Elemzés

Hogyan lett Thiago ismét a középpálya motorja?Olaszország szülötte, brazil szülők gyermeke, mindeközben pedig a spanyol válogatott tagja. Igen, ő Thiago Alcantara, a Bayern középpályájának kulcsembere, aki nagy valószínűséggel ismét hosszabbítami fog Münchenben. Ennek apropóján a bundesliga.de kielemezte a kényszerszünet előtti sokadik virágzását.

A hat Bayernben eltöltött szezonja alatt mind a 6 évben magasba emelhette a Salátástálat. És mindegy volt, hogy ezen időszak alatt ki volt a csapat edzője, Guardiola, Ancelotti, Heynckes, Kovac vagy épp Flick, egyetlen közös pont mégis volt: Thiagora mindig számított az aktuális mester.

A 6 (és fél) idénye alatt Thiago többször is bizonyította mennyire jó a labdával és annak megjátszásában: gondoljunk csak a közel 90%-os átadási pontosságára. Ennek ellenére vagy éppen ezért folyamatos téma volt, hogy hol is lehet őt a legjobban használni a pályán. Játszott klasszikus 10-est, hogy kioszthassa az utolsó kulcspasszokat, megfordult 6-os pozícióban is, hogy megtörje az ellenfél játékát, és mélyről építhesse fel a labdabirtoklást, de volt már all-rounder is, ahol központi pozícióban volt ahhoz, hogy “fő labdaelosztó” lehessen.

A játékhoz való attitűdje, az hogy folyamatosan kéri a labdát, fontos szerepet játszott abban, hogy az edzők egyre mélyebben helyezzék el a pályán, lehetővé téve számára, hogy minél jobban átlássa maga előtt a játékot és diktálhassa a játék ütemét.

Habár a 2013-ban az U21-es Európa Bajnokságon mesterhármast szerzett a korosztályos spanyol válogatottban, elsősorban nem a góljai emelik ki őt a mezőnyből. De az, hogy Kovac egy mélyen játszó egyedüli hatosba helyzte, túl távolra került a kaputól és attól, hogy valódi hatása legyen a játékra maga előtt. Elég csak az idei szezon első felére gondolni: az őszi kiírásban 14 mérkőzésen egyetlen gól vagy assziszt sem volt a neve mellett. A csapaton belüli fontosságát pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a Bayern épp ebben a peiódusban szenvedett.

Módosított szerepkör

Szinte hihetetlen, de Flick első 4 meccsén csak a kispadon kapott helyet.  A téli szünet viszont jó alkalom volt arra, hogy a csapatot újragondolják. Papíron alig volt átszervezés a felállásban, de Thiago számára bizony releváns lett a módosítás. Új társat kapott a középpályán Kimmich személyében. Így, kevésbé megkötve, Alcantara még inkább átvehette az irányító-labdaosztogató szerepét és szabadabb pozicióban játszhatott, feltűnhetett a támadóharmadban. Josh pedig végezte az úgymond “piszkos munkát” a labdaszerzést és a kontrák elfojtását. Eme taktikai módosítás eredménye azonnal meg is látszott, amikor a 37-szeres spanyol válogatott játékos az év első 3 meccsén mind betalált (A Mainz elleni szóló talán még most is eszünkbe jut). Karrierje során ez volt az első alkalom, amikor zsinórban három mérkőzésen sikerült gólt szereznie. A góljai mellett a fejlődését mi sem mutatja jobban, hogy a téli szünet előtt 87 labdaérintése volt meccssenkét, míg a tavasz során ez az átlag gyorsan 96 fölé kúszott, azaz 10%-kal többet avatkozott játékba Kimmich betársulása után.

A téli szünet tehát nagyon jót tett neki, de vajon a mostani szünet után milyen Thiagot látunk majd?

“Még, hogy ha nem is játszhatunk közönség előtt – bár az igen fontos a számunkra – akkor is készen kell állnunk a folytatásra. Én kész vagyok az újraindulásra!”

Hogyan lett Thiago ismét a középpálya motorja?
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top