Legendák

Bixente Lizarazu, a „Trófeahalmozó”Az 1969. december 19-én a franciaországi Saint-Jean de-Luzban született Bixente Lizarazu igazi trófeahalmozó volt aktív pályafutása alatt. Az ezredfordulón egyszerre volt a világbajnoki és Európa-bajnoki cím, a Konföderációs Kupa, a Világkupa, a Bajnokok Ligája és a Bundesliga védője. Egyedülálló eredmény a futballban.

A Vincente Lizarazu néven anyakönyvezett baszk származású játékos a Girondins Bordeaux színeiben vált ismert játékossá. Pályafutásából 10 évet töltött el náluk. Számunkra az itt töltött idejéből a legemlékezetesebb az 1996-os UEFA-kupa döntő két meccse: a Bordeaux az Intertotó-kupából jutott el az UEFA-kupa döntőjébe, ahol azonban a Bayern München jobbnak bizonyult náluk. Ezt követően a baszk identitású Athletic Bilbao játékosa lett. Liza azon kevesek egyike, aki nem spanyol állampolgárként lehetett a Bilbao játékosa. Egy alkalommal egyébként még a baszk válogatottban is pályára lépett. 1997-ben érkezett Münchenbe. 2006-os visszavonulásáig egy félévet leszámítva már csak a Bayern Münchenben futballozott.

Former Bayern Munich Full-Back Bixente Lizarazu Reveals How Close ...

No meg persze a francia válogatottban, ahol már 1992-ben bemutatkozhatott, a 2004-es EB negyeddöntőjéig bezáróan összesen 97-szer játszott a franciáknál. Tagja volt a világbajnoki, az Európa-bajnoki és a Konföderációs-Kupát nyerő együtteseknek. Ezek közül kettő sorozat döntőjét végigjátszotta, míg az EB-döntőn a 85. percben, még olasz vezetésnél cserélték le. A francia válogatottban való szereplése miatt 2000-ben a baszk terrorszervezet, az ETA sérelemdíj megfizetését követelte tőle, lévén baszkként húzza magára a trikolóros mezt. Szerencsére az ügynek nem lettek nem kívánt következményei.

A Bayernben is tagja volt egy aranycsapatnak. A Bajorokkal összességében 6 bajnoki címet, 5 német kupát és 4 ligakupát nyert. Tagja volt a BL-t és Világkupát nyerő csapatoknak. Az 1999-es BL-döntőn ő sem lehetett ott, két évre rá azonban remek játékkal és egy belőtt tizenegyessel járult hozzá a végső sikerhez.

Champions week – The finals of 1999 and 2001, his unforgettable ...

A Bundesligában összességében 183 mérkőzésen lépett pályára, melyeken 7 gólig jutott. 2004-ben – a válogatottól már visszavonultan – igazolt el az Olympique Marseille-hez, félévre rá azonban megint visszatért Münchenben, s még másfél éven át szolgálta szeretett csapatát. 2006-ban búcsúzott el a profi futballtól.

Aktív futballkarrierjét követően sem szakadt el a sporttól: a Canal+, majd a TF1 csatornánál szakkomentátor illetőleg műsorvezető, egykori válogatott társaival pedig egy francia klubot, a már elsőligás FC Éviant tulajdonolják. Nem mellesleg pedig a futball mellett szerzett még egy Európa-bajnoki címet. 2009-ben a brazil Jiu-Jitsuban lett Európa-bajnok. Állítólag volt olyan terve is, miszerint skeletonban indul téli olimpián, erre azonban nem került sor.

Bixente Lizarazu heureux père de deux enfants, Tximista et Uhaina

Bixente Lizarazu, a „Trófeahalmozó”
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top