Elemzés

Goretzka: Az ész és az erő kombinációja

A klub csütörtök délelőtt bejelentette, hogy Kimmich után Goretzka szerződését is meghosszabbította Münchenben. A középpályás 5 éves kontraktust írt alá, egészen 2026 nyaráig. Ennek apropóján egy játékoselemzés révén arra próbálunk rávilágítani, hogy Leon mennyire fontos láncszeme a jelenlegi bajor gépezetnek.

Kulcsszerep a labdakihozatalban

Érkezése óta Goretzka az elmúlt 3 évben több poszton is játszott már a Bayern középpályáján: az elején támadó középpályásként (CAM) lépett pályára, az utóbbi időben viszont box-to-box középpályás (CM) lett, ahol világklasszis játékossá fejlődött Kimmich állandó társaként. Ezzel pedig nemcsak maga Leon találta meg a neki megfelelő szerepkört, hanem a csapat játéka is rendkívül stabillá vált a középpályán. Ez a fejlődés viszont nem ment zökkenőmentesen. Amikor a 8-as posztra került, Goretzka a vártnál jóval támadóbb szellemben lépett pályára, ami azt eredményezte, hogy rendre magára hagyta a másik középpályást (Kimmich/Thiago) a támadásépítés során, ennek pedig elég sokszor labdavesztés lett az eredménye.

Goretzka nem vesz részt a labdakihozatalban

Ebből aztán olyan mértékben tanult, hogy azóta folyamatosan részt vesz a labdakihozatalban, amelynek következtében a csapat sokkal könnyebben meg tudja tartani a labdát a középpályán és azonnal előre is tudja játszani azt a támadóharmad felé.

Goretzka részt vesz a labdakihozatalban

Amikor pedig a labda fel is ér a támadóharmadba, Goretzka a remek indításai után azonnal sprintelni kezd előre és a második hullámból érkezve szerzi a legtöbb gólját. Brilliáns meglátásainak és robbanékonyságának köszönhetően tehát óriási szerepet játszik a Bayern támadásépítésében és egyes esetekben az akciók befejezésében is.

Remek meglátás és indítás középről

Védekezés mesterfokon

Nem sok olyan box-to-box középpályás van jelenleg, aki a Goretzkáéhoz hasonló védekező képességekkel rendelkezik. Fizikumának köszönhetően rengeteg párharcot nyer (beleértve a fejpárbajokat is), sebességét kihasználva óriás területeket tud lefedni, agresszivitásával hatékonyan presszingel, intelligenciájával pedig kitűnően olvassa a játékot. Ezek kombinációja adja azt, hogy Leon miért szerez olyan sok labdát a középpályán. Amióta az új szerepkörében (tipikus 8-as poszt) játszik, összességében Goretzka óriási erősítést jelent a védekezés során. Sokszor van olyan eset is, hogy a védelem mögé sprintelő és labdát kapó ellenfeleket is ő maga szereli le a fentebb felsorolt képességeinek köszönhetően. Ezt igazolja az alábbi képsor is, amikor az Alaba és Hernández mögé érkező indítást maga Goretzka füleli le – a középpályáról visszasprintelve. Az FBref statisztikai oldal szerint Goretzka az előző szezonban összesen 23 labdaszerzést jegyzett a Bundesligában.

Goretzka ezen remek védekező képességei a Bayern hatékony presszingjét is elősegítették, korábban Flick, most pedig Nagelsmann irányítása alatt is. Amikor a csapat labdát veszít, Leon rendre felméri a helyzetet annak érdekében, hogy minél hamarabb vissza lehessen szerezni a játékszert és csak ezután kezd el letámadni.

Gyors labdaszerzés Goretzka presszingje révén

A Kimmich-kapcsolat

Goretzka új szerepköre Kimmich számára is jól jött, mivel Joshua védekező középpályásként is szeret gyakran bekapcsolódni a támadásépítésbe, ezért sokszor előre is nyomul középen, miközben Leon hátrébb marad és fedezi a területeket. Ezt jól látni az alábbi ábrán is: Kimmich elől van, a Bayern labdát veszít, Goretzka viszont hátrébb van és biztosítani tudja a gyors labdaszerzést, amely így nem eredményez kontratámadást az ellenfél részéről.

Ez nemcsak támadás, hanem védekezés során is hasznos, mivel eladott labdákat követően sokszor előfordul, hogy Kimmich azonnali hatállyal megtámadja az ellenfelet a gyors labdaszerzés érdekében. Goretzka pedig ezúttal is hátrébb húzódik, hogy fedezze a társa pozícióját. Erre az alábbi jelenetsor is jó példával bír.

Kimmich letámad, mégis Goretzka szerez labdát hátul

Erős fizikumuknak és dinamikájuknak köszönhetően Kimmich és Goretzka remek párost alkotnak a középpályán és egymás mozgását figyelve kiválóan fedezik a területeket a hátvédsor előtt. Ezt jól szemlélteti az alábbi ábra is, ahol Joshua és Leon közösen oldják meg a labdaszerzést.

Életveszélyes a támadóharmadban

Goretzka középpályásként is mindig veszélyt jelent az ellenfél kapujára. Ugyan nem akkora cselgép, mint Thiago volt, mégis sebességének és robusztus termetének köszönhetően szinte lehetetlen megállítani őt, ha megindul a kapu felé. Ez a Leverkusen védőinek sem sikerült az alábbi képsoron.

Goretzka 3 védő között sprintel el a kapu felé

Ahogy azt fentebb is említettük, Leon új szerepköre óta legtöbbször a második hullámból csatlakozik a támadójátékba, méghozzá rendkívüli hatékonysággal. Amíg az ellenfél védői Lewandowski, Müller szoros fogásával vannak elfoglalva a tizenhatoson belül, Goretzka extra-támadóként köszöni szépen a lehetőséget és berobbanva a begurított labdákat szinte mindig gólra váltja.

Goretzka a második hullámból érkezve talál be

Nem utolsó sorban a fejesei is nagyon veszélyesek, az erő és az időzítés mellett a mozgáskoordinációja is nagyban elősegíti ezt. Megkockáztatjuk, hogy Lewandowski után a legjobban Goretzka fejel a jelenlegi keretben. Amikor pedig nem sikerül akcióból gólt szerezni, a pontrúgásoknál lengyel csapattársa mellett ő is nagy erősítést jelenthet a csapat számára.

Goretzka-fejesgól 11 (!) méterről

Összegzés

Mindezeket figyelembe véve egyértelmű, hogy szerződést hosszabbított vele a klub, egy pedig biztos: a Kimmich-Goretzka duó közreműködésével a Bayern középpályájának jövője biztosítva van, továbbá azt is érdemes megjegyezni, hogy mindezt 10 millió eurós átigazolási összegből hozta össze a klub, ami a mai futballban nemcsak zsebpénznek, hanem csodának is számít.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top