Két kapus-csapatkapitány, Timo Horn és Manuel Neuer nézhet farkasszemet egymással a ma délutáni Köln-Bayern találkozón. Összeszedtük, mit kell tudni a Bundesliga 6. fordulójában vendéglátó szerepet öltő hazaiakról és mutatjuk azt is, hogy mi újság a címvédő háza táján!

A két csapatról

A 1. FC Köln jelenleg az osztályozót érő 16. pozícióban szerénykedik, miután az első öt fordulóban nyeretlen maradt és mindössze ötször talált be éppen esedékes ellenfele hálójába. Rajta kívül csak a harmatgyenge Schalke és az eddigi összes meccsét elvesztő Mainz áll rosszabbul, ráadásul az eddig lejátszott bajnokikon viszonylag egyenrangú ellenfelekkel került szembe az Effzeh: a két feljutóval, a Bielefelddel és a Stuttgarttal is idegenben meccseltek, előbbitől 1-0-ra kikaptak, utóbbival pedig 1-1-es ikszet sikerült összehozniuk. Ha a mögöttünk hagyott 19/20-as évadra tekintünk vissza, akkor a kölniek már 15 mérkőzés óta nem örülhettek három pontnak – és őszintén, most sincsen túl sok esélyük, hogy mindhárom egységet otthontartsák.

Markus Gisdol csapatának legutóbb nélkülöznie kellett a veterán Anthony Modestét, illetve már korábban hosszú időre kidőlt a labdaügyes osztrák, Florian Kainzot is, akire azonban most sem számíthatnak a hazaiak szurkolói. Ott lesz viszont a csapatban a húszas évei elején kimagasló tehetségnek titulált hálóőr, Timo Horn is (aki a sérült Jonas Hectortól veheti át a csapatkapitányi karszalagot és aki 18 védésével a negyedik legjobban foglalkoztatott kapus) illetve a svéd Sebastian Andersson, aki ebben a szezonban két strigulát is behúzhatott már a góltáblán, ezzel pedig a Köln legeredményesebb kerettagja. A 29 esztendős középcsatár az előző szezonban a Union Berlin alkalmazásában csak egy Bundesliga-meccsen nem játszott, összesen pedig 15 gólban vállalt szerepet. A védelemben előfordulhat, hogy pályára lép a Fritz Walter-díjas balhátvéd-tehetség, Noah Katterbach is.

Mindössze egyetlen csapattag, Christian Clemens maradt meg az utolsó Bayernt legyőző kölni csapatból, amely 2011 februárjában 2-0-ás hátrányból verte meg 3-2-re az idény végén harmadik helyen záró bajorokat.

Goretzka gólt szerzett a Bayern legutóbbi mérkőzésén.



Ha már Bayern München, Hansi Flicknek jelenleg három sérülttel kell számolnia: Alphonso Davies hetekig nem játszhat és a már a szezon elején comsérülést szenvedő Nianzou, valamint a két bajnokira eltiltott Corentin Tolisso sem állhat az edző rendelkezésére. A keddi, Lokomotiv Moszkva elleni 2-1-es győzelem után, illetve jövőhét kedden sorra kerülő Salzburg-Bayern BL-csoportmeccs miatt Robert Lewandowski akár a padon kezdhet és a cserecsatár, Eric-Maxim Choupo-Moting startolhat. Ha ezen a poszton nem is, de a középpályán és a védelemben biztosan rotálni fog Flick.

A mérkőzés számokban

Lewandowski 14 Bundesliga-találkozón 12 gólt szerzett a Köln ellen. Nem csak ő, hanem Gnabry is imád a Billy kecskék ellen focizni, Serge 5 mérkőzésen 6 gólt jegyez ellenük – bár Lewa állítólag el sem utazott a helyszínre.

Timo Horn, Anthony Modeste és Marco Höger sem nyert még sosem a Bayern ellen, annak ellenére, hogy mindhárman 9-9 alkalommal próbálkoztak ellenük.

2013-ban Horst Heldt fedezte fel az akkor még Bochumban játszó Leon Goretzkát a Schalke sportigazgatójaként. A játékoskarrierje egy részét Kölnben töltő 50 éves szakember 2019 novembere óta dolgozik mostani ellenfelünknél.

Hansi Flick 1990 és 1993 között a Köln játékosa volt.

Hansi Flick együttese 22 lőtt gólnál jár már a bajnokságban, ami ennyi forduló után abszolút rekord. Egyébként a liga másik két legerdményesebb gárdája, a Lipcse és a Gladbach összesen 23 gólnál jár.

Nyilatkozatok

Markus Gisdol, a Köln trénere: A Bayern egy nagyon jó csapat nagyon jó játékosokkal. A lényeg, hogy megtaláljuk a megoldást, hogy vajon magasan támadjunk vagy mélységből vezessük offenzíváinkat. Meglátjuk, mi lesz. A futballban bármi megtörténhet. Mindig is akadtak nagy meglepetések.

Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője: Minden csapat megpróbálja ellenünk a legjobbját nyújtani. Nincs egyszerűbb motiválni egy olyan csapatot, amely a Bayern München ellen játszik. Harcolni fognak és megmutatják majd a fontos erényeiket – például belefognak menni a párharcokba.

Előzetes kezdőcsapatok

Köln: T. Horn – Wolf, Bornauw, Czichos, J. Horn – Skhiri, Höger – Limnios, Duda, Jakobs – Andersson

Bayern: Neuer – Sarr, Boateng, Alaba, Hernandez – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Sane – Choupo-Moting

A találkozót 15:30 perctől a Sport 1 csatornáján követhetitek, élőben!

Sorozatban nyolcadszorra nyerhetünk Kölnben | Előzetes: FCK – FCB
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top