Interjúk és nyilatkozatok

Kimmich: Nem csak a kvalitás nyeri a címeket, hanem a mentalitás isJoshua Kimmich, a Bayern csapatának egyik legfőbb fogaskereke töltötte mezőnyjátékosként a legtöbb időt a pályán, összesen 4013 percet játszott – a Német kupa összes mérkőzését végigjátszotta, a bajnokságban egy meccsről sárgalapos eltiltás miatt maradt le, emellett négy találkozón le-, az utolsó fordulóban pár percre becserélték. A Bajnokok Ligájában a tétnélküli zvezdai meccsen kívül az összes mérkőzést végigjátszotta. Nem véletlenül futotta ő a legtöbbet a bajnoki mezőnyben, emellett az ő nevéhez fűződik a legtöbb passz és a legtöbb labdaérintés is. A Bayern 25 éves sztárja most a Sport BILD-nek adott interjújában beszél a múltról, jelenről és jövőről.

Kép

Herr Kimmich, szombaton megnyerték a második címet is. Miért nem hagyott a Bayer ellen sem lehetőséget a csapata?

Éhesek voltunk erre a címre és feltétlenül meg is akartuk nyerni, de ezt láthatta és tapasztalhatta mindenki. Hihetetlen, hogy egy ilyen szezon után megvan a duplázás – nagyon jó érzés, főleg az elmúlt meccseken mutatott stílusunk miatt. Most fel kell töltődnünk energiával, és teljes koncentrációval, illetve étvággyal kell nekivágnunk a Bajnokok Ligájának.

Azonosul a falánk Bayernnel és a klub DNS-ével, azaz mindig sikeréhes és mindig motivált. Állta már az útját ez a teljesítési vágy?

Igen, például az ificsapatban: Régen volt egy hosszabb szeméremcsont-sérülésem, amivel sokat bajlódtam, de nem akartam szünetet tartani. Az akadémián abban a hiszemben vagy, hogy ha fél évet kihagysz, akkor elveszíted a fonalat, ezért néha aggódtam, hogy egyáltalán nem tudok majd fájdalommentesen focizni tovább. Nagy szerencsém volt, hogy ebben az időszakban kerültem a Lipcséhez, mert az ottani vezetőség nem hagyott más választást, egyből szüneteltettek. Három hónapig csak azon dolgoztam, hogy egészséges legyek.

Már nyolc címet gyűjtött Münchenben. A bajnoki és kupagyőzelem után megvan magában a triplázás érzése?

(nevet) Nem ismerem ezt az érzést, még nem tripláztam… A csapaton belüli hangulat viszont nagyon jó. Döntő faktor lesz, hogyan térünk vissza a vakációból: Magunkkal akarjuk ragadni ezt az érzést, a sikeréhséget.Karl-Heinz Rummenigge legutóbb magára hivatkozva kihangsúlyozta, hogy inkább azokat részesíti előnyben, akik véleményt nyilvánítanak és akivel összezördül az ember, mint azt, aki nem nyitja ki a száját. Ez jellemzi az Ön karakterét?

Így lettem nevelve. Kiállok a véleményem mellett. Ha valami nem tetszik, kinyilvánítom – világos, hogy ezáltal néha összekülönbözik az ember. Néha a saját véleményem sem mindig helytálló. Ekkor kell az embernek naggyá válnia és beismernie ezt.

A Paderborn elleni 3-2-es győzelem után azt mondta, hogy „A saját követelményeinket hajszoljuk”. Ezért sok ellenszelet kapott, állítólag túl kritikusnak tűnt a csapat játéka miatt.

Ha egy meccs utáni interjút adok, nehezemre esik olyasmit mondani, amit nem vállalok fel vagy pedig egyszerűen csak üres beszédeket mondanék. Ha nincs mit szépíteni, akkor azt ki kell mondani. A Paderborn-meccs után nem gondoltam arra, hogy akkor most „Feldobok ma valami témát!”. Ezt az érzelmeim mondatták velem.

Roman Bürki és Erling Haaland kifejezték, hogy a BVB-ből hiányzik a Bayern mentalitása. Tényleg ez jelenti a különbséget?

Az elmúlt két évben a mentalitás volt a legfontosabb tényező, amivel be tudtuk söpörni a bajnokságot. Ha az ember ekkora hátrányban van, mint amiben mi voltunk és ettől függetlenül is hisz a bajnoki címben, az a mentalitás és a magunkba vetett hit kérdése. Úgy érzem, hogy ez egy komoly erősségünk és a többi csapathoz képest valamelyest jobbak vagyunk ebben. Meggyőződésem, hogy nem csak a kvalitás nyeri a címeket, hanem a mentalitás is.

Joshua bombagólja a BVB ellen

A Dortmund ellen Ön szerezte a győztes gólt.

Ezen a meccsen minőségileg nem voltunk jobbak, mint a BVB, de a pályán soha nem volt bennem az az érzés, hogy elveszíthetjük ezt a meccset. Ellentétben: mindig hittem, hogy egy kicsit jobban akarunk a Dortmundnál.

Ön az új generáció feje. Képes a jövőben Ön, Goretzka, Gnabry, illetve a jövőben Sané és a többiek vezetni a csapatot?

Ez idővel történik, ez egy folyamat eredménye. A legfontosabb, hogy mindig tudjuk hozni a saját teljesítményünket. A mi generációnknál ez a helyzet, de ugyanez igaz az összes többi fiatal játékosra is a csapatból. Mindannyian azt a célunkat követjük, hogy a lehető legnagyobb sikert érjük el, és ehhez kölcsönösen motiváljuk egymást az edzéseken is.

Sokáig kampányolt Leroy Sané leigazolása mellett. Mi a véleménye a transzferről?

Örülök neki. Hihetetlenül sok kvalitással rendelkezik és szuper erősítést jelent számunkra. Nagyon jól passzol a csapatszerkezetünkbe, segíteni fog nekünk abban, hogy a jövőben elérjük a céljainkat.Rummenigge a jövő kapitányát látja Önben. Készen állna rá?

Semmi értelme ezen gondolkodni. Nem befolyásolná a stílusomat, amellyel a pályára lépek.

Mindazonáltal: Milyen érzés hallani ezeket a szavakat egy vezetőségi tagtól?

Természetesen értesültem erről a kijelentésről és magától értedően örülök annak, ha valaki egy ilyen tisztséget bízna rám.

Hogyan vélekednek csapaton belül a fizetéscsökkentésről és az új igazolásokról? Dortmundban a profik év végéig a fizetésük 10 százalékáról mondtak le.

Fontos és szükséges volt egy olyan együttérzési jelzést adni, amellyel lemondunk a fizetésünk egy részéről – ezáltal egy dolgozónak sem kellett részmunkaidőben dolgoznia. Nálunk minden játékos vita nélkül kiállt emellett. Hogy mi lesz a továbbiakban, az majd a klubbal való megbeszélések során kiderül. A jelenlegi időszak egy dinamikus folyamat, ezért folyamatosan elemezni kell és át kell beszélni a szituációt.

FOTO: Bayern Munchen Juara Bundesliga Musim 2019/20 - Dunia Bola.com

25 évesen az ötödik bajnoki címét szerezte. Miben változott a 2016-os Kimmich a 2020-ashoz képest?

Nehéz kérdés. A 2015/2016-os szezonban még teljesen más szerepem volt a csapatban. Mások voltak a körülmények. Akkor másodosztályú játékosként jöttem és örültem minden egyes játékpercnek. Most megváltozott a szerepem, idén szinte minden meccset végigjátszottam, ezáltal pedig nagyobb részt vállaltam a sikerekből, mint akkor. Az ember idővel automatikusan fejlődik, emberként és játékosként is.

Hogyan és hol fejlődött pontosan?

Eleinte ott segítettem, ahol szükség volt rám. Néha hátul, néha a jobboldalon, valamikor a hatoson. Most megtaláltam a pozíciómat és szinte minden meccset ott is játszottam végig.

A fejlődése során mi volt a legfontosabb fordulópont, hogy felnőjön a jelenlegi szerepéhez?

Az első szezonban az volt a legfontosabb, hogy megkaptam a lehetőséget arra, hogy itt a Bayernnél is megmutassam magam. Eleinte nehéz volt, gyakran gondoltam rá: „Oh, ez necces lesz!” Ezután megsérült pár játékos, én pedig megkaptam, és ki is használtam a lehetőségem.A Bayernnél a szélen kezdett, viszont mindig az volt a kívánsága, hogy középre húzódjon. Volt megbeszélése Hansi Flickkel, hogy mostantól stabil hatos lesz?

Igen, volt. Hansi Flick határozottan elmondta, hogy hatosként tekint rám.

A pályafutása végén mikor beszélne egy igazán eredményes karrierről?

Ezt a kérdést gyakran feltettem magamnak. Az emberek csak a címektől teszik függővé a karrierjüket? A közvélemény számára ez nagyon is így van. Meg akarom nyerni a Bajnokok Ligáját, címeket akarok nyerni a válogatottal. De ha a karrierem végén nem sikerül, nem fogom tudni azt mondani, hogy „Jo, ez semmi sem volt!”. Nem tudom elképzelni, hogy csak és kizárólag a címek alapján ítéljem meg a karrierem. Nagyon ambíciózus vagyok, de más tényezők is szerepet játszanak ebben. Arjen Robben a legjobb példa! Mindent megnyert, de továbbra is van kedve a futballhoz. Tulajdonképpen ez a legfontosabb – hogy az ember egészséges maradjon és minden évben, minden mérkőzésen legyen kedve focizni. Ezért kezdtük el mindannyian ezt a sportágat.

Kimmich: Nem csak a kvalitás nyeri a címeket, hanem a mentalitás is
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top