Bajnokok Ligája

Ellenfélnéző: PSG



Vasárnap este 21 órától összecsap a Bayern München és a Paris Saint-Germain, hogy megvívják a harcot a klubfutball csúcsáért, a Bajnokok Ligája-trófeáért. Mutatjuk a francia bajnok történetét, jelenlegi keretüket és azt, hogy mire voltak képesek az idei szezonban.

Az 1970-ben alapított PSG Franciaország legsikeresebb együttese 43 bezsebelt címmel. A bajnokságot és a ligakupát kilencszer, illetve a kupát tizenháromszor nyerték meg. Két nemzetközi trófeájuk van: az 1995/96-os szezonban a Kupagyőztesek Európa-kupáját hódították el, 2001-ben pedig Intertotó-kupa győztesek lettek.

2013 óta egyébként rengeteget gazdagodott a párizsiak trófeagyűjteménye, hiszen az elmúlt hét esztendőben 25 címmel lettek gazdagabbak hazájukban (ebben az időszakban rajtuk kívül csak a Monacónak sikerült az első helyet megszereznie a bajnokságban – többek között egy bizonyos Kylian Mbappé zsenijének köszönhetően, még a 16/17-es idényben). Mivel a PSG 50 éves történelme során sosem jutott be a Bajnokok Ligája-fináléjába, egyértelműen fennállásuk legfontosabb mérkőzésére készülnek.

Thomas Tuchel még a mainzi regnálása idején számíthatott a bal oldalon látható Chupo-Moting játékára, de ahogyan ő, úgy az ex-Schalkés Julian Draxler és Thilo Kehrer is Párizsba költözött.

A keret legfontosabb láncszemei leginkább a támadósorban találhatók. Az egyenes kieséses szakaszban végre nem megsérülő és a PSG-t egészen a döntőig vezető Neymar klasszisa, a még mindig csak 21 esztendős Kylian Mbappé elképesztő tehetsége, illetve a nagy meccseken villogó Angel Di Maria játéka segítheti a franciákat. Természetesen erősítik a csapatot még tehetséges labdarúgók, mint például a karrierje során egyetlen BL-párharcot sem elvesztő háromszoros győztes Keylor Navas, a Kimpembe-Thiago Silva középhátvéd-kettős, illetve a középpálya motorjai, Marco Verratti és Ander Herrera, valamint a védekező középpályássá avanzsált Marquinhos. Korábbi Bayern-futballista is van a keretben: a Párizsban magára találó Juan Bernat.

A franciák játéka labdabirtoklásra épül, amely a már fentebb említett nagy sztárok és rutinos focisták megvillanásaival válik eredményessé. Tuchel taktikájához hozzátartozik, hogy a csapat nem épít támadást anélkül, hogy a labdát tartó játékosnak minimum két passzlehetősége meglenne. Az együttes 4-3-3-as felállásra épít, két labdaosztogató és egy szűrő középpályással.

Street football' - Neymar pulls off outrageous flick to set up PSG ...

A párizsiak is triplázásra készülnek.

Idén mindent megnyert a Paris Saint-Germain, amit csak lehet. A szezon elején a francia szuperkupát, később a Coupe de la Ligue (amely idén megszűnik), illetve a Coupe de France trófeáját is bezsebelték, valamint közben a félbeszakadt Ligue 1 küzdelmeiért is megkapták az aranyérmet a játékosok. A Bajnokok Ligájában is jól szerepeltek, ezt jelzi az eddigi öt bekapott góljuk, igaz ebből 2-2 találatot a mögöttük végző Real és a nyolcaddöntőbeli ellenfelük, a Dortmund vitt be a kapujukba. Reméljük, hogy nagycsapatként is a Bayern is tud rúgni nekik egy pár gólt, amellyel meglehet a müncheniek 6. BEK/BL címe is.

Ellenfélnéző: PSG
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top