Hivatalos

Létrejött a Szuperliga – a Bayern és az egész futballvilág elhatárolódik

Hétfő hajnalban Anglia, Spanyolország és Olaszország legnagyobb csapatai közösen jelentették be weboldalaikon és a közösségi médiában, hogy létrehozták a Szuperliga egyesülését.

Már vasárnap folyamán egyre több pletykát és sajtóhírt lehetett olvasni arról a hírről, amelyet most hivatalosan is megerősítettek a csapatok: várhatóan a 2022/23-as szezontól Európai Szuperliga néven indul új hétközi sorozat a Real Madrid, a Barcelona, az Atlético Madrid, a Juventus, az AC Milan, az Inter Milan, és a hat nagy angol együttes, a Chelsea, a Manchester City, a Manchester United, a Liverpool, az Arsenal és a Tottenham, valamint további három még be nem jelentett klub részvételével.

A Bayern és a német bajnokság egésze, valamint a teljes futballvilág továbbra is kiáll az UEFA mellett, amely hivatalos közleményében jelezte, a Szuperligát kezdeményező klubokat eltiltja minden általuk rendezett eseménytől, beleértve a BL-t és az EL-t, illetve az Európa-bajnokságot. A szervezet vezetője, Aleksander Ceferin értekezletet tartott ma délután, mely során beszámolt a jelenlegi helyzetről, a klubok eltiltásáról és az új BL-rendszerről.

Mindemellett az említett 12 klub hazájának futballszövetsége és első osztályú bajnokságának vezetői is ellenzik az új sorozatot, ráadásul a FIFA is elhatárolódik minden nemű ilyen szerveződéstől.

BVB-Boss Watzke: Dortmunds Verhältnis zum FC Bayern ist dank Rummenigge entspannt - Tribuna.com

A két rivális klub, a Dortmund és a Bayern elnöke kiáll az UEFA mellett.



Az ESL (European Super League) közleménye:

„Európa 12 vezető futballklubja összeállt, hogy bejelentsen egy új héközi tornát, a Szuperligát, amelyet az Alapító Klubok irányítanak.

Az AC Milan, az Arsenal FC, az Atlético de Madrid, a Chelsea FC, az FC Barcelona, az FC Internazionale Milano, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid CF és a Tottenham Hotspur csatlakozott Alapító Klubként. Arra számítunk, hogy további három klub csatlakozik a nyitószezon előtt, minél hamarabb.

Előre tekintve, az Alapító Klubok igyekeznek tárgyalásokat folytatni az UEFA-val és a FIFA-val, hogy együttműködve dolgozzanak és a legjobb végkifejletet hozzák el az új liga és a futball számára.

A Szuperliga indulása akkorra tehető, amikor a világjárvány után újra stabillá válik az európai futball gazdasági modellje. Továbbá, már évek óta az Alapító Klubok azt a célt tűzték ki szemük elé, hogy minden idényben fejlesszék a színvonalát és az intenzitását a meglévő európai sorozatoknak és egy olyan lebonyolítást hozzanak létre a legjobb klubok és játékosok számára, amelyben rendszeresen megmérkőznek.

A járvány megmutatta, hogy a stratégiai látásmód és a fenntartható kereskedelmi megközelítés fontos, hogy megtartsuk az értékeket és az európai futballpiramis előnyeit. Az előző hónapokban alapos beszélgetések zajlottak a labdarúgásban érdekelt személyek között az európai sorozatok jövőjéről. Az Alapító Klubok úgy érezték, a beszélgetések után felhozott ötletek nem oldották volna meg a lényeges problémákat, amelyekbe beletartozik a magasabb színvonalú meccsek és a további pénzügyi erőforrások hiánya az egész futballpiramisban.”

Juve, vertice tra Andrea Agnelli e Florentino Perez alla Continassa - La Gazzetta dello Sport

Agnelli lemondott az Európai Klubszövetség elnöki pozíciójáról. (BBC)

A Szuperliga elnöke a Real klubvezetője, Florentino Perez lesz, míg a Juventus elnöke, Andrea Agnelli és a Manchester United társvezetője, Joel Glazer az alelnökök lesznek. Az UEFA végrehajtóbizottságának új tagja így a Bayern elnöke, Karl-Heinz Rummenigge lesz, aki nyilatkozott is az eseményekről:

„A Bayern nem vett részt a Szuperliga tervezésében. Meg vagyunk győzve arról, hogy a futball jelenlegi helyzete biztos lábakon áll. A Bayern üdvözli a Bajnokok Ligája megreformálását, hiszen úgy hisszük, hogy ez a jó lépés az európai futball fejlődésében. Nem gondolom, hogy a Szuperliga megoldja a koronavírus által létrejött problémákat. Minden európai klubnak együtt kell működnie, hogy a játékosok és az ügynökök fizetései racionálisabban működjenek a futballban.”

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top