Interjúk és nyilatkozatok

Így csábította el David Alabát a Bayern egykori utánpótlásvezetője



Werner Kern, a Bayern utánpótlásának egykori vezetője először beszélt részletesen arról, hogyan fedezte fel David Alabát az Austria Wientől. A 74 éves szakember 150.000 euró körüli összegért hódította el az akkor 16 éves játékost.

Herr Kern, hogyan fedezte fel David Alabát?

2008-ban egy német, egykori válogatott játékosközvetítőtől megtudtam, hogy az Austria Wiennél van egy szupertehetség. Utánajártam, mindenről informálódtam és arra a tapasztalatra jutottam, hogy egy bizonyos David Alabáról van szó.

Mi történt ezután?

2008 decemberének kezdetén az akkori U17-es edzőnkkel Stephan Beckenbauerrel és az akkori megfigyelő-vezetőmmel Hermann Hummelsszel elutaztunk Axamsba, ahol a Tirol az Austria Wien ificsapatával mérkőzött meg. David 14 évesen az Austria U18-as csapatában játszott balbekként. A kezdőrúgás előtt szétváltunk, hogy különböző pozíciókból figyelhessük őt, így nem tudtuk egymást sem befolyásolni. Félidőben összefutottunk és mindannyiunk számára világossá vált: „Ember, micsoda játékos. Szuper, meg kell szereznünk”. Értesültem, hogy volt egy Jeannot Werth nevezetű ügynöke, aki fasza csávó volt. Alaba hozzá tartozott, met az Austria egyik játékosa agyondicsérte neki Davidet.

Beszéltek Alaba családjával?

Igen. David családját már akkor is kapocs fűzte Angliához. Az apja Nigériából, az anyja pedig a Fülöp-szigetekről jött és mindketten nagyon jól beszélnek angolul. Kedvelték Olaszországot is, de vonzóvá tettem nekik az FC Bayernt. Felvázoltam nekik, hogy egy Münchenbe való átigazolással a fiúk ugyanabban a kultúrkörben marad, tökéletesen beszéli a nyelvet, nincs messze Bécs és a Bayern egy óriási klub.

Kern: "Bei mir laufen die Fäden zusammen" :: DFB - Deutscher ...

Emlékszik még ezután hogyan fejlődött tovább az ügy?

A kitzbüheli Cordial-kupa előtt egy nappal elutaztam itthonról. Emlékszem, mintha ma lett volna: 9 órakor felvettem Alabát, az apját és Werthet a repülőtéren és az üres Säbener Strasszéra utaztunk. Pünkösd volt és egész nap különböző csoportokban beszélgettünk, beszéltünk külön a felnőttekkel és Daviddal is. Este megegyeztünk és 20 órakor visszavittem őket a repülőtérre.

Hogyan győzte meg őket?



Döntő pont volt, amikor rájöttem arra, hogy Alaba nem érzi jól magát az iskolájában, ugyanis a tudományos tantárgyak álltak az előtérben és David ezekben nem tündökölt. Azt javasoltam neki, hogy Münchenben gazdasági iskolábába járhat. Ezután mindent letisztáztunk és David szerződést írt alá a Bayern Münchenhez. Egyik nap felhívott az Austria Wien akadémiájának vezetője és azért szidalmazott, mert fogalmam sincs a pedagógiáról. Azt mondtam neki: „Idefigyeljen: Ha nem tudnak gondoskodni arról, hogy a játékosaik jól érezzék magukat az iskolában, mert máshoz van tehetségük, az az Önök hibája.” Az én véleményem mindig is az volt, hogy aki el akar érni valamit, annak örömmel kell csinálnia amit csinál. És hogy mi történt ezután?

Csupa fül vagyok.

David egy bécsi, elektronikus kereskedelmi akadémiára jelentkezett, hogy ott végezze el az érettségijét. De ezt nem Davidnak találták ki. Amikor hozzánk jött, nem ment a gazdasági suliba, hanem a profikhoz való útját követte. Mindig figyeltem arra, hogy működjön a kettős képzés és az akadémiáról mindenki fejezze be az iskolát. A szülők irányába az enyém volt a felelősség, mert a játékosok csak egy kis százaléka éri el a profi szintet. Nem csak fizikálisan kell képzettnek lenni, hanem fejben is fejlődni kell. Ha ez sikerül és megnő az önbizalom, automatikusan egy klassz személyiség fejlődik ki az emberből.

David Alaba – 10 év a Bayernnél | bayernszektor.hu

Viszont beleegyezett abba, hogy Alaba elhagyja az iskolát. Biztos volt benne, hogy sikerül profivá válnia?

Igen, Ascheimben, München közelében volt egy edzőtábor. Nagyon meleg volt aznap. Kurt Niedermayer, akkori U19-es edzőnk az emberelőnyös és emberhátrányos edzésformákat mutatta be és a baloldalon Davidnak mindig három ember ellen kellett játszania. Ezt a feladatot hihetetlenül sok energiával oldotta meg. Soha nem láttam még senkit, aki emberhátrányban, három játékos ellen, ráadásul ilyen körülmények mellett ilyen erős volt. Világossá vált számomra, hogy a srácnak mindennek meg kell lennie, amire egy jó játékosnak szüksége van. Labdarúgásban igazán jó volt. Attól a pillanattól mondogattam: Tegyük profivá. Nem kellett már iskolába mennie és több negatív tapasztalatot gyűjtenie. Az összes sikerélményét a futballban kellett elsajátítania.

Az Alaba-család mindmáig hálás önnek.

Ennek örülök. Az édesapja egyszer megkeresett és azt mondta, hogy én vagyok az egyetlen ember, akinél bejött amit ígértem nekik. Az Alaba-család számára a kezdetektől világos karriertervet terjesztettem elő. Az én feladatom az volt, hogy Davidet a profikhoz emeljük és ez sikerült.

Alaba jelenleg tárgyalásban áll az FC Bayernnel, a szerződése 2021-ben lejár. Mit kíván neki?

David egy okos srác és nagyszerű családja van. Azt kívánom neki, hogy maradjon nálunk, ugyanis a Bayern München a szívem klubja.



Így csábította el David Alabát a Bayern egykori utánpótlásvezetője
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top