Egyéb

Új igazolásunk: Benjamin Pavard



A bayernszektor.hu ismertetője a kerethez nyáron csatlakozó világbajnok védőről.


Mint ismert, a Stuttgart 22 éves belső/jobbhátvédje 35 millió euróért nyártól biztosan a Bayern játékosa lesz, öt éves szerződést írt alá. Lássunk pár részletet és érdekességet az eddigi pályájából.


Benjamin Pavard 1996. március 28-án született az észak-franciaországi Maubeuge városában. Karrierjének első futballegyesülete az US Jeumont volt, amely már egy korábbi Bayern-játékos, Jean-Pierre Papin ificsapata is volt egyben. A francia csatár leginkább a Marseille színeiben alkotott maradandót, de ’94-től ’96-ig negyven találkozón a bajorok mezét is magára húzta.

Visszatérve Benjaminra – kilencévesen kinőve a Jeumont csapatát, a Lille-hez igazolt, amelyben később be is mutatkozott első profi meccsén, 2015 januárjában. Ebben az időszakban heti négyszer a szüleivel utazott az edzésekre, de mint azóta kiderült, megérte az állandósult 100 kilométeres túra – oda-vissza. Az idei vébé utáni egyik interjúban egyébként Pavard a tévében is megköszönte a szülei támogatását: Amikor kicsi voltam, csatlakoztam ugyebár a Lille-hez. Elég fiatalon kellett utaztatni engem, ami nem volt könnyű nekik, főleg hogy nem én vagyok az egyetlen gyerek a családban. Ezért mindig is hálás leszek nekik.”


Image result for benjamin pavard lille

Pavard a Lille színeiben, az akkori bajnok PSG ellen.


Közben a francia korosztályos csapatokban is bemutatkozott. A Lille-ben azonban két szezon alatt mindössze 25 találkozón kapott szerepet. Ennek ellenére a Stuttgart scoutjainak figyelmét is felkeltette, az akkor 800 ezerre taksált hátvédért 5 millió eurót adtak ki a 2016-os nyári átigazolási ablak végén. A négyéves kontraktus aláírása után egy hónappal debütált, első németországi szezonjában szerepet játszott a Svábok feljutásában is.

Áttörést a 2017/18-as szezonban ért el, amikor is a legfelső német osztályban is pályára léphetett és hamar a Stuttgart egyik legfontosabb játékosává vált. Egyetlen játékpercet sem hagyott ki a bajnoki idényből, csapata pedig épphogy csak lemaradt az Európa Ligát érő helyekről, miután a kiesés közelében is járva végül a 7. helyen végeztek. Fontos kulcsmomentum volt az akkori új tréner, Tayfun Korkut húzása, miszerint az akkor 21 éves játékos inkább középhátvédként játsszon, mintsem jobb-bekként. A szezon utolsó 14 találkozóján így mindössze 10 gólt kaptak.


Image result for stuttgart bayern pavard

A két játékos nyártól már az edzéseken fejelhet össze.


A francia válogatott illetékeseinél is feltűnt a focista neve, miután leginkább mozgékonyságával tűnt ki a mezőnyből. „Itt a védekezés létkérdés. Mindent bele kell adnod. Ezt úgy értem, hogy a dolgok gyorsan történnek. Ha egy pillanatra is megállsz, eltűnhetsz a támadók közt és kész a baj.” – nyilatkozta a védő, miután szóba jött, hogy egy tipikus középhátvéd felépítéséhez nem igazán hasonlít az övé.

Ekkor jött a válogatott meghívó, amelyről a francia csapat hivatalos honlapjának beszélt őszintén a futballista: „Kicsit idegen volt az egész helyzet, mert az emberek nem is hallottak még rólam azelőtt. Még mindig pontosan emlékszem, amikor meghívót kaptam 2017 novemberében és a csapatnál mindenki kérdezgette, hogy ‘és te ki vagy?’. Most, hogy rendszeresen játszom és meg is mutatom, hogy mit tudok, már hálás vagyok. Az összes embernek köszönettel tartozom, aki akkor bízott bennem és önbizalommal látott el.”



Az oroszországi sztorit biztosan sokan ismerik. Röviden: a csoportgyőztes franciák Tolissóval a keretben és Pavarddal a védelem jobboldalán őrült meccsen verték a 2014-es döntős Argentínát, a Cavanival és Suarezzel felálló Uruguayt, az elődöntőben a belgákon léptek át, majd a fináléban 4-2 arányban diadalmaskodtak a horvát csapaton. Pavard gólt is lőtt az argentinok ellen – mégpedig nem is akármilyent. Az azóta Puskás-díjra is jelölt bombát a torna legszebbjének választották.

Azóta egy új Bundesliga-szezon vette kezdetét, Pavard pedig sérüléssel bajlódik az osztályozót helyen (16.) álló Stuttgartban. Kérdés, hogy a tavaszi idényben új erőre kapnak-e a Vörösök, megismétlik-e a tavalyi feltámadást. Egy biztos azonban: Pavarddal nagy üzletet csinált a gárda, a Bayern 35 milliót fog fizetni a nyáron érkező fiatalért. Az akkor 23 esztendős bekknek ez biztosan új kihívás lesz, kíváncsian várjuk, hogyan illeszkedik majd be a keretbe és miképpen veszi ezt az „akadályt”.

via Bundesliga, tm.de

Új igazolásunk: Benjamin Pavard
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top