Egyéb

Musiala emberségből is jeles: gyermekkora ificsapatának segít

Amikor Jamal Musiala hétévesen Southamptonba költözött családjával, egy szót sem tudott angolul. A város amatőr ificsapata, a City Central FC viszont felkarolta őt és most, 18 esztendősen Bambi igyekszik visszaadni mindent, amit kapott tőlük.

Southampton belvárosa híres a multikulturalitásáról, a sokszínűségéről, ugyanakkor a lakosság 37 százaléka munkanélküli. A gazdag családok és a középosztály mellett rengeteg ember küzd a szegénységgel.



„Nem a legszebb pontja a világnak. Látni lehet, ahogyan prostituáltak dolgoznak az út szélén vagy éppen drogügyleteket kötnek fényes nappal. Ez sajnos a része a városnak.” – mondta a 45 éves Rosh Bhatti, aki Southamptont járva keresi az álmaikat hajszoló gyermekfocistákat. A legtehetségesebbeket az angol első osztályú Southampton FC akadémiájára, a Staplewood Campusra küldi, hogy próbajátékkal győzzék meg az ificsapatok vezetőit. A leendő profik számára viszont a City Central FC az első állomás.

We couldn't be more grateful' - How Bayern wonderkid Musiala is supporting children in Southampton | Goal.com

A Goal fényképe a futballista-tanoncokról.

Rosh tudja, miről beszél. 2001-ben alapította az egyesületet testvérével, Jazzal és egy évtizedig edzőként is dolgozott, ám a Southampton kiszúrta őt és a játékosmegfigyelői csapatába igazolta le. A 45 éves scout a diszkrimináció egyetlen formáját sem látta, mióta az említett korosztályos csapatnál dolgozik. A lurkók között életre szóló barátságok szövődnek, függetlenül attól, ki milyen családi környezetből származik.

Musiala meg tudja erősíteni ezt. A Bayern sztárja 2010 októberében került Southamptonba, hogy valóra váltsa álmát és profi focista legyen. A City Central nem csak a játéklehetőséget adta meg neki, de sok kapcsolatot is biztosított számára a városon belül és a klubon keresztül új barátokra is talált.

„Nem mindenkinek adatik meg az az esély, hogy egy topcsapat akadémiájára kerüljön. Jamal nagyon félénk volt, amikor először találkoztunk és egyáltalán nem tudott angolul. Nem is volt rá szüksége, mert a tehetsége magáért beszélt.” – mondta a szupertehetség egyik korábbi trénere.

LIFE: Jamal Musiala, Player Of Nigerian Descent W... - AllNews Nigeria

Musiala és családja, amikor a játékos az áttörésre készült.

Musiala egykori legjobb barátja, Levi Colwill jelenleg a Chelsea játékosa és kölcsönben a Huddersfield Town csapatát erősíti. Levi egyidős Jamallal és az akadémiás évek után együtt kerültek a Chelseahez is. Ők ketten a City Central nagy képviselői.

„Az Angliában eltöltött időszakom nagyon sokat jelent számomra. Nagyon hálás vagyok, hogy a City Central FC felkarolt engem, amikor még csak egy hétéves kissrác voltam Németországból, aki egy szót sem tudott angolul. A focin keresztül szereztem barátokat. A többiek és az edzőim nagyon bátorító hatással voltak rám és inspiráltak. Megkönnyítették a dolgomat. – montda Musiala a SPOX-nak.



Pont ez az oka annak, hogy a német válogatott támadó most igyekszik visszaadni valamit a klubnak és a közösségnek. Ő és a családja egy új ifitornát szervezett, amelyet Jamal Musiala City Central Cupnak neveztek el. A cél nem csak a klub anyagi helyzetének megsegítése (hiszen ezekben a nehéz időkben a City Centralnak sem megy az élet zökkenőmentesen), hanem az, hogy tiszteletet, empátiát és felelősséget tanítsanak a fiataloknak. Ezek azok az értékek, amelyek Musialát is segítették, hogy felküzdje magát a ranglétrán.

„Néhány edző már mesélte nekem, hogy a gyerekek nem szedik össze egyből a labdát, amikor végeznek az edzéssel, hanem egyre többször érdeklődnek a trénerektől és kérdezik, hogy miben segíthetnek nekik.” – említette meg Musiala, aki nagyon büszke a kezdeményezésére.

FC Bayern Munich - How Jamal Musiala supports children from Southampton: "We couldn't be more grateful" - Hesgoal

A Bambi becenévre hallgató Jamal példaképnek számít a gyerekek közt.

„Jamal nagyon nagy hatással van rájuk, szinte egy hős. Sok idősebb személy a közösségből még mindig emlékszik rá és ők is felnéznek rá. Az ő pozitívumai, hogy hihetetlenül alázatos és udvarias és nem szállt el magától, még ha nagyon gyorsan robbant is be a fociba. Ez az egyik kulccsa a sikerhez. A családja, főleg az édesanyja tanította ezt neki.” – mondta Rosh.

A koronavírus-korlátozások miatt Musiala még nem tudta meglátogatni a pályát, de rengeteg videoüzenetet küldött a gyerekeknek és pár aláírt mezt is elpostázott Angliába.

Ami a jól mutatja Jamal emberségét, az az, hogy a Central City elnöke, Dragos Cavasdan milyen szép szavakkal illette a még mindig csak 18 esztendős játékost:

„Nem lehetünk eléggé hálásak az égnek, hogy megismertük ezt a srácot. Az elképesztő focitudása mellett az, ahogyan az interjúk során beszél és ahogyan viselkedik a pályán, reményt ad, hogy még mindig vannak jól gondolkodó, értelmes emberek a futballban.”

via SPOX

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top