Ma este kilenckor kiderül, hogy hét év után újra a Bajnokok Ligája döntőjében játszhatunk-e vagy a meglepetéscsapatként funkcionáló Olympique Lyon nézhet szembe a Lipcsét búcsúztató PSG-vel vasárnap este. Mutatjuk, mit kell tudni a szezon eddigi legfontosabb mérkőzése előtt.

A lesajnált franciák idén hasonló szezont produkálnak a BL-ben, mint tavaly az Ajax Amszterdam együttese, akik a Realt és a Juventust is búcsúztatva meneteltek egészen az elődöntőig. A piros-kékek a nyolcaddöntőben ugyancsak a Juvét, illetve az előző körben a titkos esélyesnek számító, Pep Guardiola vezette manchesteri kékeket ütötték ki a tornáról. A Ligue 1 hetedik helyezettje előtt most a német bajnok és kupagyőztes áll, akik félelmetes győzelmi sorozatban vannak.

A Lyon edzője az a Rudi Garcia, aki a francia edzőkhöz képest egy fokkal támadóbb felfogású focit játszat csapataival. Az 56 esztendős tréner nagy eredményei közé tartozik a Lille-jel megszerzett bajnoki cím 2011-ből, illetve a 2017/18-as szezonban elért Európa-liga döntő a Marseille-jel. Garcia egyik csapatánál sem bukott meg hónapok után, átlagban pedig 50%-os győzelmi mutatóval bír több, mint 800 találkozón. A spanyol származású vezetőedző egyébként megfordult a Románál, illetve Dijonnál is lassan húsz éve tartó karrierje során.

OL (Olympique lyonnais football) | Rudi Garcia: "Etre attentif ...

A játékosok közül a háttérben látható Dembelé és Aouar jelentheti a legnagyobb veszélyt a bajorokra.

A francia klubra jellemző a fiatalság és a gyorsaság, valamint azt is érdemes megjegyezni, hogy vezetőség nagyjából hatvanhat millió eurót költött a jelenlegi kezdőre, míg az előző körben az általuk búcsúztatott City tizenegyéből öt játékos is többe került, mint az egész lyoni felállás. De ennyit a gazdasági érdekességekről…

A Lyon legkiemelkedőbb játékosai a BL-ben a holland Memphis Depay (6 gól), a francia Moussa Dembelé (2 gól), illetve Houssem Aouar (1 gól, 4 gólpassz), valamint a City ellen remekelő portugál kapus, Anthony Lopes. A bajnokságban egyébként a Depay, Dembelé, Aouar hármasnak 36 gólt köszönhetett a Lyon a szerzett 42-ből (!). A korábbi Bayern-Lyon mérkőzésekről itt, az ellenfél taktikai elemzéséről pedig itt olvashattok.

Jó esetben két győztes meccs vár a pályán állókra.

A Bayern München világklasszis játékosai eddig kilencből kilenc meccset győztesen fejeztek be, már 39 gólnál járnak és összecsapásonként 4,33 találatot szereznek. Robert Lewandowski 45 tétmeccsen 54 gólnál jár, a BL-ben 14 találatot és 5 asszisztot szerzett és biztosan tovább szeretné nyújtani az ötszörös BEK- és BL-győztes csapat veretlenségi sorozatát is, amely egy Lyon elleni győzelem esetén 29 meccsre változna.

Nehéz lenne azt mondani, hogy nem ők a találkozó esélyesei és hogy 7 hosszú év után nem juthatnának be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Hogy pontosan mi fog történni a lisszaboni José Alvalade Stadionban, azt 20:50-től figyelemmel követhetitek az M4 Sport csatornáján!

A mester munkában.

Nyilatkozatok

Rudi Garcia (a Lyon vezetőedzője): A Bayern egy komplett csapat. Ha valaki ránéz a statisztikájukra, azt hiszi, hogy nincs keresnivalónk, de a City is 100-nál több gólt lőtt a bajnokságban, szóval nem kell sokat foglalkoznunk vele. Úgy fogunk nekimenni ennek a meccsnek, ahogyan a korábbiaknak is. Mi vagyunk a mellékvágányon, de nekünk is megvan a lehetőségünk elérni a döntőt. Be is akarunk jutni. […] Tudjuk ki ellen lépünk pályára és ismerjük a képességeiket. Nincsenek gyenge esélyeink, de egyik csapat sem tökéletes. Ha sikerül áttuszkolni a játékunkat és labdabirtoklás során úgy kombinálni, ahogy tudunk, akkor képesek lehetünk valamire. Nem csak a védekezés a cél. Hinnünk kell magunkban, mert tudjuk, hogy nehézségeket okozhatunk az ellenfeleinknek. Kiejtettük a Juvét és a Cityt, de nem nyertünk semmit, úgyhogy a következő meccsre kell koncentrálnunk. Az olasz bajnok és a PL második elleni győzelem megnövelte az önbizalmunkat.

Hansi Flick: Elemeztük őket és természetesen ismerjük a kvalitásaikat. Nagyon összetett a védelmük és rengeteget futnak, a kontrában is erősek. A döntőbe akarunk jutni, ez a célunk. Meg akarjuk verni a Lyont, de jól tudjuk, hogy nem lesz egyszerű – kiejtették a Juvét és a Cityt. Rudi Garcia csapata taktikailag nagyon jó. Megvannak a opcióink, reméljük, hogy át is tudjuk ültetni őket a valóságba. […] Nagyon le vagyok nyűgözve a csapatomtól. Remek atmoszférában vagyunk és nagyon minőségiek az edzéseink, amit szívesen látunk az edzői stábbal. Nyugodt vagyok, mert tudom, hogy a csapat nagyon koncentrált és komoly célokat tűzött ki maga elé. A meccs 0-0-ról kezdődik. Ugyanazzal az intenzitással kell pályára lépnünk, mint a Barcelona ellen. 100 százaléknál kevesebb nem lesz elég, ezt a csapat is tudja.

A teljes Bayern-sajtótájékoztatót ezen a linken, míg a lyoniak mondanivalóját itt tudjátok elolvasni.

Pavard már az edzés nagy részét a csapattársaival abszolválta.

Előzetes kezdőcsapatok és hiányzók

Lyon: Lopes – Marcelo, Denayer, Marcal – Dubois, Caqueret, Guimaraes, Aouar, Cornet – Toko Ekambi, Memphis

A lyoniak sérült vagy eltiltott nélkül vágnak neki a találkozónak.

Bayern: Neuer – Kimmich, Boateng, Alaba, Davies – Thiago, Goretzka – Gnabry, Müller, Perisic – Lewandowski

A bajorok keretébe visszatérhet Benjamin Pavard, de kezdeni nem fog.

Címlapsztorik

Hivatalos: Joshua Kimmich 2025-ig hosszabbított!
Musiala emberségből is jeles: gyermekkora ificsapatának segít
Rummenigge távozott, Kahn lépett az örökébe
Hivatalos: Julian Nagelsmann lesz a Bayern edzője!
Irány a finálé! | Előzetes: Lyon vs Bayern
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top