Egyéb

Jeles momentumok Uli Hoeneß karrierjébenKevés személy játszott olyan nagy szerepet a Bayern sikertörténetének alakításában, mint Uli Hoeneß, aki játékosként, vezérigazgatóként, vezetőtanács tagként és elnökként a klub egyik legmeghatározóbb alakja lett. 71. születésnapja alkalmából igyekeztünk visszatekinteni a leköszönő elnök müncheni karrierjének legemlékezetesebb pillanataira.

Egy nagyszerű pályafutás kezdete

Uli Hoeneß FC Bayern DFB Cup

Hoeneß első trófeája a Bayern színeiben

Uli Hoeneß 1970-ben, 18 évesen csatlakozott a Bayernhez nevelőegyesületétől, a TSG Ulm klubtól. Lenyűgöző teljesítményével azonnal mély benyomást keltett, így nem is volt kérdés, hogy az akkori edző, Udo Lattek már az első szezonjában állandó kezdőjátékossá jelölte ki, így olyan sztárok mellett léphetett pályára és fejlődhetett folyamatosan, mint Sepp Maier, Franz Beckenbauer és Gerd Müller. Abban az idényben ugyan végül nem lett német bajnok a csapat, a Német-Kupát azonban sikerült behúzni a Köln 2-1-es legyőzésével a döntőben. Ez volt Hoeneß első trófeája Bayern-játékosként – a 10-ből.

Legendás csatárpáros

Gerd Müller Uli Hoeneß FC Bayern

A Müller-Hoeneß csatárpáros állandó veszélyforrás volt az ellenfél kapujára

Bemutatkozását követően Hoeneß – cselezőkészségének, fáradhatatlanságának és kiváló játékintelligenciájának köszönhetően – pár évvel később már Európa egyik legjobb középcsatárává nőtte ki magát. Ezáltal a nála 7 évvel idősebb Gerd Müller társaként egy legendás csatárpáros alakult ki Münchenben, amely együtt 53 gólt termelt Hoeneß második és harmadik szezonjában egyaránt.

Európa csúcsán

Uli Hoeneß FC Bayern 1974 European Cup

Hoeneß duplázik az Atlético Madrid elleni 1974-es BEK döntőben

Ha visszalapozunk a Bayern történelemkönyvében, nem mehetünk el szó nélkül az 1974-es év mellett. Mindössze 9 évvel a német élvonalba való feljutás után a Bayern lett az első német csapat, amely megnyerte a mai Bajnokok Ligája (BL) elődjét,  bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK). A döntőben az Atlético Madrid volt az ellenfél. A meccs  hosszabbítás után 1–1-es döntetlennel ért véget, ezért a szabályok szerint újra le kellett játszani azt. A megismételt mérkőzésen kedvenceink 4-0 arányban győzték le a madridiakat, ebből 2 gólt Hoeneß, 2 gólt pedig Müller szerzett. Ez egy olyan siker volt, amelyre ma is szívesen emlékszik vissza a tiszteletbeli elnök: „Játékosként ez volt a legboldogabb pillanatom a Bayern színeiben.”

A vezetői karrier

Uli Hoeneß office FC Bayern

Hoeneß 1979 nyarán már a klub vezérigazgatója volt

Hoeneß összesen 341 alkalommal lépett pályára Bayern-mezben, amely során 112 gólt szerzett és 61 gólpasszt osztott ki. 1979-ben aztán egy kellemetlen térdsérülés miatt kénytelen volt idő előtt szögre akasztani a cipőt. A visszavonulás ellenére a klub kötelékében maradt és 27 évesen a Bundesliga történelmének legfiatalabb vezérigazgatója lett. A kezdetben csupán 22 stábtagból álló klubból Hoeneß egy olyan klubot varázsolt, amelyet világviszonylatban is elismertek. A most 71 éves Uli már akkor is a következő elvhez ragaszkodott: „Ez nem munka számomra, hanem szenvedély.”

Egy különleges átigazolás

Uli Hoeneß, Dieter Hoeneß, 1979

1979-ben a fiatal vezérigazgató Münchenbe csábítja öccsét, Dietert

Hoeneß a klub vezérigazgatójaként számos  bombaigazolást bonyolított le és pl. Michael Ballack, Frank Ribéry vagy épp Arjen Robben leigazolásával világsztárokat hozott Münchenbe. Hoeneß több évtizeden keresztül bizonyította varázslatos munkáját az átigazolási piacon, amellyel nagyban hozzájárult a Bayern sikertörténetének kifaragásához. Az egyik legjelentősebb igazolását azonban 1979 nyarán vitte végbe, amikor öccsét, Dieter Hoeneß-t csábította el Stuttgartból. Ez a transzfer azonnal kifizetődő volt, mivel Dieter az első szezonjában rögtön 16 gólt szerzett Münchenben.

A fáradhatatlan győztes

Uli Hoeneß, 2001 Champions League

A 2001-BL győzelem után a játékosok a magasba emelik Hoeneß-t

Hoeneß nemcsak vezérigazgatóként, hanem klubelnökként is az európai labdarúgás csúcsára vezette a Bayern-t. Regnálása alatt a klub 21 bajnoki címet, 12 Német-Kupát és 2 BL-trófeát nyert. Ezen sikerek közül talán maga Uli számára is a 2001-es BL-győzelem volt a legfontosabb, amikor is május 23-án Milánóban a müncheniek egy Valencia elleni drámai döntőt követően 25 év várakozás után ülhettek fel ismét Európa trónjára. Hoeneß pályafutása során így negyedszer, vezetőként pedig először emelhette magasba a BL-serleget, miután 1974-ben, 1975-ben és 1976-ban játékosként zsinórban három alkalommal is megnyerte az.

Érzelmes leköszönés

Uli Hoeneß, 2019 annual general meeting

Hoeneß 6000 klubtagtól búcsúzik el a 2019-es éves közgyűlésen

Közel 50 év vezérigazgatói, vezetőtanács tagi és klubelnöki tisztségben eltöltött év után a 2019-es éves közgyűlésen Hoeneß elbúcsúzott és bejelentette nyugdíjba vonulását. A „Mr FC Bayern” néven is ismert Uli nemcsak számos sportsikerhez vezette a müncheni klubot, hanem globális márkává is fejlesztette azt,  jelenleg ugyanis világviszonylatban a Bayern rendelkezik a legtöbb klubtaggal. A leköszönés után a közgyűlésen résztvevő 6000 klubtag több percig állva tapsolta és a nevén skandálta, ő pedig csak meghajolt és ennyit mondott: „Csodálatos időszak volt. De most vége. Köszönöm.”

Életéről a klub egy bő 40 perces dokumentumfilmet is készített, ez az alábbi linken tekinthető meg. 

Jeles momentumok Uli Hoeneß karrierjében
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top