Bundesliga

Az új Bundesliga-ellenfél: Bochum

Ami a Borussia Dortmundot illeti, elvesztettek egy Ruhr-vidéki riválist a kieső Schalke személyében, viszont a Bochum érkezésével máris kaptak egyet. A klub 11 év után tér vissza az első osztályba. Megmutatjuk, mit kell tudni a Bayern egyik szeptemberi ellenfeléről.

A VfL Bochum 1848 nem olyan idős, mint ahogyan azt a nevéből gondolja az ember. Mint a Wolfsburg és a Borussia Mönchengladbach esetében is megfigyelhető, a VfL rövidítés magyarra fordítva testnevelési egyesületet jelent, aminek a 19. századig visszanyúló történelme van. Ekkor alakultak ugyanis ezek a klubok, hogy segítsék a lakosság egészséges életmódját, leginkább a tornán keresztül.

Több, mint 100 évvel a klub hiavatlos nevében jelzett évszám után, 1949-ben alakult a fociegyesület. Akkortájt nem igazán volt ismert a csapat, legnagyobb eredményük pedig az volt, hogy 1968-ban amatőr fociklubként elérték a DFB-kupa fináléját. Három évvel később már a Bundesligában találták magukat és 22 évig ott is maradtak. Az ezt követő 17 évben többször is megjárták a másodosztályt, de sikerült maradandót is alkotniuk: 1997-ben bejutottak az UEFA-kupába. 2010-ben aztán ismét kiestek és a 2. Bundesligában maradtak több, mint egy évtizedig.

Tavaly első lett a Bochum – a második legjobb védelemmel.

Több igazi kulcsjátékosa is van a csapatnak: például Simon Zoller, aki a Kölnből lehet ismerős a Bundesliga szerelmeseinek. 76 Bundesliga-meccsén 11-szer volt eredményes korábban, tavaly a másodosztályban pedig 15-ször talált be. A támadósorban szinte az összes poszton bevethető – és nemrégiben vátl vegánná.

Danilo Soares is megfordult korábban az első osztályban. A rövid életű ingolstadti Bundesliga-szereplés egyik főszereplője volt. Ezután a Hoffenheimhez igazolt, de csak Bochumban találta meg önmagát. A brazil balhátvéd gyors a széleken és nemcsak párharcokban, hanem beadásokban is nagyszerű.

VfL Bochum: Vertrag mit Thomas Reis verlängert | Ruhrbarone

A tréner, Thomas Reis játékosként majd’ 200 meccset játszott a Bochumban 1995 és 2003 között, majd a női csapat irányítását vette át a múlt évtized elején. 2019-ben került a Bochum férfi felnőttcsapatának élére, a 2020/21-es szezonban pedig feljuttatta az együttest a Bundesligába. A 47 éves szakembert nagyon kedvelik a városban és jelenleg egy 2023-ig szóló szerződése van.

Ami a stadiont illeti, 1911-ben épült és azóta keresztülment pár renováción. Jelenleg 27600 néző befogadására alkalmas. A legelső válogatott meccs, amelyet ott játszottak, egy Németország-Magyarország volt. A végeredmény 0-0 lett.

A szurkolók pedig híresen jó kapcsolatban állnak a Bayernnel, miután a hetvenes években a két klub találkozóján egy müncheni szurkolóbrigádot megtámadtak és az egyik leghíresebb bochumi szurkolócsapat tagjai siettek a segítségükre.

Korábban egyébként háromszor is Bochum-játékos végzett a Bundesliga gólkirályaként: 1986-ban Stefan Kuntz (aki jelenleg a német utánpótlásválogatottaknál dolgozik), 2003-ban Thomas Christiansen (Panama jelenlegi szövetségi kapitánya) és 2007-ben Theofanis Gekas, aki egyébként a 2010-es világbajnoki selejtezők európai gólkirálya is volt.

A másik feljutóról, a Greuther Fürthről szóló cikkünket itt olvashatjátok el.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: A rekordgyőztes a másodosztály bajnoka ellen | Előzetes: Bayern vs. Bochum

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top