Akadémia

Sebastian Hoeness: Gyermekkori érzelmek fűznek az FC Bayernhez, különleges itt dolgozni



Német futball Hoeness nélkül? Elképzelhetetlen! – kezdte Sebastiannal kapcsolatos cikkét a Sport BILD, majd folytatta a legendák felsorolásával: Uli, mint világbajnok, az egykori Bayern menedzsere, a klub tiszteletbeli elnöke. Testvére, Dieter játékosként ötszörös bajnok, háromszoros kupagyőztes, világbajnoki második, majd a Stuttgart és a Hertha menedzsere. Most a 38 éves Sebastian Hoenessen a sor! Dieter fia, Uli unokaöccse a szezon előtt vette át a Bayern II irányítását és érte el a lehető legnagyobb sikert, a 3. Liga bajnoki címét. A liga legjobb edzőjének is őt választották meg.

„A szezon előtt nagyon merész lett volna arról beszélni, hogy bajnokok lehetünk. Nem tudtuk, hogy mi vár ránk a harmadosztályban.”

Több év sikertelen próbálkozás után Holger Seitz irányításával a csapat végre szintet lépett és feljutott a Regionalligából.

„Nekünk ez arról szólt, hogy a srácokat kiképezzük a harmadosztály szintjére és megőrizzük a bennmaradást.”

Sebastian 2017-ben érkezett a Lipcse utánpótlásából, és amikor átvette Holger Seitztől az csapat irányítását, a szurkolók protestáltak ellene. A Bayern szurkolók közül volt aki „A szaktudás veri a nevet: Seitznek maradnia kell!” -féle plakátokkal ellenezték Sebastian kinevezését.

FC Bayern: Fans protestieren gegen geplante Hoeneß-Beförderung


„Értesültem ezekről, de nem hagytam, hogy megzavarják a munkámat. Egyáltalán nem igényeltem, hogy a nevem miatt legyek kedvezményezett, de nem is szabad, hogy a hátrányommá váljon. Ehhez tartottam magam.”

A csapat nehezen kezdte a szereplését. A fiatal srácoknak olyan csapatok ellen kellett érvényesülni, mint az évekkel ezelőtt még elsőosztályban szereplő Braunschweig, a Duisburg, a Kaiserslautern vagy a Rostock.

„Sok játékosunk volt, akik az első harmadik ligás meccseikkel ünnepelhették a profi debütálásukat. Tapasztalatot kellett gyűjteniük, különösen azért, mert már az elejétől fogva támadófocit játszottunk.”

A Bayern a 38 fordulós bajnokság 19. játéknapján a 15. helyet foglalta el – ezután jött a feltámadás és a látványos támadófoci. Nem volt könnyű dolga a mesternek, ugyanis amikor Hansi Flick 2019 novemberében átvette a profikat, több fiatalnak is lehetőséget adott a bizonyításra. Zirkzee, Batista-Meier, Mai, Singh, Dajaku szinte rendszeresen a profikkal edzettek, később pedig Richards és a Bayern ligatörténelmének legfiatalabb debütánsának számító Musiala fejlődését is honorálta Flick. Volt amikor hat-hét játékos nem állt Hoeness rendelkezésére, a Magdeburg elleni idegenbeli meccsen pedig kilenc játékosára nem számíthatott – ettől függetlenül sikerült elérni egy 2-2-es eredményt, az utolsó fordulóban pedig megnyerni a bajnokságot.

Hoeneß: "Die Kirsche auf der Sahnetorte" :: DFB - Deutscher ...


„A srácok látják, hogy nyitva a kapu felfelé, ez motiválja őket. Nagyon jól tudunk Hansival összedolgozni, de ennek az alapja, hogy sok más témáról is szoktunk beszélgetni. Hansi Flick nagy érdeklődést mutat, hogy a Campusról építsen be játékosokat.”

A sok tehetség közül természetesen nem mindenki, sőt csak néhányan fognak tudni megragadni a Bayern proficsapatában. Ettől függetlenül is érdekében áll a klubnak, hogy tehetséges fiatalokat neveljen ki.

„Sok tehetségünk van, de a végső út felfelé sok tényezőn múlik: Például képes-e valaki a potenciálját az izgatottság ellenére is előhívni? Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy nagyon sokan fogják megtalálni az útjukat a Bundesligában.”

De vajon mi lesz Sebastian Hoenessel, akit a Bayern egykori és a Schalke jelenlegi technikai igazgatója, Michael Reschke hozott a klubhoz? Akkoriban a három legnagyobb német edzőtehetség közé sorolta.

„Gyermekkori érzelmek fűznek az FC Bayernhez. Különleges dolog itt tevékenykedni. A távozásnak nagyon átgondoltnak kell lennie és tökéletesen kell passzolnia.”

Trainer Hoeneß und die Drittliga-Meisterschaft - 3. Liga - Fußball ...

Sebastian Hoeness: Gyermekkori érzelmek fűznek az FC Bayernhez, különleges itt dolgozni
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top