Interjúk és nyilatkozatok

Kimmich: Miért éppen engem akart a Bayern?

Joshua Kimmich 2015-ös átigazolása óta sokak szívébe lopta be magát. Az elmúlt években sokan a csapatkapitányi szalagot követelték a világklasszis német karjára, akinek folytonos teljesítménye mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A Bayern játékosa az ESPN-nek adott interjút.

2013 nyara a Bayern München BL-győzelmétől és nagyszerű triplázásától volt hangos. Mint 2005 óta minden évben, akkor is kiosztották a Fritz Walter-díjakat, amelynek U18-as kategóriájában az akkoriban frissen Lipcsébe igazoló Joshua Kimmich kapta az ezüstérmet. A feltörekvő játékos egy évvel később már a magyarországi U19-es Európa-bajnokságon győzedelmeskedett német színekben.

2015-ben pedig élete ajánlatát kapta, amelyet a Bayern drukkereinek szerencséjére nem utasított vissza. Kimmich így emlékezett vissza azokra a napokra: „Gondoltam, [a Bayern] úgyis akármelyik középpályást, de akármelyik játékost is leigazolhatná a világon. Miért éppen engem akartak?”

„Ez a lépés számomra rendkívül nagy volt, de a legfontosabb is egyben. Szerencsére meg tudtam lépni és még mindig a Bayernnél vagyok. Remélem, büszkévé tettem a csapatot és a szurkolókat.”

Bundesliga champions Bayern Munich hold press conference to unveil new signings Douglas Costa and Joshua Kimmich | Daily Mail Online

Joshua (és Costa) bemutatása.

Több, mint hat évvel ezelőtti, a transzfert bejelentő cikkünkben írtuk, hogy Kimmich leigazolásának ötlete részben az akkori vezetőedzőnek, Pep Guardiolának volt köszönhető. A katalán tréner alatt lejátszott 36 mérkőzésén Joshua öt különböző poszton focizott. Legtöbbször a középpálya védekező részlegében szerepelt, de akadt olyan meccs is, amikor feljebb tolva kapott lehetőséget, ráadásul egy összecsapás erejéig a középpálya jobb oldalán is bevetette őt Guardiola.

Emlékezetes párharc volt, amikor a Juventus ellen a 173 centiméter átlagmagasságú Lahm, Kimmich középhátvéd-duóval ment tovább a Bayern a 2015/16-os szezon BL-nyolcaddöntőiben. Sőt, ekkor történt meg először Joshua karrierjében az is, hogy nem csak a védelem közepén, hanem a 2017-ben visszavonuló klublegenda, Philipp Lahm által bejátszott jobb-bekk pozícióban bizonyíthatott.

„A Guardiolával folytatott első párbeszédem arról szólt, hogy miért is akartak engem leigazolni és mit láttak bennem. [Pep] mindent megmutatott a taktikai térképén. Elképesztő volt. Olyan általam játszható pozíciókat mutatott, amelyekről azt sem tudtam, hogy képes vagyok ott focizni. Amikor már egy órát töltöttünk együtt, rengeteg mindent megmutatott. Elképesztő kezdés volt.” – mesélte Kimmich első napjáról a Bayern München berkein belül.

Bayern Munich news: Joshua Kimmich the natural heir to Philipp Lahm, says  Carlo Ancelotti | Goal.com

Kimmich már sokszor nyilatkozta, hogy nem szereti, ha Lahmhoz hasonlítják. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem tiszteli a Bayern egykori csapatkapitányát, akitől rengeteget tanult első két Münchenben töltött idényében. Ezen a képen a madridi Bajnokok Ligája-kiesés után ballag le a két játékos (2017).

Míg Guardiola a sokoldalúság elsajátításában játszott nagy szerepet Kimmich karrierjében, addig Xabi Alonso a középpályás poszt eleganciájára tanította az akkor húszas évei elején járó zsenit.

„Sokat segített, hiszen egy poszton játszottunk. Folyton próbálta elmondani, hogy muszáj azzal a lábammal kontrollálnom a labdát, amely előrébb van, így pedig be tudom játszani a játéktér egészét. A pályán való tájékozódással és a játékosaim helyezkedésével kapcsolatban is rengeteget tanított nekem.” – mondta Kimmich a Bayern egykori világbajnok spanyoljáról.

Bundesliga | “Joshua Kimmich's at a level where he could play for anyone” – former Bayern Munich star Xabi Alonso

Alonso utolsó Bayernben töltött idénye során vált Kimmich a Bayern egyik kulcsfigurájává.

No time to take a deep breath - that's how it continues for the CL winner - Archyde

Kultikussá váló kép: Joshua és Serge fekszik a lisszaboni gyepen, miután megnyerték a BL-döntőt.

Kimmich mára a világ labdarúgóinak elitjébe tartozik. Az előző szezon után jogosan kapott helyet – pályafutása során először – a FIFA éves álomcsapatában, ahová három klubtársát (Neuer, Davies, Lewandowski) is beválogatták.

„Sokat jelentett számomra az, hogy benne lehetek. Gyermekként és fiatalként nagyszerű volt látni a játékosokat ebben a csapatban, a világ legjobbjait. Hihetetlen, hogy egyikőjük lehetek ebben az évben.” – tette hozzá mondanivalójához a német játékos.

Sokak számára lehet példakép Joshua sokoldalúsága és teherbírása, valamint senkihez sem fogható ambíciózussága. Reméljük, még sokáig figyelhetjük játékát a Bayern mezében!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top