Egyéb

Ezekre a szabályváltoztatásokra számíthatunk a szezonrajttól

A 2019/2020-as idény elejétől több szabálymódosítás is életbe lép, miután a FIFA illetékesei korábban bejelentették őket. Mutatjuk, mik a legfontosabb változtatások.

Fej vagy írás?-helyzetek: A pénzfeldobást megnyerő csapat választhat két előny közül: vagy a kezdőrúgás elvégzőjét nevezik meg, vagy ők választhatnak először térfelet. Előbbi eddig még nem volt választható.

Image result for arjen robben toss

Robben itt éppen azt mutatja, hány métert kell tartani az ellenfélnek a bedobó játékostól.

Bedobások: Az éppen bedobó csapat ellen játszó futballistáknak kötelező a két méteres távolságot megtartani az azt elvégző játékostól. Akkor is két méterre kell állni az oldalvonaltól, ha az állított helyzetet végrehajtó labdarúgó mögötte helyezkedik el.

Cserék: Innentől a lecserélt játékosnak kötelező a hozzá legközelebb lévő vonalnál elhagynia a pályát, majd amikor a vonal mögé lép, a becserélendő játékos érkezhet is. Ezzel a körülmények pad felé vezető sétákat és ezzel együtt az időhúzásokat küszöböli ki a FIFA.

Image result for bayern substitution

A játékosok innentől csak akkor pacsiznak az oldalvonalnál, ha egy éppen ott álló embert cserélnek le.

Lapok: Ha sportszerűtlenség történik, sárga, második sárga és piros lap is felmutatható mind a játékosoknak, mind az edzőknek és a klub képviselőinek is. Ha egy bíró nem biztos a szabálytalanságot elvégző személyében, mostantól figyelmezteti az elkövető csapatának edzőjét.

Kirúgások és szabadrúgások: A labdának mostantól nem kell elhagynia a tizenhatos vonalát, amikor kirúgást végeznek el. Ez vonatkozik az adott csapat tizenhatosán belül elvégzett szabadrúgására is. Továbbra is 9,15 méter marad a távolság, amelyet az ellenfélnek ilyenkor meg kell adnia.

Image result for robben in free kick wall

Ha ez a szabadrúgás három évvel később végeztetik el, Arjen bizony lapot is kapott volna.

Sorfalak: Innentől a támadó csapat játékosai nem állhatnak be a szabadrúgást kivédekező csapat sorfalába. Minimum egy méteres távolságot kell tartaniuk tőlük.

Gólok, miután kezezés történt: Minden találat, amelyet karral vagy kézzel szereznek, mindig érvénytelenítve lesz, még akkor is, ha véletlen volt a mozdulat. Ha a gólt megelőzően előnyt kovácsolt a támadó csapat játékosának a kezezés, akkor is büntetést kell kiszabnia a játékvezetőnek.

Image result for robben handball

Csak a vicc kedvéért: ilyen mozdulattal sem lehet például gól szerezni.

Büntetők: A kapus nem állhat a vonal mögé. Egyik lábának a vonalon kell lennie.

Bírók, miután őket érintette a labda: Innentől nem számít levegőnek, ha a játékvezetőt találja el a labda. Ha ebből előnye származik egy csapatnak vagy megszerzi a labdát, a másik félnek kell ejteni a játékszert. Ezt a legutóbb labdába érő játékossal kell elvégezni. Minden más játékosnak legalább négy méteres távolságot kell tartania. Ha a tizenhatoson belül történik a szituáció, a kapusnak kell ejteni a labdát.

Mez alatti szerelések: Az efféle ruhadarabok mintáinak muszáj a mez mintájával egyeznie.

Related image

Hasonló fejet vágnának az öltözőbe menet azok a játékosok is, akik elfelejtik a fenti szabályt.

Időhúzások: Mostantól sokkal szigorúbban vesznek minden ilyesfajta cselekedetet. Ha egy játékos a sípszó után még a labdát próbálja az ellenféltől minél messzebb juttatni, büntetve lesz. A szabadrúgások, bedobások, kirúgások késeltetése nagyobb eséllyel kártyás figyelmeztetést von maga után.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top