Portré

Jamal Musiala, a Bayern varázslótanoncaA Bayern München 19 esztendős zsenije, Jamal Musiala már több mint három éve szolgálja a klubot. Az elmúlt hetekben szenzációs teljesítményekkel robbant be a kezdőbe, mi pedig arra gondoltunk, összeszedünk róla minden érdekes információt, hogy minél jobban meg tudjátok ismerni őt. Szó lesz az ifikarrierjéről, az első két bayernes évéről, a játékstílusáról, a társaival való kapcsolatáról és a mindennapjairól.

Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller – három olyan labdarúgó a Bayern München történetében, akik fiatalkoruk óta meghatározó játékosai voltak a csapatnak és drukkerek millióinak okoztak örömet hétről hétre, arról nem is beszélve, hogy igazi szurkolói kedvencek voltak. Amikor Jamal Musialát látjuk, valami ilyesminek az előszelét érezhetjük.

Musiala az előző szezonban töltötte be a 18. életévét, de így is rendkívüli számokat produkált, ebben a szezonban pedig kezdőjátékosként alkothat nagyot. A szezon első három tétmeccsén öt gólban való közreműködése volt és ugyan még nagyon a szezon elején vagyunk, mindent összevetve úgy tűnik, a határ számára csakis a csillagos ég.Micsoda csapat, micsoda Musiala!

Út a Bayernig

Jamal 2003. február 26-án, Stuttgartban látta meg a napvilágot nigériai édesapja és lengyel származású német édesanyja elsőszülött gyermekeként. Azóta egy húga és egy öccse született, akikkel pár évig a hesseni Fulda településén éltek, majd amikor Jamal hét esztendős volt, a család Londonba költözött.

Ezután indult be igazán a futballkarrier: előbb a Southampton szerződtette őt, majd pár hónap múlva a Chelsea akadémiájára került. Ez a két klub rendelkezik Anglia legjobb futballsulijával.

Az áttörések természetesen már tinédzserkorában érkeztek: Anglia U15-ös együttesébe már 13 évesen meghívót kapott és két évvel később már az U18-asok közt focizott. Miközben 2016 és 2020 között az angolok korosztályos csapataiban szerepelt, 2018-ban két meccset a német U16-os együttesben is játszott. Ezt követően Jamalnak meg kellett hoznia egy komoly döntést, de erről majd egy kicsit később…

2019 júliusában, mindössze 16 évesen aláírt a Bayernhez és a müncheni Campuson ott folytatta, ahol Londonban abbahagyta. A rekordbajnok U17-es csapatából hamar az U19-esekhez került, majd pár nappal a 2020 márciusában robbanó koronavírus-járvány előtt már a tartalékcsapatnak, a Bayern München II-nek udvarolt a profi debütálás reményében.

Édesanyja, Carolin, húga, Latisha, édesapja, Daniel és a kicsi Jamal.

Akkor ugyanis a Kisbayern német harmadosztályban, a 3. Ligában szerepelt, amely professzionális szintnek számít. Amikor aztán júniusban újraindult a futballélet, Jamal bemutatkozhatott és a második meccsén már összejött neki a duplázás is. Ezzel ő lett a harmadik vonal történetének második legfiatalabb gólszerzője.

Két héttel később pedig egy még nagyobb álma vált valóra: Hansi Flick irányítása alatt 2020. június 20-án 17 évesen és 115 naposan a Bayern történetének legfiatalabban pályára lépő labdarúgója lett. Az azóta eltelt bő két év során a harmadik helyre csúszott vissza a listán, viszont ebben az időszakban történt egy s más a pályafutásában.

Ugyan akkor még nem mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, ott volt a csapattal a lisszaboni Bajnokok Ligája-fináléban, ahol együtt ünnepelhetett a nagyokkal és még aranyérmet is akasztottak a nyakába. A Bayern II-ben pedig elképesztő tettet hajtott végre, amikor elhódította a 3. Liga trófeáját, a tartalékklub történetében először.Why Jamal Musiala could be the next big find by Manchester United

2020 júniusában debütált.

A profik közt

A 2020/21-es idényt már a nagyokkal kezdte. A felkészülés után Flick igyekezett minden sorozatban pályára küldeni őt. A Bundesliga első meccsnapján pedig rögtön be is talált, ezzel 2020 szeptemberében ő lett a klub történetének legfiatalabb gólszerzője. Négy játékhéttel később újabb gólt szerzett, majd egy Lipcse elleni rangadó során is villant.

Akkor még mindig csak 17 éves volt, de a szezon során folyamatosan értékes játékperceket kapott és elhódította az UEFA- illetve a Német Szuperkupát és a klubvilágbajnoki trófeát is.

2021 elején aztán nagyot fordult vele a világ: 18. születésnapja előtt három nappal gólt szerzett a Bajnokok Ligájában (4-1 vs. Lazio), másnap aztán hivatalos közleményt adott ki arról, hogy válogatott szinten Németországot fogja képviselni, majd március 5-én aláírta első profi szerződését a klubbal, 25-én pedig bemutatkozott a német felnőttválogatottban.

Az év nyarán ő lett a Nationalelf történetének legfiatalabb világeseményen szereplő labdarúgója, amikor Magyarország ellen 2-2-es döntetlent játszott csapatával.

Ha úgy tetszik, már a 2021/22-es szezonját is komoly áttörésnek lehet nevezni. Az új tréner, Julian Nagelsmann alatt fontos kerettag lett és összesen 40 mérkőzésen játszott. 30 ligameccsen 5-5 gólt és asszisztot jegyzett és csak két karanténba vonulás választotta el attól, hogy minden egyes Bajnokok Ligája-találkozón bevesse őt a mester.

Betalált a Barcelona ellen, a Dortmund elleni „bajnoki döntő” során, a szezon elején pedig majdnem mesterhármast lőtt a kupában, de végül a harmadik gólját öngólnak írták be. Idén márciusban már az 50. Bundesliga-találkozóján játszott – ezzel természetesen ő lett a klubtörténelem legfiatalabbja, akinek ez összejött.

„Jamal szabadon játssza a focit. Ezt pedig nagyon jó látni. Több poszton képes focizni, ezt megmutatta a Bayernben is. Nem árt elgondolkodnunk azon, hogy hatosként játszassuk őt. Nagyon okosan szerel és mindig odateszi a lábát, hogy labdát szerezzen.” – ezt pedig már Hansi Flick mondta róla egy válogatott szünetben tartott sajtótájékoztatón, már a németek szövetségi kapitányaként, utalva arra, hogy Jamal mind a münchenieknél, mind a nemzeti tizenegyben jól teljesített egy visszavontabb, védekezőbb szerepkörben is.Musiala plays as if he has a magnet on his foot' - Bayern Munich starlet working on faults with athletics coach | Goal.com UK

Ehizibue ezen a képen lefeküdt aludni.

A varázslótanonc titka

És ha már a sokoldalúsága, akkor térjünk rá Jamal játékstílusára. De még mielőtt ezt megtennénk, muszáj pár sort írnunk arról a tulajdonságáról is, ami miatt igazi kedvencé vált és amely után egyáltalán nem véletlen az, hogy a legutóbbi, Wolfsburg elleni 2-0-ás győzelem során – amikor a mezőny egyik legjobbjaként gólt szerzett -, az Allianz Arena közönsége állva tapsolva köszönte meg a játékát.

„Ő egy hihetetlenül alázatos játékos, aki mindig csak tanulni és fejlődni akar. Nagyon örülök annak, hogy vastapssal köszöntötték. Számára az a legfontosabb, hogy előre tekintsen és nyomatékosítsa az ilyen teljesítményeket.” – mondta róla Julian Nagelsmann a hétvégi győzelem után.

Musiala szerénysége és visszafogott magatartása nagyon szimpatikussá tette őt a Bayern drukkerei között. A klublegenda, Lothar Matthäus nemrég úgy nyilatkozott róla a Skynak, hogy amennyiben továbbra is ragaszkodik ehhez a jelleméhez, akkor egy napon a világ legjobb játékosa lehet belőle. Mindenesetre az sem véletlen, hogy az előző szezonban megnyert Salátástálat ő helyezhette el a Bayern hivatalos múzeumában.

Az említett megbízás

„Imádok a pályán lenni, akárhol is játszom. De mióta fiatalon elkezdtem focizni, a leggyakrabban a támadósorban szerepeltem. Szélsőként vagy tízesként. Ezeken a posztokon érzem a legkellemesebben magam. De minden pozíciót élvezek és mindent elvállalok, mert ez jót tesz a fejlődésemnek.”

Ahogy olvasható, Jamalnak mindegy, hol kap lehetőséget. Kezdjük azokkal az esetekkel, amikor Kimmich mellett, hatos szerepkörben játszott. Ilyenkor az a kvalitása érzékelhető a legjobban, hogy az őt körülvevő letámadó játékosok ellenére is képes pontosan megjátszani a labdát. Amennyiben ezek az ellenfelei labdaszerzési kísérletekkel párharcra kényszerítik őt, fizikumának próbára tétele helyett inkább technikai képzettségével szabadul ki a helyzetből.

Így tehát nem csak az egy az egy elleni helyzetekben jön jól a cselezési készsége. Szélsőként, illetve a középpálya közepén is 32 km/h-ás sebességre képes. Ez némileg furán hathat, hiszen sosem azt látjuk, hogy sprintelve, majd a szélről becselezve lő gólt, sokkal inkább középen veszélyes. Ennek az az oka, hogy Jamal egy fokkal beljebb, az úgynevezett félterületekből indul. Nagelsmann izgalmas támadórendszerében nincsenek klasszikus szélsők és a felállásokban ott jelölt játékosok is gyakran ezekben a félterületekben mozognak, majd cserélnek helyet egymással.

Nagelsmann rendszerében kiválóan mozog.

Musiala legfőbb erényei közé tartozik a kiszámíthatatlansága, a robbanékonysága és a labdafedezése. Érdemes megnézni a Wolfsburg ellen szerzett találatát és azt, hogy milyen helyzetből jutott el átlövési lehetőségig – ami sikeresnek bizonyult.

Lövőtechnikája is nagyszerű. Nem véletlen, hogy ő lett a Bayern történetének első labdarúgója, aki 20 éves kora előtt 14 bajnoki gólt jegyzett. Jó kiszolgáló és kitűnő szeme van a kulcspasszok megtalálásához. Az új szezon első három tétmeccsén hetet (!) jegyzett ebből a fajtából. Az új, igazi középcsatár nélküli, rugalmas és gyors 4-2-2-2-es rendszerben szabadon mozoghat, ami még inkább kiemelheti ezeket a képességeket.

A mögötte védekező Kimmich, Sabitzer duó jelenlétének köszönhetően nem kell aggódnia a védekezésen, amikor a Bayern birtokolja a labdát, ugyanakkor az ellenfél gyors megindulásainál kulcsfontosságú szerep járulhat rá. A két bajnoki mérkőzés alatt összehozott öt labdaszerzése és a közel 60%-os sikeressége a párharcokban mutatja, hogy ugyan Müllerrel együtt ők a támadások karmesterei, de ha kell beállnak a rezesbandába is és odalépnek, ha kontrázna az ellenfél.

Ismert tehát, hogy mi a titka a pályán, de mégis hogyan dolgozik azért a kulisszák mögött, hogy minél jobbá fejlessze ezen képességeit?A legjobbaktól tanul.

Maximalista magánélet

A Bild korábbi cikke szerint Jamal számára a családja a legfontosabb, akiknek nagyon sokat köszönhet. Édesanyja, Carolin sokáig fuvarozta őt az edzésekre és miután profi lett, még sokáig a szüleivel élt.

Tavaly novemberben szerezte meg a jogosítványát, de nem sportautóval, hanem egy elektromos Audi A3-mal jár a Säbenerre. A lap úgy tudja, a nyári vakáció során sem utazott luxus nyaralóhelyekre, hanem sokáig Londonban volt, ahol meglátogatta ottani barátait. Közülük Tino Livramentót érdemes kiemelni, aki szintén nagy áttörést ért el (a Sotonban) és akivel együtt szerepeltek a Chelsea akadémiáján is. Gyakran játszanak egymással PlayStationön.

A csapaton belül Joshua Zirkzee, Alphonso Davies és Leroy Sané a legjobb haverja. Utóbbi adta neki a Bambi becenevet is, amelyre nagyon büszke. Persze mindenkivel nagyon jóban van és mostanra már tökéletesen beilleszkedett a csapatba.

FC Bayern München: Die außergewöhnliche Geschichte von Jamal Musiala in Bildern | Goal.com

A felső sorban jobbról a harmadik a Hapkido-növendékek közt.

Müller igazi apukaként figyel rá: a klublegenda mindig azt tanácsolja Bambinak, hogy „menjen be a tizenhatoson belülre és legyen veszélyes”. A csodatini perfekcionizmusa mellett sem szabad elmenni szó nélkül. Mint minden labdarúgónak, neki is fontos, hogy elkerülje a sérüléseket, ezért a tizenhatoson belül összeszedett rúgások után egyéni gyakorlatokkal edzi a lábát.

Nagyon odafigyel a fizikumára és már a szezonstart előtt egy héttel nekilátott az edzésnek. Külön szakemberrel egyeztet a jobb regeneráció érdekében. Fontosnak tartja a helyes alvásrendet is. Táplálkozási szakértőjével pedig rájöttek arra, hogy a teste nem reagál jól a tésztára és a búzára, ezért mostanában több burgonyát fogyaszt.

Más sportokban is tehetséges: nagy Steph Curry- és Golden State Warriors-fan és imádja a kosárlabdát. Még amikor általános iskolás volt, egy koreai harcművészetet, a hapkidót is elsajátította. Rögbizett és korábban még egy sakk-klubban is szerepelt.

Látszik tehát, hogy sikeréhes és minden lehetőséget megragad, hogy testileg és lelkileg is 100%-os állapotban legyen.It's fun to be up front′ – Bayern Munich's Jamal Musiala excels again | Sports | German football and major international sports news | DW | 14.08.2022

Még ilyet!

És hogy mire lehet számítani tőle az előttünk álló évadban? Ezt pontosan nem tudjuk megmondani. Hosszú lesz ez a futballév, amelynek a közepén ott lesz egy világbajnokság is. Ami Musialát illeti, biztosak lehetünk abban, hogy mindent megtesz majd azért, hogy az összes versenysorozatban maradandót alkosson a csapat részeként.

Amit az első három tétmeccs után tudunk, az az, hogy őt választották a Bundesliga első két játéknapjának legjobb játékosává és ő a góllövőlista vezetője. Hatalmas szezont futhat és a Bayern München ékkövének számít.

Jamal Musiala, a Bayern varázslótanonca
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top