Interjúk és nyilatkozatok

Rummenigge: Lesznek még igazolások, ez egészen biztos



Kalle a BILD am Sonntagnak adott nagyinterjút. 




Herr Rummenigge, Uli Hoeness nem akar részt venni a novemberi elnökválasztáson és a felügyelőbizottsági előljáróságáról is lemond. Mit jelent ez az FC Bayern számára?

Nem szeretném ezt kommentálni. Ez kizárólag Uli Hoeness személyes döntése, és ő is csak a Bayern bizottsága előtt szeretné megosztani. Ezt tiszteletben kell tartani.

Mi a véleménye Herbert Hainerről, Uli Hoeness lehetséges utódjáról?

Nem szeretnék részt venni a spekulációkban. De általánosságban véve elmondhatom, hogy nagyra becsülöm Herbert Hainert. Nagyon régóta tagja a Bayern felügyelőbizottságának és ezáltal sok tapasztalattal is rendelkezik. A világsportban való ismerettsége, hálózata is lenyűgöző, 15 évig volt az Adidas AG vezérigazgatója.

Oliver Kahn 2020. január 1-jétől száll be a vezetőségbe, az Ön szerződése pedig 2021 végéig szól. Elképzelhető, hogy Ön is idő előtt befejezi?

Nincs tervben. Nekem örömet okoz ez a munka, nagyon érdekes és óriási felelősséggel jár.

Nagyon nyugodtnak tűnik.

Nincs okom arra, hogy ne legyek. Természetesen eljön az a nap, amikor nem leszek már a Bayern vezérigazgatója. Futballistaként és az Európai klubszövetség elnökeként is eljött a nap. Nincsen ezzel semmi problémám. Teljesen ki vagyok békulve az életemmel. Valamikor készen kell állnia az embernek arra, hogy a stábot fiatalabbak kezébe adja. Nálunk ez nagyon jól megoldódott, Oliver Kahnt jó választásnak tartom. Be kell épülnie, ezt a munkát nem lehet az egyetemen megtanulni vagy automatikusan elsajátítani, csak azért mert jó focista voltál. De: Olivernek sikerülni fog. Jó, nyugodt, kialudt benyomást keltett ma bennem.



Tárgyalásokat vezettek?

Nem, még nem. De hamarosan fogunk. Úgynevezett „Onboarding”- procetúrát kell megszavaznunk, a felügyelőbizottságot is beleértve. Oliver 2020. január 1-jén az FC Bayern vezetőségének tagja lesz, integrálnunk kell őt. Ha később átveszi a vezérigazgatói pozíciómat, természetesen már beépülve kell lennie. Nem fecserélhetünk időt. Nem is látok ebben problémát.

Vannak tervei az FC Bayern utáni időszakra?

Csodálatos családom van, a feleségem, Martina hihetetlen nagy támogatást nyújt. Az olaszországi időszakom óta szoktam meg, hogy a jelenben éljek. Nem aggódom amiatt, hogy a kutyámmal való sétám unalmas lesz. Biztosan sok időt töltök el a családommal és gyakrabban leszek a Sylt szigeten. De természetesen továbbra is intenzíven követem majd a focit. Ez és ez is marad az én nagy szenvedélyem.

Ezen a nyáron a Sylten zsírozta le Aki Watzke barátjával a Hummels átigazolást. Fogadtak a strandon a bajnokságra?

Nem, nem fogadtunk. Egészen nyugodt, tiszteletteljes kapcsolatban állunk. Jó dolognak vélem, hogy rajtunk kívül egy másik csapat is a bajnokságot kitűzve vág neki a szezonnak. Az, hogy a Dortmund az előző szezonban épphogy elveszítette ellenünk, nyilvánvalóan fáj nekik. Ez is biztosan egy jó ok volt arra, hogy ilyen aktívak legyenek az átigazolási piacon.

Milyen jelentősége van a jövőheti Szuperkupa meccsnek?

Ezen a meccsen találkozik a két legjobb német csapat, természetesen a presztízsről is szól. Az FC Bayern az elmúlt három évben háromszor nyerte meg a Szuperkupát, ebből kettőt Dortmundban a BVB ellen. Szívesen megtennénk újra, de ezt a Dortmund természetesen feltétlenül meg akarja akadályozni.

És szakmailag milyen jelentősége van?

Szakmai értékelést mindig csak a 10. játéknap után tehet az ember. Ezt megelőzően a Bundesliga tabellája gyakran még kesze-kusza.

Mats Hummels átigazolási díja 31,5 millióról 38 millióra emelkedhet. Pénzügyileg a Bayern profitál abból, ha a Dortmund bajnok lesz?

Nem! Ezt az Uli Hoenesszel való megbeszélésem után visszavontuk. A bónuszdíjak különösen a Bajnokok Ligája sikerek esetén aktiválódnak. A Bundesliga nincs benne.

Hogyan fogja fogadni a dortmundi fal Hummelset?

Vannak bizonyos tapasztalataink az ingázókkal (nevet). Mats jól játszott tavasszal. Volt egy megbeszélése Nikoval és tudni akarta, hogy törzsjátékosként tervez-e vele. Az edző azt mondta neki, hogy nagy a konkurencia és ezt nem tudja garantálni. Ezután kérte tőlünk Mats, hogy elmehessen. Beszélt több klubbal is, de minket csak a Borussia Dortmund keresett meg.

Mennyire lett nehéz a Bayern számára az átigazolási piac?

A piac teljesen megváltozott. Nem csak az átigazolási díjak miatt aggódom. A 100-120 milliós díjak szinte már nem is látványosak. Sokkal jobban aggódom a fizetések alakulása miatt, amelyek főleg Spanyolországból, Angliából és Olaszországból érkeznek. A fejlődés azt mutatja: Nettó! Oda kell figyelni, hogy a fizetési rendszer ne kerüljön ki az egyensúlyból. Már most hatalmasak a nagyságrendek.



Mit jelent ez számokban?

Vegyik pédául Griezmannt – kétszámjegyú eurómillióban. Évente. Nettó, kézhez! A klubja fizeti az adót.

Tud és akar a Bayern ilyen pénzeket fizetni?

Meg kell találnunk a saját filozófiánkat. Nem fogunk minden őrültségbe belemenni. Nagyon jó csapatot akarunk, amely eredményes és amely ideális esetben látványos focit játszik. Ezek is nagy kiadással járnak. Ezért a saját FC Bayern útunkon kell járnunk.

Hogyan néz ki ez pontosan?

A keret 17., 18., 19. és 20. pozícióját olyan fiatal játékosokkal kell kitölteni a jövőben, akik nem kerülnek horror összegekbe és normál keresetük van. Ebből a négy játékosból évente 1-2-nek kell olyan áttörést elérnie, hogy játszhassanak a profik között. Ez biztosan Hansi Flick számára, Niko Kovac vezetőedzőnkkel való egyeztetésekkel is egy érdekes feladat lesz.

Fiete Arp is kiegészítő játékosnak számít?

A másodosztályból, a HSV-től jött és bizonyítania kell itt. Az USA-ban jó benyomást keltett, ráadásul ő egy remek srác is.

Niko Kovac azt mondta, hogy Leroy Sanénak konkrét terv lett felvázolva, hogy milyen szerepet játszhat a Bayernnél. Mi ez a terv?

Kérem itt is a megértésüket, de az átigazolásokkal kapcsolatosan nem fogok helyzetjelentéseket adni. Csak akkor jelentjük be az átigazolást, ha mindent letisztáztunk.

A pénztől függetlenül: A többi topklubbal szemben mi szól önök mellett?

Az UEFA-rangsorban továbbra is a harmadikak vagyunk, ezzel mi vagyunk Európa egyik legjobb klubja. München városa csúcs, a stadionunk csodálatos. Összességében nagyon vonzó kínálatunk van.



Az edző neve is szerepet játszik?

Manapság minden szerepet játszik.

Milyen a kapcsolata Niko Kováccsal, akivel az USA-tour során is volt pár beszélgetése?

Nagyon jó. A duplázás által Niko ismét elismerést szerzett magának. Ráadásul emberként is szeretem őt. Alapvetően mindig érdekünkben áll az edzői poszton való folytonosság.

USA-ban találkozott Clark Hunt milliárdossal és sportbefektetővel. Elképzelhető egy újabb stratégiai befektető a Bayernnél – amennyiben az átigazolási díjak és a fizetések folyamatosan növekednek?

Van még öt százalékunk, amit elméletileg eladhatunk. Rendszeresen vannak ajánlataink, de ezt az öt százalékot megtartjuk tartalékként. Ha szükséges lesz, át lehet gondolni.

Mi lesz, ha idén nyáron egy igazolás sem sikerül már?

Lesznek még igazolások, ez egészen biztos.

Rummenigge: Lesznek még igazolások, ez egészen biztos
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top