Interjúk és nyilatkozatok

Flick: Messze Jupp volt a profi karrierem legjobb edzője



Jupp Heynckes május 9-én ünnepli a 75. születésnapját. Tanítványa, Hansi Flick, a Bayern jelenlegi edzője nyilatkozott róla és üzent neki a Sport1-en keresztül az egykori mesterének.

Hansi Flick 1985-től játékosként erősítette a Bayern csapatát – Jupp két évvel később lett először a müncheniek edzője.

„Nagyon jól emlékszem egy szituációra: Amikor el akartam kezdeni az egyik edzést, Jupp azt mondta: „Te ma nem edzel és bent maradsz.” – Azt mondtam: „De edző, én edzeni akarok”. Azt válaszolta: „Nem. Elégedett vagyok veled, ma hagyd magad kezeltetni – holnap pihenő, aztán majd találkozunk.” Először nem értettem mit akar, de mára már rájöttem és világossá vált, hogy a mondatai megbecsülést jelentettek és elégedett volt velem. Azokban az időkben nem mindennapi, hanem különleges volt a Jupphoz hasonló bánásmód. Egy olyan élmény volt számomra, amelyet máig is képviselek. Mindig megpróbáltam a bizalmát a teljesítményemmel meghálálni.”

Ez is bizonyítja, hogy Jupp Heynckes milyen kivételes módon bánt a játékosaival. Edzői pályafutásának első, 1979-1987 közötti, Gladbachnál eltöltött edzői szakaszáról a szülinapos legenda elmondta, hogy már akkoris figyelmes, segítőkész tréner volt, aki kellemes atmoszférát akart teremteni a játékosainak, mindazonáltal néha szüksége volt a kegyetlenül őszinte megnyilvánulásokra is. Hansi Flick elmondta:

„A bizalom mindig, minden életkorban fontos az ember számára. Főleg a gyermekeknek hihetetlenül fontos, hogy meg tudjanak bízni a szüleikben. Viszont a bizalmat meg kell alapozni – nem játszhatod el és hitelesnek kell maradnod. Jupp Heynckesnél ezt mindig érezte az ember.”

Hansi hasonló, ember és kommunikáció központú elveket vall, mint Jupp.

„Azt hiszem, hogy Jupp Heynckes és az én edzőként való megközelítésem nagyon hasonló. Messze ő volt nekem a profi karrierem legjobb edzője. Már akkoris különleges volt a stílusa. A játékosokkal való bánásmódja pedig mindig imponált nekem.”

FC Bayern - News und Gerüchte: Gerland vergleicht Flick mit Heynckes




A Bayern játéka és eredményei Hansi Flick átvétele óta óriásit fejlődött és a csapat mindhárom sorozatban jelen van még. Ő lesz a Rekordbajnok új triplázó mestere?

„Sohasem egyszerű triplázni. Ehhez erős keretre és egy erős stábra van szüksége az embernek. Az ő triplázása egy lenyűgöző teljesítmény volt. Az elveszített Finale Dahoam után egy évvel később elérni ezt, az egy igazán különleges dolog.”

Jogi Löw elmondása szerint a Bayern triplázása volt a német válogatott 2014-es Világbajnoki győzelmének is. A Lahm, Schweinsteiger, Müller, Neuer, Boateng és Kroos fémjelezte generáció ugyanis óriási önbizalmat szerzett a 2013-mas sikerek által.

A 2013-mas visszavonulása és a 2014-es brazíliai siker után a DFB sportigazgatója, Fick meghívta Juppot egy ifiedzőkkel való konzultációra.

„Azonnal elígérkezett, az edzőinknek pedig sok olyan kérdést válaszolt meg, amely fontos volt számunkra. Mindannyiukat lenyűgözte az, hogy mennyire a földön maradt és milyen barátságos. Az edzői palettája egyszerűen álomszerűen jó volt. Remek érzés volt látni számomra azt, ahogyan átadta a tudását.”

Hansi Flick hasonló felfogása egy 2023-ig szóló szerződést eredményezett a Bayernnél, amelynek eredményességét a 75. születésnapját ünneplő, játékosként és edzőként is legendaként visszavonuló Jupp Heynckes is végigkísérheti.

„Van két fontos dolog az életben: Az egészség és az elégedettség. Ha mindkettő adott, akkor az ember alapvetően jól érzi magát. Főleg a mai világban. Jupp Heynckes nagyon büszke lehet az életművére, ugyanis egy nagyon izgalmas és eredményes életre tekinthet vissza. Csak kevesek gyűjtöttek annyi tapasztalatot, mint amennyit az élete során ő szerzett.”



Flick: Messze Jupp volt a profi karrierem legjobb edzője
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top