Egyéb

Miért is Lewandowski érdemli az Aranylabdát?



A Bundesliga hivatalos oldala igyekezett összeszedni, mik állnak amellett, hogy Robert Lewandowski megtörje Cristiano Ronaldo és Lionel Messi egyeduralmát és életében először átvehesse a France Football által kiosztott Ballon d’Or trófeát, magyarul az Aranylabdát.

A France Football magazinja az 1950-es évek közepén alkotta meg a díj kritériumait. Ezek szerint egy jelölt játékos egyéni teljesítményei éppen ugyanúgy számítanak, mint a klubjával elért sikerek. Az idei, 2019/20-as szezon után nehéz nagyobb esélyest találni a trófea bezsebelésére, mint Robert Lewandowski.

Robert a német bajnokság történetének legeredményesebb idegenlégiósa, 2010-es Bundesligába való érkezése óta pedig menetrendszerűen gyártja a gólokat: statisztikák szerint az elmúlt évtizedben 122 percenként talált a hálóba a bajnokságban. Amikor azt hinnénk, hogy láttuk az élete formájában játszó Lewandowskit, ő mindig rácáfol.

„Miért ne nyerhetne valaki a Bundesligából? Minden követelménynek megfelel.” – nyilatkozta Lewandowskiról és az Aranylabdáról Hansi Flick a Leverkusen ellen megnyert Német Kupa-finálé után. A Bayern klasszis támadója legjobb Bundesliga-szezonját futotta, hiszen idén 34 góllal nyerte el a Torjägerkanonét, a német bajnokság leggólerősebb játékosának járó díjat. Sokszor az ő találatai kellettek a három pontok behúzásához és végül a sorozatbeli nyolcadik bajnoki trófea bezsebeléséhez. Emellett a már említett DFB-kupa döntőben egy duplával járult hozzá ahhoz, hogy mindkét hazai címet magasba emelhesse csapata.

Champions League: Robert Lewandowski scores four goals

Lewa négy gólt vágott a Crvena zvezda otthonában a BL csoportkörében.

Míg a kupában hat góllal lett gólkirály, addig a folytatásra váró Bajnokok Ligájában 11 góllal vezeti a góltáblázatot. Mindezen számok összeadva azt jelentik, hogy Robert 43 tétmeccsen 51 gólt lőtt ebben a szezonban, erre pedig Európa topbajnokságaiban senki sem volt képes.

A Bayern München már fél lábbal a BL nyolccsapatos végjátékában áll, miután a nyolcaddöntő első meccsén 3-0-ra győzött a Chelsea stadionjában. Ha a Bayern megnyeri a legrangosabb európai kupasorozatot és összehozza történetének második triplázását, akkor Lewandowski Aranylabda-esélyei egészen biztosan még magasabbak lesznek.

Manuel Neuer über Franck Riberys Ausraster: Finde, das ist kein Thema

Neuer és Ribéry is komoly esélyes volt az aranygömbre.

24 esztendővel ezelőtt lett utoljára Aranylabda-győztes Bundesliga-futballista, méghozzá a dortmundi Matthias Sammer. Azóta a Bayern korábbi klasszis kapusa, illetve jelenlegi vezetőségi tagja, Oliver Kahn (2001 és 2002), a francia legenda, Franck Ribéry (2013), illetve a németekkel vébét nyerő Manuel Neuer (2014) is harmadik lett az azévi szavazáson.

Ha esetleg megnyeri a trófeát, Lewandowski egy háromfős elithez csatlakozhat: Gerd Müllerhez, aki 1970-ben lett első a voksoláson, Franz Beckenbauerhez, aki kétszer is, 1972-ben és 1976-ban is magasba emelhette az egyéni díjat és a Bayern mostani elnökéhez, Karl-Heinz Rummeniggéhez, aki 1980-ban és 1981-ben bizonyult a legjobbnak.

Lewandowski 2015-ben érte el a legjobb helyezést az Aranylabda szavazásán, akkor negyedik lett a Messi-Cristiano-Neymar trió mögött. 2008 óta egy év kivételével (Luka Modric, 2018) a hármas előbbi két tagja közt oszlott el a díj. Azóta többször is nagy esélyesnek bizonyult a lengyel, ám mindig csalódnia kellett, hiszen a negyedik helynél sosem végzett előrébb.

FOX Soccer on Twitter: "Robert Lewandowski and his wife Anna have contributed €1 million to help combat the coronavirus 👏… "

Lewandowski feleségével, Annával egy korábbi díjátadó vörös szőnyegén.

„Amit próbálok, az az, hogy mindig a legjobbamat adjam ki magamból. Trófeákat akarok nyerni és még több gólt lőni. Nem foglalkozom az Aranylabdával, még akkor sem, hogyha úgy gondolom, semmi sem lehetetlen.” – mondta Lewa az elismerésről.

Reméljük a naptári esztendő végén élő legendánk zsebeli be a legmegtisztelőbb egyéni díjat.

Miért is Lewandowski érdemli az Aranylabdát?
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top