Interjúk és nyilatkozatok

Flick: Elsősorban a csapatomra vagyok büszke; Okos átigazolási politikára van szükségünk



Hansi a TZ-nek adott nagyinterjújában többek között beszélt a zártkapus meccsek előnyeiről, az átigazolási politikáról, a dominancia okáról, Kimmichről, Alabáról, Boatengről, Müllerről, Löwről, Kloséról és az edzői poszthoz való visszatéréséről is.

Herr Flick, München messze van a heidelbergi otthonától. A krízis időszaka alatt találkozhatott a gyermekeivel és az unokáival?

Nem, sajnos még nem.

Pünkösdkor sem volt ideje rá? A Düsseldorf elleni győzelem jutalmaként két szabadnapot adott a csapatnak.

Igen, idő az lett volna, de engedély az nem. Ránk, edzőkre is vonatkoznak a DFL-koncepciójának karanténjogi rendelkezései, ami azt jelenti, hogy csak a valóban szükséges kapcsolatok megengedettek a lakóhelyünkön. Nagyon tudatosan tartjuk is magunkat ehhez a Bayernnél.

Bayern Munich: does Hansi Flick create a problem? – World Today News

Ha az ember nézi a zártkapus meccseket, úgy láthatja, hogy az edzői zónában a legtöbb kollágájánál nyugodtabbnak tűnik. Hogyan érzi magát?

Az edzősködés alapjában véve ugyanaz, mint máskor – egyetlen különbséggel: Sokkal többet hallok a csapatból a pályán.

Tetszik, amit hall?

Nagyon is. A játékosok kölcsönösen irányítják és motiválják egymást. Én is megpróbálom kivenni a részem belőle, de csak akkor hallatom a hangom, amikor úgy érzem, hogy a csapatnak szüksége van rám. Ez az én stílusom. Határozottan nem tartozom abba a kategóriába, akik mindent hangosan kommentálnak.

Tapasztalja némelyik játékosnál, hogy másképp viselkedik, mint amikor tele a stadion szurkolókkal?

Tulajdonképpen nem. Minden játékos nagyon jól átállt erre a szokatlan helyzetre. Intenzíven beszéltünk arról, hogy főleg most, minden edzésen és minden meccsen teljes mértékben odatesszük magunkat. Nem csak a pályán élünk át teljesen más szituációt.



Ugyanis?

A pályán kívüli folyamatoknak sincs sok köze ahhoz, amit az ember „csapatként” értelmez. A játékosok viszonylag röviddel az edzés előtt érkeznek és edzés után gyorsan mennek is haza.

Ez hozzátartozik ahhoz a koncepcióhoz, hogy a korona miatt a lehető legkevesebb időt töltsék el csoportban a játékosok?

Pontosan. Edzőként ez természetesen nekem is kevesebb lehetőséget biztosít arra, hogy magam mellé vegyek egy játékost és személyesen tudjunk beszélgetni. Ez szinte teljesen eltűnt, ehelyett marad az edzésidő és a mérkőzés. Pont ezeken az eseményeken tudunk csapatként magas kvalitást tanúsítani.

Ez a kvalitás lenyűgöző. Volt olyan érzése, hogy a „csak foci” egy magasabb szinthez vezet?

Nem. Pont azt mutatjuk meg, ami a kvalitásunkat tükrözi. Mutatja azt is, hogy a kényszerszünet alatt is nagyon jól dolgoztunk. A közös Cyber és a kiscsoportos edzés nagyon fontos volt ebből a szempontból. Egy olyan fizikális szintre értünk fel, amely által most 90 percen keresztül nagyon koncentráltak lehetünk.

Bayern Munich vs Eintracht Frankfurt: Lineups, team news, last ...

Számít arra, hogy az európai konkurenciához képest a Bayern sportszakmailag még inkább megerősödve jön ki ebből a krízisből?

Nehéz ebben a korai szakaszban ezt meghatározni. Amit mindenképp elmondhatunk az az, hogy véleményem szerint sok dolgot nagyon helyesen csináltunk.

Németország példaképként funkcionál?

Azt hiszem igen. De azt is be kell vallanom, hogy a nézők nélküli meccseket meg kell szoknia az embernek – és nem igazán lehet megszokni.

Néhány szakértő úgy gondolja, hogy klub profitálhatna a híres, lekötött pénzéből.

Na igen, az angol és francia topcsapatok erősek maradtak a befektetők támogatásával, a spanyolok is. A lehetőségeink messze vannak a kimeríthetetlentől. Okos átigazolási politikára van szükségünk. És már így is egy nagyon jó keretet alakítottunk ki.

Novemberben, amikor Niko Kvoactól átvette a csapatot, még más volt a közvélemény.

Ez igaz. November végén hazai pályán a Leverkusen, illetve Mönchengladbachban két mérkőzést elveszítettünk. Akkor arról szólt a fáma, hogy a Bayernnek hiányzik egy stabil tengely, hogy a többi csapat erőteljesen felzárkózott, és hogy már nem tisztelnek bennünket.

Most ismét azt beszélik, hogy az FC Bayern túlságosan is domináns.

Pontosan. Azért, mert a játékosaink szenzációs munkát végeznek és hihetetlenül mohók a gólokra – illetve, mert megértették, hogy az egyéni kvalitásaik csak 100 százalékos mentalitással és csak csapatként működnek.

Ez magának köszönhető, Herr Flick. Büszke erre?

Elsősorban a csapatomra vagyok büszke.

FC Bayern: Pressekonferenz mit Hansi Flick vor BVB-Spiel

Végrehajtott pár meghatározó változtatást. Például Joshua Kimmich központi szerepet játszik a középpályán. 25 évesen ő már egy vezérfarkas?

Ő minden edzésen 100 százalékosan odateszi magát. Edzőként ez megdobogtatja a szíved. Ugyanis látod, hogy nem csak magáért csinálja. A csapattársait is képes magával rántani.

David Alaba stabilan szerepel a védelem tengelyében és amit csinál az világklasszisnak tűnik. Hogyan értékeli ezt, erősen kampányol a szerződése meghosszabbításáért?

Nézzék meg David Alaba történetét: 16 évesen érkezett az FC Bayernhez, nálunk lett kiképezve, fél évig kölcsönben fejlődött a Hoffenheimben, visszajött és éveken keresztül balhátvédként szerepelt.

Az ember azt gondolta volna, hogy pályafutása végéig a baloldalon fog futballozni.

Jót tett neki, hogy kimozdult a komfortzónájából. Baloldalon védekezni csukott szemmel, hajnali fél háromkor is tökéletesen tudott volna. Nagyon jól fogadta az új pozícióját.



Tökéletesnek tűnik, nemde?

Mindenesetre ebben a pozícióban még inkább vezérré vált. A könyörtelen passzaiból való játékfelépítésével hihetetlenül fontos játékos számunkra. Egy okos megjátszással gyakran ő az, aki megindítja a támadásainkat. Emellett rendszeresen látja előre és akadályozza meg nagyon magas szinten az ellenfél akcióit. Az üres stadionban pedig még feltűnőbb, hogy milyen okosan irányítja a játékostársait a védelemből.

Hogyan kezelte Jerome Boatenget? Úgy érződött, hogy ő már elbúcsúzott a Bayerntől, elhelyett most szinte ugyanolyan jól játszik, mint a 2014-es VB-döntőben – amikor Joachim Löw asszisztenseként jómaga is ott volt Maracana stadionban.

Jóideje ismerem Jerome-ot. Fontos, hogy az ember hajlandó legyen keményen dolgozni saját magán. Ez nem annyiból áll ki, hogy egy játékos este megígérje magának, hogy másnap reggel is teljesíteni fog. Ez egy kicsit összetettebb dolog.

Ezt világossá tette Boateng számára is?

Természeten a mostani teljesítményének sok köze van a fitneszállapotához. Ismét nagyon koncentrált és ez jót tesz a játékának, illetve az önbizalmának is. Az önbizalom minden játékos számára egy fontos tényező. Minden munkavállalónak szüksége van egy bizonyos megbecsülésre és arra, hogy bízzon a teljesítőképességében. Erre nagyon ügyelünk az edzői stábban. De meghatározzuk nekik azt is, hogy mit várunk el tőlük. Támogatunk és megkövetelünk.

Hansi Flick verlässt sich weiter auf Alaba & Boateng: "Hernandez ...

Thomas Müllernél is remekül működött ez. A válogatottban sokáig kísérték egymás útját. Most a valaha volt legjobb Thomas Müllert látjuk?

Azt hiszem, hogy a fiatal és a jelenlegi Thomas Müllert nem igazán lehet összehasonlítani. Korábban elsősorban a hihetetlenül könnyed hozzáállása tette őt különlegessé. Nagyon-nagyon gyakran megérzésből cselekedett helyesen és futott oda, ahova általában senki nem futott volna.

Most már egyáltalán nem jellemzi ez a fajta hozzáállása?

A nagy ütőkártyáját most a tapasztalata jelenti. És persze az, hogy rendszeresen van egy olyan megszólalása, amelyre edzőként egyáltalán nem tud felkészülni az ember. Továbbra is egy olyan lazaságot hoz a csapatba, amely jó hatással van mindenkire. Elsősorban a kvalitásait veti be minden edzésen.

Ez jó ok lenne arra, hogy visszakerüljön a válogatottba  vagy Thomas Müller túl domináns lenne a csapatba?

Kérem értese meg, soha nem tennék nyilvános ajánlást arra, kiket kellene Jogi Löwnek beválogatnia. Tudom milyen nehéz ez a szövetségi kapitány számára.

Milyen lett a Löw-vel való kapcsolata? Úgy tűnt, hogy a vége felé egy kicsit elhidegült.

Ez nem igaz. Szuper időszakot töltöttünk el együtt és hihetetlen bizalmi kapcsolat alakult ki vele, illetve Oliver Bierhoffal és Andi Köpkével is egyaránt. Ez a kölcsönös hűség mindig jellemző volt rám. Jogival kapcsolatban mindig jó érzésem volt, teljes mértékben megbízott bennem.

Azért kezeli ilyen jól a topsztárokat a Bayernnél, mert a válogatott asszisztenseként tanulta ezt meg?

Fúú, ez nehéz kérdés. Számomra három dolog volt mindig fontos: A játékosokba vetett bizalom, az, hogy a kvalitásnak mindig jelen kell lennie, illetve az, hogy a céljainkat közös elérése érdekében jól érezzük magunkat.

Herr Flick, kifelé felé mindig szimpatikusnak tűnik. Képes arra, hogy csapaton belül néha antipatikus legyen?

Az antipatikus túl negatívan cseng számomra. Viszont tudok szigorú is lenni, ez hozzátartozik a dolgokhoz. Nagyon ügyelek arra, hogy az általunk előirányzott szabályok be is legyenek tartva. Ellenkező esetben kellemetlen lehet azok számára, akik nem tartják be.

Flick gesteht: Die Bayern wussten, dass Aktionen gegen Hopp ...

A DFB két sajtószóvívője arról számolt be, hogy nagyon szigurú rendet teremtett, miután a csapat 7-1-re legyőzte a brazilokat. A repülőgépen sört bontva akarták a győzelmet megünnepelni. Majd jött Herr Flick és mondta nekik, hogy ez még nem ok az ünneplésre. A két sörösdoboz azóta sem ürült ki.

Igen, emlékszem még rá (nevet). Kellett még egy kicsit várniuk ezzel.

Mi a helyzet most a Bayernnél, a német kupaelődöntő előtt vagy a legutóbbi bajnoki meccsek után? A játékosoknak várniuk kell a sörivással, amíg bajnokok, kupagyőztesek és Bajnokok Ligája győztesek nem lesznek?

Nálunk a korona miatt a visszaúton nincs kiszolgálás, tehát nincs italozás sem.

Miroslav Klose személyében az új szezonra kap egy új asszisztenst, aki ezzel párhuzamosan a Pro licenszre pályázik. Mekkora részt vállalt Miro U17-ből való előléptetésében?

Előzetesen természetesen beszéltünk már erről. Már annak idején is társalkotója voltam annak, hogy előléptessük őt a válogatott edzői csapatába. Én mondtam neki, hogy a hazai labdarúgásnak jót tenne, ha a tapasztalatával edzői karrierbe fogna. Ezért boldog vagyok, hogy július 1-jétől erősíteni fogja az edzői stábunkat. Meg fogja kapni a saját maga területét.



Mit vár tőle?

Hogy elkötelezett és koncentrált legyen. Részletesen át fogjuk ezt együtt beszélni.

Az edzői karrierjében mindig nagy hangsúlyt fektetett a korai labdaszerzésre alapuló okos támadófocira, ami ideális lehet Klose számára. Ezért is passzol ilyen jól ő a filozófiájába?

Természetesen gondolkoztam rajta, milyen értéktöbbletet kaphatok Mirotól. Remélem, hogy motivációt jelent a játékosok számára, ha egy olyan ember is tagja az edzői stábnak, mint az egykori világklaszis támadó, Miro Klose. Sokat taníthat a fiatal játékosoknak és az olyan tapasztalt profiknak is hasznos beszélgetőpartnere lesz, mint Robert Lewandowski vagy Thomas Müller.

A DFB sportigazgatói és a Hoffenheim ügyvezetői posztja után jó döntés volt visszatérni az edzői pozícióba?

Igen. Hoffenheimben volt még egy-két ajánlatom a sportigazgatói vagy a sportelnöki posztra, de úgy éreztem, hogy ezek már nem vonzanak engem. Amikor jött az FC Bayern segédedzői megkeresése, nem kellett sokáig gondolkodnom. Ismét topjátékosokkal akartam egy pályán szerepelni. Ha rápillantok a fejlődésre, elmondhatom. Pontosan ez az én dolgom.

Hans-Dieter Flick (Mitte) beim Training des FC Bayern München

Flick: Elsősorban a csapatomra vagyok büszke; Okos átigazolási politikára van szükségünk
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top