Interjúk és nyilatkozatok

Franck álma, hogy a fia legyen a következő Ribéry, aki elvarázsolja a futballvilágotFranck Ribéry, a Bayern egykori legendás futballistája május első felét Münchenben, a grünwaldi villájában töltötte családjával – nemrég tért vissza magángéppel Firenzébe, ahol remélhetőleg hamarosan visszaállhat az élet a rég nem látott kerékvágásba.

Frenkiboy a visszaútja előtt meghívta a Sport BILD két munkatársát, Tobias Altschäffl újságírót és Leopold Fiala fotóst, hogy egy különleges edzésgyakorlat keretein belül mutassa be fiát, Seïf-et. Franck nem csak neki, hanem Leroy Sanénak is szívesen osztogatna tanácsokat.

Franck Ribéry, a Bundesliga történelmének egyik legmeghatározóbb idegenlégiósa 12 év után ikonként távozott a német Rekordbajnoktól. Most azon dolgozik, hogy fia, Seïf legyen a következő Ribéry, aki elvarázsolja a futballvilágot.

Seïf nyolc éves és fociőrült, nagy tehetségnek tűnik. Ribéry szerint „Amióta Seïf futni tud, azóta szeret futballozni is. Szereti uralni a labdát, szeret mozogni, játszani.”

Ribéry kisfia az előző szezonban még a müncheni Grünwaldban focizgatott, apja átigazolásával azonban már a Fiorentina ifijei között szerepel. Heti két-három edzésük van, de otthon, apával ennél nagyobb dózisban részesül.

Zu Besuch beim Ex-Bayern-Star - Was macht eigentlich Franck Ribéry ...

„Apa és én tulajdonképpen mindennap edzünk, sőt néha kétszer is. Egyszer olyan jó játékos akarok lenni, mint apa!”

Franck komolyan veszi fia képzését, profi magánedzésekkel fejleszti őt. A kerti gyakorlatok előtt a teraszon melegítenek be – Ribéry utasításokat ad neki és a szünetekben felhívja a figyelmét a vízbevitelre. Mindenre odafigyel, de különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Seïf mindkét lábát használja és a levegőben ballal és jobbal is tudjon passzolni. A srác, apjával ellentétben ballábas.

„Dolgoznia kell a jobb lábán, különben nehéz lesz neki és kiszámíthatóbb lesz. Nehogy később csak autóvezetéshez használja.” A hangos nevetés után Franck megnyugtatta a fiát: „Ha olyan balosod lesz, mint Arjen Robbennek, akkor minden rendben.”

Az aszfaltgyakorlatok után a fűre vonultak – a Ribéry család kertje a gyerekek számára kész paradicsom: Van kispálya, úszómedence, pezsgőfürdő. De legfőképp sok terület. A gyepen van két kiskapu, vannak bólyák, akadályok, három hordozható öntöző. Ribéry mindenről gondoskodott. Eközben Seïf átcselezi magát az akadályokon és lő – az „edző” a hibáknál is tüzeli őt: „Semmi baj, tovább!”

Durch die Hütchen wird der Ball präzise gepasst: Seïf trainiert jeden Tag mit Papa Franck. Inzwischen ist die Familie nach Florenz zurückgekehrt

Egy óra edzés után Franck megkérdezte a sráctól: „Feladod vagy mehet még egy kör?” A válasz határozottan érkezett a támadó vagy támadóközéppályásnak készülő Ribéry-utódtól: „Encore uni fous” – ami csak annyit jelent, „Még egyszer”. A Ribéry családban általában franciául beszélnek egymással, de gyakran előkerül a német, ritkábban pedig pár olasz kifejezés is.

Franck tehát saját gyermekét készíti fel a futbalkarrierre. Hogy ő maga edző legyen? „Nem tudom, miért ne? Szeretek a srácokkal edzeni, tanítani nekik valamit. Élvezem.” Ribérynek azokkal az edzőkkel volt a legjobb a kapcsolata, akik intenzíven kommunikáltak vele, ezért ő is nagy hangsúlyt fektet a nyílt bánásmódra és a sok beszédre. „Sokat beszélek, mindig pozitív vagyok. Nem probléma, ha az ember hibázik. Álom lenne, ha Seïf profivá válna. De ez még annyira odébb van… S ha mégsem jön össze, az sem baj.”

Az edzés végén Ribéry egy versenyt gondolt ki a fiának – egy pár méteres távolságban lévő kapu mögött nem sokkal van egy másik kapu. A feladat: A labdát az első kapu fölött a másodikba juttatni. Mindenkinek öt próbálkozása van. Az első után idősebb Franck hasznos tanáccsal látta el a Ribéry juniort: „Jobban alá jell nyúlnod a labdának.” Seïf megfogadta a tanácsot és ezután gyakrabban lőtt magasabban – „Az apával való edzés kemény, de nagyon szórakoztató” – mondta. Seïf gyermekkora nem telik eseménytelenül. „Berlinben, a kupadöntő után ott volt a pályán és az öltözőben is. David Alabával vagy Rafinhával mindig jól érezték magukat.”

Am Ende des Gartens steht die Zahl 7 als Statue – Ribérys Nummer, die er bei Bayern trug

Apa és fia különversenye időközben döntetlenre végződött, Ribéry kétszer csak a kapufát találta el. Természetesen teljesen véletlenül…

A 37 éves francia sztár visszatért Fiorentinába, ahol a bokaműtétjéig jó szezont játszott. Ribéry időközben ismét fitt és reméli, hogy folytatódhat a szezon Olaszországban. „Az egész világon nehéz a helyzet. Várom, hogy ismét a pályán lehessek.” – mondta Franck, aki természetesen továbbra is figyelemmel kíséri excsapatát, illetve azokat a játékosokat, akik a posztján játszanak – vagy játszani fognak.

„Leroy Sané egy jó játékos, képes meghatározó dolgokat csinálni. Megvan a nívója a Bayernhez. Ha segítségre lesz szüksége, bármikor felhívhat.”

Ribéry többek között kilencszeres német bajnokként, klub VB és BL győztesként távozott Münchenből, és nem csak a saját fiának, hanem a profiknak is hasznos tanácsokat tud nyújtani.

Franck álma, hogy a fia legyen a következő Ribéry, aki elvarázsolja a futballvilágot
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top