Gazdaság

A Bundesliga szigorítana az új Pénzügyi Fair Play-szabályokon

Az Independent újságírója, Stefan Bienkowski írt arról, hogy az ECA (Európai Klubszövetség) és az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) milyen változtatásokat hozna a FFP (Pénzügyi Fair Play) szabálykönyvében, a Bundesliga pedig minderre hogyan reagált.

A 2022/23-as idénytől öt komoly változtatást akar eszközölni az UEFA és az ECA a Financial Fair Play-szabályokban (mindezt persze úgy is lehet értelmezni, hogy gyakorlatilag eltörölnék azokat), a Bundesliga illetékesei pedig ezek közül kettőt örömmel fogadtak. A maradék hárommal való szembenállás jól megmutatja, miért különbözik a német liga Európa topbajnokságaitól – gazdasági és klubpolitikai értelemben.



A klubok tulajdonosai jelenleg 30 milliónyi felhalmozott adósságot fizethetnek ki hároméves időközönként. Az új szabályok eltörölnék ezt a limitet és engednék, hogy a tulajok bármekkora mínuszt képesek legyenek eltörölni a saját vagyonukból. Természetesen ez egy komoly előny olyan klubok számára, amelyeknek szupergazdag tulajdonosai vannak, mint például a Manchester Citynek vagy a PSG-nek.

A második problémát a transzfer- és fizetési sapka jelenti. Az ECA szeretné, hogyha a klubok az új törvény után bevételük maximum 70%-át fordíthatnák átigazolásokra és a játékosaik fizetésére. A Bundesliga támogatja ezt a szabályt, de jobban örülne, ha alacsonyabb lenne a százalékszám. Az ECA egyébként mindezt csak a 25 aktuális UEFA-sorozatra nevezett játékos esetében tartatná be. A német bajnokság ebben az esetben úgy vélekedik, hogy az egész felnőtt kereten kéne alkalmazni ezt a szabályt. Ezzel a nagyobb európai klubok nem tudnának külön második és harmadik számú keretet építeni a hazai sorozatokra.



Wie die Uefa das neue Financial Fairplay plant - Bundesliga lehnt drei Kernpunkte ab

Nasser Al-Khelaifi amellett, hogy a PSG tulajdonosa, 2019 óta a végrehajtó bizottság vezetője, majd a Szuperliga-botrány után a Klubszövetség legfőbb embere lett.

A Bundesliga emellett szeretné, ha a Financial Fair Play szabályai közé tartozna az is, hogy a klubok mennyit költhetnek szezononként átigazolásokra és játékosfizetésekre. A vonalat 400-500 millió euró környékén húznák meg.

A harmadik vitatárgy a Financial Fair Playt ellenző klubokra kirótt büntetéseket érinti. Az ECA úgy vélekedik, hogy egy úgynevezett „luxusadót” kéne létrehozni, amellyel a szabályszegőket büntetnék meg, majd a kifizetett büntetés összegét elosztanák a szabályokat követők közt. A Bundesliga értelmetlennek tartja ezt a gondolatmenetet, hiszen a gazdag tulajdonosok könnyen kifizethetik az összegeket, majd továbbállhatnak.

A német klubok ellenkezéséről először a Bild írt, ezt követte le a fent említett újságíró a Twitteren.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top