Elemzés

Pár dolog, amiben Flick túlszárnyalja Heynckest és GuardiolátAmikor 2013-ban Philipp Lahm magasba emelte a BL serleget a londoni éjszakában, a bajorok lettek Európa legyőzhetetlen királyai. Annak az évnek a nyarán Pep Guardiola váltotta Jupp Heynckest a müncheni kispadon és ugyan a nemzetközi porondon megszakadt a veretlenség, a Bundesligában elképesztő rekordot döntöttek azzal, hogy már a 28. fordulóban (6 körrel a bajnokság vége előtt) bezsebelték a Salátástálat.

Az összevetés

Jelenleg Flick legénysége 4 ponttal áll a Dortmund előtt 26 játéknap után, így értelemszerűen nem beszéhetünk hasonló szituációról, de a bundesliga.de nem is ezen szempont alapján teszi fel kérdést: Miben jobb Flick a nagy elődökhöz képest vagy legalábbis hasonlóan jó?

Győzelmi ráta: új rekord

A Kovacot váltó Hansi jött, látott és győzött, méghozzá olyan mértékben, hogy a Bubdesliga történelemkönyveibe is bekerült: első 16 bajnokiján 13 győzelem, 81%-os győzelmi arány, tőle jobban egy Bundesliga-edző sem kezdte pályafutását. Ez egyébként eddig meccsenként 2,5 pont jelent átlagban, amellyel csak éppen lemarad Pep 2013/14-es teljes szezonos statjától (2,6 pont/meccs) és Jupp 2012/13-as tripázó szezonjától (2,7 pont/meccs). Ezek a számok azonban önmagukban nem lehettek elegendők ahhoz, hogy a Bayern 2023-ig szerződést hosszabbítson Flick-el. Lássuk a többi okot.

Mentalitás

Ahogy Oliver Kahn mondta „Hansi jól ismeri a klub sajátos mentalitását”. Flick valószínűleg rá is jött arra, hogy a dolgok megváltoztak azóta, mióta játékos volt a bajoroknál a ’80-as években: „Amikor még játékos voltam, akkor csak a siker számított. Nyertél 1-0-ra és nem is volt fontos, hogyan. Ma már nem elég a győzelem. Persze, a végén úgyis a bajnoki cím a lényeg, de teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a Bayernt az ambiciónálja, hogy többet mutasson egy sima 1-0-nál.” Ez a felfogás tökéletesen jellemzi Hansit. Irányítása alatt csak egyetlen alkalommal fordult elő az, hogy a Bayern nem szerzett gólt a 90 perc alatt – méghozzá a Lipcse elleni gólnélküli döntetlen során a 21. fordulóban – és 1-0-ás eredmény is csupán egyszer született a kinevezése óta.

Góleső és betonvédelem

Az Union Berlin elleni 2:0-nal megszületett a Flick-éra 50. gólja, mindössze 16 mérkőzés alatt. Ez 3 fölötti (3,1) gólátlagot jelent meccsenként, amivel Heynckest és Guardiolát is sikerült maga mögé utasítania. Nehéz elhinni, de a Bundesliga történelme során is ez a legjobb statisztika az edzők között. Sőt, ha ehhez még hozzáadjuk a BL-ben szerzett gólokat, akkor ennél is magasabbra rúg ez az adat (3,5-re). A gólok persze könnyebben esnek, ha van egy olyan kaliberű csatár a keretben, mint Robert Lewandowski. „Ismét betalált, 26 gólnál jár és 8 meccse maradt arra, hogy megdöntse Gerd Müller 40 gólos rekordját. Nem lesz könyyű, de megvan a képessége hozzá. Ha valakinek sikerülhet, akkor az ő” – nyilatkoza róla Hansi.

De nemcsak elől néz ki jól a dolog. Flick irányítása alatt a kapott gólok száma átlagban bőven 1 alatt van (0,6/meccs). A hétvégén Berlinben már tizedik alkalommal fordult elő az idei bajnokságban, hogy nem kaptak gólt kedvenceink és zsinórban az 5. idegenbeli párharc, ahol az ellenfél nem tudott betalálni Neuer kapujába.

Kiváló erőnlét

Minden sikernek meg van az alapja: pédául a kemény munka a pályán. Meccsenként átlagban szűk 3 km-el (2,9 km/meccs) többet teljesítettek a fiúk november óta, mint Heynckes triplázó idényében és szűk 2 km-el a (1,9/meccs) Guardiola első szezonját is túlszárnyalták futás terén. Emellett meggyőző intenzitással is játszik a mostani bajor gárda: 261 sprint mérkőzésenként Jupp 165-éhez és Pep 214-éhez képest.

Bayern Munich's Hansi Flick: Managers Must Have 'Veto Power' on ...

Pár dolog, amiben Flick túlszárnyalja Heynckest és Guardiolát
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top