Elemzés

Zirkzee: A kölcsönszerződés pozitív példája

A több játéklehetőség és a fejlődés érdekében a Bayern fiatal támadója, Joshua Zirkzee Belgiumba ment kölcsönbe és az Anderlecht csapatánál próbál kitörni, egyelőre sikeresen: 12 meccsen 6 gól és 2 assziszt a mérlege. Elemzésünkben a 20 éves holland játékosban rejlő potenciált és képességeket igyekszünk felszínre hozni.

Az előkészítő hamis kilences

Zirkzee folyamatosan változtatja a helyét a támadóharmadban, de labdabirtoklásnál általában az ellenfél védelme mögött, utolsó emberként helyezkedik. Magas termete (193 cm) ellenére azonban ezt nem nagyon tudja kihasználni, az idei szezon statisztikái szerint ugyanis fejpárbajainak csupán egyharmadát (33,3%) nyeri meg. Hamis kilencesként viszont tökéletesen mozog és rendre magával húzza az ellenfél védőit, amivel óriási területeket nyit meg a csapattársai számára. Ladbakezelése elég meggyőző, amivel magabiztosan meg tudja tartani a játékszert támadásépítés során. A cselek terén is elég jó mutatói vannak, idén meccsenként átlagosan 4 cselt mutat be, amelyeknek közel fele (41,2%) sikeres is. Gyorsaságának köszönhetően pedig nagyon könnyen képes lefordulni az ellenfeléről. Ezt az alábbi kép is jól ábrázolja: Zirkzee mélyen visszahúzódik, hogy labdát kapjon, amivel az ellenfél mindkét belső védőjét magával viszi. Miután megkapta a labdát, hirtelen lefordul és egy remek indítást intéz a védelem mögé besprintelő csapattársának.

Bundesliga 2021/22: Joshua Zirkzee at Anderlecht - scout report tactical analysis tactics

Hasonló jelenet látható a következő ábrán is: Zirkzee a helyezkedésének köszönhetően ismét két védő figyelmét is leköti, most viszont nem lefordul róluk a labdával, hanem egyetlen labdaérintésből megoldja az egy-kettőt és ismét tökéletes indítást ejt meg a védelem mögé, ahová csapattársa azonnal meg is érkezik.

Bundesliga 2021/22: Joshua Zirkzee at Anderlecht - scout report tactical analysis tactics

Intelligencia a támadóharmadban

Zirkzee rendkívül intelligensen mozog a támadóharmadban, mivel legtöbbször a beadások során nem szalad be az ötösön belülre. Azáltal pedig, hogy az ellenfél belső védői teljesen betömörülnek a kapujuk elé, a mögötte érkező védekező középpályás pedig lemarad róla, Joshua teljesen üresen marad a tizenegyespont környékén és tiszta lövőhelyzetbe kerül. Ezt tökéletesen szemlélteti az alábbi jelenet: jól látható, hogy 4 védő is ott tartózkodik Zirkzee közelében, de mindannyian legalább 2 méteres távolságra tőle.

Bundesliga 2021/22: Joshua Zirkzee at Anderlecht - scout report tactical analysis tactics

A támadásépítés során Zirkzee legtöbbször lesen tartózkodik, emiatt az ellenfél védői nem figyelnek rá, azzal viszont nincsenek tisztában, hogy ez is okos húzás a fiatal hollandtól. Joshua ameddig csak lehet, rendre próbál lesen maradni és csak akkor lépni vissza a védelem mögül, amikor már ténylegesen ziccerbe kerülhet. Erre pedig már az ellenfél védői nem képesek időben reagálni, Zirkzee így az intelligens helyezkedés és döntéshozatal segítségével ismét gólhelyzetbe kerül. Az alábbi képen jól látni, hogy  Joshua még a tizenhatos vonalánál is lesen van, pár másodperc múlva viszont már betalál az ellenfél kapujába.

Bundesliga 2021/22: Joshua Zirkzee at Anderlecht - scout report tactical analysis tactics

Védekezés és kontratámadás kimaxolva

Csatár létére Zirkzee elég masszívan részt vesz a védekezésben, amelyet szintén okosan végez. Nem hajtja ki magából a lelket a presszinggel, hanem  a középpályára hirtelen visszamozdulva okoz fejfájást az ellenfél támadásépítésben, mivel a remek időzítésnek köszönhetően zavaró tényezőként hat. Hátulról érkezve ugyanis az ellenfél középpályásai nem nagyon érzékelik jelenlétét. Az alábbi ábrán jól látható, hogy Joshua milyen hatékonyan húzódik vissza és szerez labdát.

Bundesliga 2021/22: Joshua Zirkzee at Anderlecht - scout report tactical analysis tactics

A labdaszerzés után pedig – amint az alábbi képen látszik – azonnal meglódul előre és megindítja a kontratámadást. Ha megszámoljuk, kiderül, hogy heten is az Anderlecht térfelén tartózkodnak az ellenfél játékosai közül, a nagy matematikatudást elővéve pedig így kiszámolható, hogy a kapuson kívül mindössze 3 védő maradt hátul. A kontra vége így mi más lenne, mint egy bámulatos Zirkzee-gól.

Bundesliga 2021/22: Joshua Zirkzee at Anderlecht - scout report tactical analysis tactics

Összegzés

Zirkzee tehát már a kölcsönszerződése első felében megmutatta azokat a képességeket és azt a potenciált, amelyre már rajtunk kívül a Bayern vezetői is felfigyelhettek. Ezáltal megállapítható, hogy ez a kölcsön egy remek döntés volt mindkét fél számára: Zirkzee folyamatosan játszik és fejlődik, a Bayern pedig csiszoltatja a 20 éves holland tehetségét. Ebben az ütemben haladva pedig a következő szezonra akár már véglegesen kerettag is lehet Münchenben. Ezért viszont továbbra is keményen kell dolgozni…

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top