Egyéb

Különös párhuzam segítette elő Davies átigazolásátAlphonso Davies neve világszerte ismertté vált a futballrajongók számára. A 19 éves, afrikai menekültből lett kanadai állampolgárságú villámléptű válogatott-játékos az elmúlt évben mutatott lehengerlő játékstílusa és szimpatikus, nyílt személyisége (TikTok, YouTube) miatt óriási hírnévre tett szert. A Bundesligában az év újoncának választották, a Chelsea és Barca ellen nyújtott teljesítményét látván pedig a Golden Boy díj legnagyobb esélyeseként tartják számon. A ligában mért 36,52 km/h-s sebessége a legmagasabb, amit mértek Németországban.

Jörg Wacker, a Bayern nemzetközi stratégiáért felelős vezetőjének elmondása szerint a Davies nevével fémjelzett mezek egy év alatt a 18. helyről a top3-ba kerültek a klubnál, két hónap alatt pedig egymillióval emelkedett, ezzel jelenleg 1,7 millió követője van instagramon – csak a Barca meccs utáni 48 órán belül 400.000 új követővel nőtt a rajongótábora, elsősorban az amerikai földrészen, Kanadában és az USA-ban lett még népszerűbb.

De mi az az érdekes párhuzam, ami jól jött Davies leigazolásához?

A Sport BILD magazin szerdai kiadásából kiderül, hogy Alphonso neve legelőször 2016-ban, 15 évesen tűnt fel a bajor megfigyelők adatbázisában. Davies megszerzésében fontos szerepet játszott az új-zélandi/aucklandi születésű, horvát állampolgársággal is rendelkező kapus, Stefan Marinovic (28), aki jelenleg a Nürnbergben kölcsönszereplő Sarpreet Singh nevelőegyesületében, azaz a Wellington Phoenixben véd (pont elkerülték egymást). Korábban megjárta többek között az Ismaning, az Unterhaching és a Bristol City csapatát is.

Marinovic a szigetországot 18 évesen elhagyva a 2009/2010-es szezonban a Frankfurt-közeli Wehen Wiesbaden csapatában légióskodott legelőször. Bayern-szempontból ez volt az egyik legfontosabb állomása, ugyanis a 2010/2011-es szezonban a csapattársa lett egy bizonyos Marco Neppe nevezetű fickó, aki jelenlegi scout-vezetőként tölt be fontos feladatot a Bayernnél. De hol a párhuzam Marinovic és Davies között?

Hull consider move for New Zealand keeper Stefan Marinovic – HITC

A sors úgy akarta, hogy a 24-szeres új-zélandi válogatott Marinovic 2017 nyarán az Unterhachingból távozva a kanadai Vancouver Whitecaps csapatában, Alphonso Davies csapattársaként folytassa a pályafutását. A Bayern 2016 óta figyelgette, 2017-ben rendszeresen elemezte a srácot, 2018-ban pedig komollyá is vált az iránta való érdeklődésük. Neppe fel is vette a kapcsolatot a saját maga egykori, Davies akkori csapattársával, aki beszélgetőpartnerként, közvetítőként látott el fontos feladatot, emellett infókkal látta el Marcot is. A villámgyors Phonzy balszélsőként fickándozott, de már akkor is látni lehetett, hogy milyen erős fizikummal, jó védekező kvalitásokkal rendelkezik.

Neppe 2018 júliusában Vancouverbe utazott, vele tartott Hasan Salihamidzic sportigazgató és Michael Gerlinger, a klub jogi képviselője is. A bajorok egy Daviesszel és ügynökével való találkozás után felvázolták a klub elképzeléseit, a játékos fejlődési lehetőségeit és a csapat fontos karaktereit, akiktől sokat tanulhat a kanadai srác – példaként David Alabát és Joshua Kimmich pályafutását és tulajdonságait hozták fel neki. Daviest sikerült meggyőzni és a klubjával való megegyezésre is gyorsan sor került, így 2018 júliusában alá is írta a 2019. januárban hatályba lépő, 2023 nyaráig szóló szerződését a Bayernnel.

Neil Sang, MSD on Twitter: "Being part of the biggest transfer ...

A klub épp Amerikában, Philadelphiában edzőtáborozott és népszerűsítette magát, Alphonso pedig egy rövid látogatást tett az eddig csak a FIFA-ból ismert csapattársai között. Az átigazolásáig minden meccsről küldtek neki elemzéseket, illetve különböző tananyagokat és házifeladatokat, hogy a lehető legjobban fel tudjon készülni Németországra. 2019 januárjában megérkezett a csapatba, a téli edzőtáborban azonnal bizonyította is a benne rejlő bátorságot – belépőként Whitney Houston dalát, a világ egyik legnehezebb balladájaként számontartott „I will always love you”-t adta elő – óriási sikert és ovációt aratva ezzel a társak körében.

Mint kiderült, a Bayern és Davies számára is kiválóan sült el a transzfer. A német Rekordbajnok 10 millió eurót fizetett érte a Whitecapsnak, amely bónuszokkal együtt 19 millió euróra emelkedhet – BL-győzelem esetén például egymillió eurót kap Alphonso egykori klubja a müncheniektől. Davies szerződése 2025-ig szól a klubbal – piaci ára szinte felbecsülhetetlen. 19 évesen már most a világ egyik, ha nem a legjobb balhátvédje.

Egy korábbi, Süddeutsche Zeitung infókon alapuló cikkünkben további részleteket olvashattok Davies müncheni átigazolásáról.

Különös párhuzam segítette elő Davies átigazolását
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top