Ma este egy igazi derbit játszanak a Signal Iduna Parkban: hat fordulóval a bajnokság vége előtt jön a várva várt német szuperrangadó, a Borussia Dortmund és a rekordgyőztes Bayern München összecsapása – óriási téttel megspékelve. Mutatjuk, mik az előzetes kilátások a 126. Klassiker előtt.

A csapatokról

Csak kettő klub volt képes megnyerni előző öt találkozójának mindegyikét, az első és második helyen álló Bayern München és Borussia Dortmund. Jelenleg négy pont választja el a két alakulatot, így egészen biztosan nem lesz helycsere, akármilyen forgatókönyv játszódik le a Dortmund gyepén. A Darazsak hat gólt vágtak a visszatérést követő két meccsen, négyet a Schalkénak, kettőt pedig a Wolfsburgnak. A találatok felét a portugál balszélső (-védő), Raphael Guerreiro szerezte, aki egyértelműen a legveszélyesebb játékosa a jelenlegi Dortmundnak. Természetesen jó formának örvend a gárda másik szélsője is, a Real kölcsönjátékosa, Achraf Hakimi, illetve a tinédzserkorú norvég csatár, Erling Braut Haaland is, erőnléti gondjaiból pedig nagyszerűen tért vissza az angol cselgép, Jadon Sancho is, aki a csapat legeredményesebb játékosa és gólpasszok terén is csak egy egységgel van lemaradva Thomas Müller mögött.

Lucien Favre relatíve fiatal kerete tele van megbízható labdarúgókkal, akik meccsről meccsre jól teljesítenek. A kapuban Roman Bürki, a védelemben az ex-bajor Hummels, a középpályán pedig Julian Brandt, aki tanárian futballozott mindkét üreskapus találkozón. A francia tréner 100 százalékos hazai győzelmi mutatóval rendelkezik a Bayern ellen a Dortmund alkalmazottjaként (legutóbb a Német Szuperkupa találkozóján nyertek a mieink ellen, 2-0-ra). Hansival közös mérlege azonban a német felé hajlik: az őszi, Allianz Arena-beli találkozón a Bayern egy 4-0-ás győzelemmel vett revansot az elbukott trófeáért. Természetesen nem lesz könnyű dolga a bajoroknak: 2020-ban a megszerezhető 30 pontból 27-et hazavitt a Dortmund.

Perisic már dortmundiként szerepelt Bayern elleni meccsen.

Ami a statisztikákat illeti, az eddigi 125 mérkőzésből 59-et nyert meg a Bayern, 33-33 találkozó pedig döntetlennel, valamint Dortmund-sikerrel záródott. A két keretből négyen is magukra öltötték már mindkét csapat mezét, ráadásul játszottak is Klassikeren, Lewandowski és Ivan Perisic mellett Mats Hummels és Mario Götze is pályára lépett már  efféle rangadón mindkét fél képviseletében. A Dortmund az egyetlen olyan csapat a ligában, amelyikben már hárman is elérték a 10 lőtt gólt (Sancho, Reus – 11, Haaland – 10). Utóbbi, a gárda centere, Haaland 69 percenként talál be januári átigazolása óta a bajnokságban, ezzel pedig megelőzi a 82 percenként gólt szerző Robert Lewandowskit. Igaz, a lengyel 27 találatával magabiztosan vezeti a góllövőlistát.

A Bayern legutóbb a Frankfurt ellen 5-2-re nyert, Flick pedig több játékosát is pihentetni tudta az utolsó percekben. Trénerünk úgy nyilatkozott, Thiago kidőlt a nevezhetők sorából, mellette pedig a Tolisso-Coutinho duó fog biztosan hiányozni a pályáról. Niklas Süle egyre inkább a visszatérés felé hajt, így már csak napok kérdése, hogy teljesen felépül-e sérüléséből. Hogy sorozatbeli hetedik Klassikerén összejön-e Lewának a gólszerzés és a Bayern egy nagy lépést tesz-e a hőn áhított salátástál felé, az a fiúkon múlik, akik biztosan felüzelten várják a 18:30-kor kezdődő összecsapást.




The preview of FC Bayern's top-of-the-table meeting at Borussia Dortmund on Bundesliga Matchday 28.

Goretzka egy szép, vezetést érő góllal vette ki a részét a legutóbbi győzelemből.

Nyilatkozatok

Lucien Favre (a Dortmund vezetőedzője): „Az őszi találkozóhoz képest egy olyan felállásra váltottunk, ami sokkal jobban illik hozzánk. Azóta a keretünkben tudhatjuk Emre Cant és Erling Braut Haalandot, akik emeltek csapatunk minőségén. Mats sérülése nem vészes, szerintem rendben lesz. Axel (Witsel) a kerettel edzett tegnap, szóval bevethető lesz ő is.”

Hansi Flick: „A szombati meccset nagyon pozitívan látom, de van még dolog, amiben fejlődnünk kell. Fontos a tempó, a nyomás, a dinamika és a passzpontosság. Futtatnunk kell a labdát, és nem kell feltétlenül gyorsan befejeznünk a támadásokat. Fontos a labdabirtoklás, mert amíg nálunk a labda, tudunk pihenni. Ha az ellenfél uralja a játékszert, futnunk kell és vissza kell magunknak szereznünk. Minden meccs más. A feltételek teljesen másak, mint az odavágón. Jó formában vagyunk, 23 meccsen csak kétszer kaptunk ki és egyszer ikszeltünk. A foci egy szép játék, örül neki az ember, ez teszi a sportot és ezt a hivatást kivételessé. Minden játékosunk még motiváltabb.”

The key quotes from coach Hansi Flick's press conference ahead of FC Bayern's top-of-the-table Bundesliga clash at Borussia Dortmund.

Flick biztosan a legtöbbet hozza ki a pályára küldött férfikből.

Előzetes kezdőcsapatok

Dortmund: Bürki – Piszczek, Hummels, Akanji – Hakimi, Can, Brandt, Guerreiro – Sancho, Haaland, Hazard

Bayern: Neuer – Pavard, Boateng, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski

Hiányzók

Dortmund: Reus (combsérülés), Schulz (izomproblémák), Zagadou (térdsérülés)

Bayern: Coutinho (bokasérülés), Thiago (lágyéksérülés), Tolisso (bokasérülés)

 

» A találkozót 18 óra 30 perctől élőben közvetíti a Sport 1! «

 

Jön a sorsdöntő Klassiker! | Előzetes: Dortmund – Bayern
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top