékosok számára. „Christian Huhn és jómagam néha csak vonalbírók vagyunk az edzéseken” – viccelődött Brandner, aki azonban mindig gondosan figyeli az eseményeket, és készen áll arra, hogy egy esetleges sérülés esetén közbelépjen. Kisebb sérülés esetén azonnal jegeli az adott testrészt, ha viszont netán komolyabb a sérülés, akkor már dr. Peter Ueblacker csapatorvoshoz fordul.

Kezelés

Ebéd előtt gyorsan ellenőrzik a játékosok fizikai állapotát, majd az egyik fizioterapeuta elkezdi 2-3 játékos kezelését. Az ebédszünet után Brandner és kollégái 15:30-kor kezdik meg ugyanazt az edzés előtti rutinmunkát, mint amit délelőtt során végeznek. „Ha az edzés rövid ideig tart, akkor vacsora előtt még sor kerül néhány kezelésre annak függvényében, hogy az adott játékosnak mihez van kedve” – magyarázta Brandner, aki egészen este 11-ig részesíti kezelésben a játékosokat.

Orvosi megbeszélés

Minden nap végén a csapathotelben a fizioterapeuták orvosi megbeszélést tartanak a csapatorvosokkal, a fitneszedzőkkel illetve Xavier Zembrod másodedzővel. A katari edzőtáborban adott esetben ezeken a megbeszéléseken a vezetőségből Kahn és Salihamidzic vagy Marco Neppe technikai igazgató is részt vesz. „Itt átbeszéljük a csapathelyzetet, a sérülés miatt Münchenben maradt játékosok állapotát és a következő napi edzést is” – nyilatkozta Brandner. Ha egy játékosnak több panasza van, a fizioterapeuták éjfélig kezelik őt.

Rutinmunka Münchenben

Otthon a Säbeneren ezt a megbeszélést általában a napi edzés előtt, reggel 9 órakor tartják. Nagelsmann ezután összeszedi a csapatot egy csoportos beszélgetésre, ezután pedig a játékosok az edzőterembe vagy a fizioterápiás szobába vonulnak. Később a pályán való labdás edzést követően délután Brandner és kollégái újra kezelés alá vetik a játékosokat. A fizioterápiás szoba gyakran egyfajta hangulatos helyszín a csapat számára. „Olyan, mint egy nappali – legyen akár itt Dohában, a Säbeneren vagy épp az akadémián. A munka mellett ugyanis személyes kapcsolatok kiépítésére is szükség van. Manuel Neuer pl. reggelente gyakran meglátogat minket egy-egy kávéval. Ez nem csak egy olyan hely, ahol kezelés folyik, hanem ahol kötetlenül is lehet beszélgetni” – magyarázta Brandner.

Íme, a sorozat 1. része Benjamin Glück videóelemzővel:

Egy nap a Bayern videóelemzőjével

Egy nap a Bayern fizioterapeutájával
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top