Ismertető

Minden, amit Daley Blindről tudni kell!



Összeszedtünk nektek minden fontos információt és érdekességet a Bayern München legújabb igazolásáról, Daley Blindről.

Január 5-én írta alá féléves szerződését Münchenben a 32 esztendős holland védő, Daley Blind. A tapasztalt játékos érkezésének több oka is van: Lucas Hernández többhónapos, illetve Mazraoui többhetes kidőlése miatt kellett egy új ember a védelembe, Blind pedig pont kapóra jött. Nemrég bontott szerződést nevelőegyesületével, az Ajaxszal, ezért ingyen szerződtethető volt.

Erről és sok más mindenről is olvashattok ebben a cikkben!



Mariyet (@Mariyet) / Twitter

Ikonikus kép: az Ajax történetének legtöbb mérkőzésen (823) pályára lépő apa-fia párosa 1999-ben, Danny Blind búcsúmeccsén!

Pályafutása

1990. március 9-én Amszterdamban látta meg a napvilágot az Ajax ikonja, Dirk Fransiscus „Danny” és Yvonne Blind egyetlen fiúgyermekeként. Két lánytestvére van, Frenkie és Zola.

Édesapja 1999-ig tartó profi karrierjének köszönhetően Daley először az Amsterdamsche FC, majd 1998-tól az AFC Ajax akadémiáján tanulta a futballt. 2008 augusztusában ő kapta a holland rekordbajnok focisulijának legfontosabb kitüntetését, az Év Tehetsége-díjat. 16 évesen már a tartalékcsapat, a Jong Ajax csapatkapitánya volt. Már ekkor kétféle poszton szerepelt: hatosként és „harmadik belső védőként”.

Nemsokára aláírta első profiszerződését is, majd az év decemberében bemutatkozott az Ajax első csapatában. Nem is akármilyen módon:

beállítása után röviddel kiharcolt egy szögletet, amelyből a szintén komoly karriert befutó Jan Vertonghen győztes gólt fejelt.

2010-ben a folyamatos játéklehetőség érdekében a Groningen együttesénél töltött el egy fél évet kölcsönben, ahol annak ellenére, hogy ballábas, jobbhátvédként szerepelt. A Zöldek meg is akarták venni őt véglegesen, de az Ajax elutasította a transzfert a játékos nagy potenciálja miatt.

A következő két idényben (2010-2012) azonban nem volt meggyőző a teljesítménye és még az is megesett vele, hogy az AmsterdamArena közönsége kipfujolta őt egy vesztes mérkőzés után.

Ligue des champions : Daley Blind (Ajax Amsterdam), la gloire de son père - Eurosport

A 2019-es BL-menetelés során minden egyes mérkőzést végigjátszott a védő. Legtöbbször középső bekként, de játszott a bal szélen és a védekező középpályán is.

A 2012/13-as évadban jött az igazi áttörés Daley számára: ő lett az első számú balbekk, a karján viselhette a csapatkapitányi karszalagot és két szezon alatt két bajnoki címet ünnepelhetett. Bemutatkozott a holland felnőtt válogatottban is.

A 2014-es év is nagyon mozgalmasnak mondható volt pályafutásában, hiszen nyáron a válogatottal vébébronzot ért el (a harmadik helyet eldöntő meccsen be is talált Brazília ellen), majd a Deadline Day-en aláírt az előző esztendő angol bajnokánál, a Manchester Unitednél.

2018 nyaráig összesen 141 mérkőzésen öltötte magára a Vörös Ördögök mezét. A 2016/17-es idényben Európa-ligát nyert a klubbal, a fináléban pont az Ajaxot legyőzve. Az amszterdamiak csapatkapitánya akkor a 17 éves Matthijs de Ligt volt.

Ebben az évben 16 millió euróért visszavásárolta őt az Ajax. Ekkor kezdődött meg Daley karrierjének legsikeresebb idénye: decemberben megszerezte profi karrierje egyetlen mesterhármasát a De Graafschap ellen, 2019 tavaszán pedig óriási menetelést hajtott végre a klubbal. Ő volt de Ligt párja a védelem közepén, az Ajax pedig az elődöntőig jutott, ahol végül elvérzett a Spurs ellen.

Ami a hazai pályát illeti, ott tarolt a Piros-fehérekkel: 119:32-es gólkülönbséggel nyerték meg a ligát, a kupadöntőben pedig 4-0-ra győztek a Willem II ellen – többek között az ő góljával.



Daley Blind set for Ajax return after missing two months due to a heart condition | Daily Mail Online

Összesen 333 tétmeccs és 11 trófea az Ajaxban. Ő a klub történetének legtöbb BL-meccsén szereplő labdarúgója (49).

2019 decemberében rossz hírt kapott: szívizomgyulladással diagnosztizálták, miután egy mérkőzésen szédülésre panaszkodott. Ezt követően egy szív-defibrillátort ültettek a bőre alá. 2020 februárjában tért vissza a csapatba és az első meccsén rögtön többperces álló tapssal köszöntötték. Az év nyarán, a koronavírus utáni újraindulás során egy Hertha Berlin elleni felkészülési meccsen összeesett és több vizsgálaton kellett átesnie.

Miután az orvosok zöld lámpát adtak neki, visszatért és rendszeres játéklehetőséget kapott az Ajaxban. 2021 októberében meglőtte egyetlen BL-találatát a Dortmund elleni 4-0-ás hengerlés során. Az a Haller szolgálta ki őt, aki azóta már a BVB-hez igazolt – a negyedik gólnál pedig vissza is adta neki az előkészítést.

A 2022/23-as idény első felében 19 találkozón focizott az Ajaxban, a vébén pedig ötször lépett pályára. 99 válogatott mérkőzésén szerzett három találatából kettőt világbajnokságokon lőtt: az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntő során gól-gólpassz volt a mérlege, összességében pedig a holland csapat egyik legjobbja volt a katari tornán.

Miután hazatért klubjához, kérvényezte idén nyárig szóló szerződésének felbontását.

A vezetőség beleegyezett. Elképzelhető, hogy a Bayern megkeresése állt a döntés hátterében. A játékos és az Ajax között egyébként kiváló a kapcsolat. A védő távozásáról kiadott nyilatkozatában arról írt a csapat, hogy a jövőben búcsúmeccset szerveznének neki.

A father-son emotional moment at Dutch dugout and why was Daley Blind thinking about shoes after his goal? | Sports News,The Indian Express

A katari vébén 3-1-re nyert Hollandia, méghozzá Daley góljával és gólpasszával. A találata után a másodedző édesapjával ünnepelt.

Játékstílusa

Blind első számú erőssége a sokoldalúsága – ez volt megszerzésének egyik fő oka is, hiszen a sérültlista miatt elég foghíjas lett a Bayern védelme. Tud balhátvédként, belsővédőként és védekező középpályásként is focizni.

Legutóbb a vébén egy háromvédős rendszerben a bal szélen mozgó játékosként szerepelt. Rácáfolt legnagyobb gyengepontjára, a sebességére, amit a játék kiváló olvasásával kompenzált. Kifejezetten intelligens játékos hírében áll. Ezt édesapjától örökölte, aki szintén híres volt erről. Danny azt tanácsolta fiának, hogy „mindig a futballnak éljen”.

A Bayern hivatalos oldala ismertetőjében a motiváló képességét és vezéregyéniségét emelte ki. 2018-as Ajaxba való visszatérése azért is volt jó húzás Erwin van der Saréktól, hiszen az akadémiáról érkező tehetségek egyik példaképe ő. A holland csapatnál igyekezett minden fiatallal kapcsolatot építeni és átadni a tapasztalatát nekik.

Saját maga a passztudását emelte ki egy korábbi interjújában: „Mindig arra törekszem, hogy abba a pozícióba mozogjak, ahol a leghatékonyabb lehetek.

Szerintem akkor vagyok a legjobb, amikor gyakrabban van nálam a labda. Ez a nagy fegyverem, illetve a gyors gondolkodásom. Egy, maximum kettő érintés után készen kell állnod továbbadni a labdát. Ezek apró dolgok, de ezt teszi a focit a legegyszerűbbé.”

Ha elolvasnátok a PannonBajor elemzését is, akkor ezen a linken megtehetitek!



Candy-rae Blind: 'Zwanger worden beheerste mijn leven volkomen' | RTL Boulevard

Candy-Rae, Daley és első gyermekük, Lowen Dace.

Magánélete

Daley 2013-ban ismerkedett meg model, táncos és műsorvezető feleségével, Candy-rae Fleurral, akit 2019-ben vett feleségül. Ebben az évben született kisfia, Lowen Dace, majd 2021-ben egy kislányt köszönthettek a családban: Lemae Lourdes Fiorét. Candy-rae elmondása szerint nem úgy gondol magára, mint egy „focista felesége”, hanem inkább Daley-re úgy, mint egy „táncos férje”.

A védő beceneve magyar tükörfordításban Ifjabb Lepényhal (Scholletje Junior). Édesapja volt Scholletje, akire azért ragadt rá ez a becézés, mert ismerősei szerint „mindig tudta, hogyan kell eligazodni a különböző helyzetekben, akárcsak egy lepényhal az áramlatok között”.

Ajax and Celtic lock up league titles - Sounder At Heart

Daley újabb címeket ünnepelhet korábbi ajaxos csapattársaival, Noussair Mazraouival, Ryan Gravenberchhel és Matthijs de Ligttel.

Kétszer, a Unitednél és az Oranjében is játszott Louis van Gaal irányítása alatt, aki edzőként az Ajaxot és a Bayernt is irányította korábban. Az ő játékosaként érte el a 97. válogatottságát is, amellyel Arjen Robbent megelőzve a holland válogatott 9. legtöbbször pályára lépő labdarúgója lett. A listán negyedik helyen szereplő Rafael van der Vaart csak tíz meccsre van tőle.

Ő a 11. holland játékosa a Bayern Münchennek. És ki tudja, ha meggyőző teljesítményt nyújt, amikor lehetőséget kap Nagelsmanntól, a klub akár újra leülhet vele tárgyalni a nyáron.

Nagyon sok sikert kívánunk és üdv a Bayernben, Daley!

Minden, amit Daley Blindről tudni kell!
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Hogyan illik be Blind Nagelsmann játékrendszerébe?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top